lauantai 19. toukokuuta 2012

Ulkotakajalka töihin

Olipas kiva saada tunnille tällä kertaa Rappen, jolla en ollutkaan mennyt useampaan kuukauteen. Rappen on hauska kaveri jolla on aina ilo ratsastaa. Kyllä muuten huomasi että nyt on takana poniratsastusputki kun päälle 150-senttinen pikku-Rappen näytti karsinassa isolta.

Alkuverryttelyssä Rappen oli vähän tahmainen ja sitä sai hoputtaa ravaamaan energisemmin. Myötä- ja vasta-asetusten kautta sitä sai ajoittain hieman pyöristymään. Rappen kuuluu näköjään myös siihen kerhoon joka tahtoisi juosta koko ajan vasemmalle asettuneena, ja alan jo epäillä että omalla vinoudellani on jotain tekemistä asian kanssa kun vähintään joka toinen heppa viipottaa menemään nenä vasemmalla mutta oikealle asettujia en muista yhtäkään.

Tunnin teemana olivat laukannostot ja ulkotakajalan aktivointi ennen nostoa. Ratsastettava tehtävä sisälsi puoli kierrosta pääty-ympyrällä harjoitusravissa, kentän keskelle tultaessa siirtyminen käyntiin ja käynnissä 10-12 metrin voltti ulos ympyrältä, voltilla pientä takaosan väistätystä ulospäin, paluu ympyrälle ja asetuksen vaihto sekä laukannosto ja laukassa ympyrän toinen puolikas ja pitkän sivun alku. Tehtävä aloitettiin oikeassa kierroksessa, jolloin voltti luonnollisestikin tuli vasempaan kierrokseen. Vasemman pohkeen väistätys oli jälleen kerran aika hankalaa, Rappen kulki kaula mutkalla vasemmalle mutta takapää ei juuri siirtynyt, ja jälleen kerran tunsin aivan selvästi kuinka painoni ei ollut satulassa jakautuneena oikealla tavalla (kun vertaan oikean pohkeen väistätykseen huomaan selvän eron siinä miten istun). Jotenkin en vain onnistu tätä ikinä korjaamaan vaikka kuinka asian tiedostan, en vaan hahmota miten minun pitäisi kroppani muljauttaa jotta en olisi enää vinossa. Muistin itse asiassa jokin aika sitten että lantionihan on oikeasti vino muuallakin kuin hevosen selässä; jos menen peilin eteen seisomaan niin huomaan selvästi kuinka lantio on oikealta monta senttiä ylempänä kuin vasemmalta. Joitakin vuosia sitten kun ravasin erinäisten fysioterapeuttien vastaanotoilla selkävaivojen vuoksi, osoitettiin minulle tämä vinous ihan ammatti-ihmisten toimesta sekä sanottiin että jalkani ovat "toiminnallisesti eripituiset". Sanoivat että näin lievän lantion vinouden ei pitäisi arkielämässä haitata mitenkään, mutta hevosen selässä se kyllä taitaa haitata. Enää pitäisi keksiä miten tuota voisi korjata.

Laukannostot kuitenkin sujuivat pääsääntäisesti ihan mukavasti, ja laukkatehtävien myötä Rappenista alkoi löytyä reipasta liikkumista. Laukka vaan oli taas sille ominaisen nelitahtista, ravurirotuisena kun ravi on Rappenille luontevin askellaji ja laukassa se ei oikein kanna itseään. Ympyrällä laukkaaminen sujui paremmin, mutta pitkälle sivulle tullessa paketti hajosi ja laukka meni vähän kaahotukseksi samoin kuin laukan jälkeinen ravi. Ratsastinkin melko paljon ylimääräisiä kierroksia ympyrällä tai volteilla laukan laatua parantaakseni, ja siirtymiset raviin onnistuivat tasapainoisemmin kun ne teki eimerkiksi voltilta juuri uralle tullessa. Harjoitusravissa puolestaan saatiin joitain ihan näppäriäkin pätkiä nyt kun liikkumiseen oli löytynyt energisyyttä. Vasempaan kierrokseen tehtävä sujui paremmin, sillä oikean pohkeen väistätys voltilla oli ainakin kuskille helpompi ja jostain syystä Rappen tuntui kulkevan laukassa paremmin vasemmalle. Meno oli vähän hallitumman ja tasapainoisemman oloista kuin oikeassa laukassa, ja pyöreällä kaulallakin liikuttiin ainakin ympyrällä. Opettaja ohjeisti aktivoimaan ulkotakajalkaa pohkeella tai raipalla laukan parantamiseksi, ja kai sinne joitain laadukkaampiakin laukka-askelia mahtui väliin. Ympyröillä Rappen tahtoi ylitaipua kaulastaan ja rungostaankin, ja ohjeena minulle oli enemmän ulko-ohjaa, vähemmän sisäohjaa. Tahdoin jäädä sisäohjaan liiaksi kiinni estämään hevosen liikettä kun taas ulko-ohjalla olisi saanut olla parempi tuki. Taas tuli muistutusta myös kyynerkulmasta ja käsien kantamisesta.

Loppuverryttelyssä Rappen kulki ainakin paremmin kuin alkuverryttelyssä, jokseenkin pyöreänä ja rentona sekä sopivan reippaasti. Omat käteni olivat kyllä taas turhan levottomat, ja muistin vasta tässä vaiheessa että Rappenin kanssahan kannattaa tehdä paljon puolipidätteitä istunnalla. Oisko kannattanut muistaa jo aiemmin ratsastaa aktiivisemmin istunnalla? No ois.

Tuntiin mahtui siis ihan hyviä pikkupätkiä etenkin ravissa, ja sitten taas oli niitä joitain epämääräisiä sähläyspätkiä myös. Rappen oli mainio kuten aina, se yrittää aina parhaansa. Laukassa vaan meinaa olla Rappenin kanssa haastetta. Jäi myös vähän sellainen olo että jos olisin keskittynyt paremmin ja ratsastanut enemmän ajatuksen kanssa olisi homma voinut toimia paremminkin. Toivottavasti Rappen sattuu ratsuksi lähiaikoina toistekin, tästä olisi ihan mukava jatkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti