sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Suorempi poni, parempi mieli

Ilokseni sain kavalettitunnille Eetun. Kuullessani päivän treeniaiheena olevan laukanvaihdot ja suoristaminen en tosin ollut erityisen toiveikas tehtävien onnistumisen suhteen.

Kevyessä ravissa verrytellessä ope neuvoi hakemaan Eetulle eteen-alas muotoa jotta saataisiin poni venyttämään selkäänsä. Oikeaan kierrokseen mentiin enimmäkseen vasta-asettaen ja vasemmalle myötä- ja vasta-asetusta vuorotellen. Pikkuhiljaa Eetu alkoi hieman venyttää tuntumalle vasemman ohjan perässä. Näissä hetkissä olisin saanut ratsastaa enemmän pohkeesta kohti tuntumaa. Myötäyksen ajoituksissa ja oikean ohjan tuntumalla säilyttämisessä oli toivomisen varaa, mutta olin kuitenkin ihan tyytyväinen että sain Eetun edes hiukan rentoutumaan ja suoristumaan vasemmasta lavastaan.

Ensimmäinen kavalettitehtävä oli yksittäinen ristikko oikeassa laukassa pitkähköllä lähestymisellä. Arvelin oikean laukan säilyttämisen tuottavan vaikeuksia, sillä edellisillä hyppykerroillamme muutama viikko sitten Eetulla oli hyvin voimakas preferenssi vasempaan laukkaan niin että oikea laukka vaihtui hypyssä vähintään ristilaukaksi joka ikinen kerta. Valmistauduin käyttämään lähestymisessä ja hypyssä vasenta pohjetta ponin suorana pitämiseksi. Sain kuitenkin yllättyä iloisesti kun Eetu jatkoi ristikon jälkeen oikeassa laukassa, ja tämä toistui kaikilla kolmella hyppykierroksella. Lähestymiset sujuivat melko rennosti ja ristikon korkeuden ollessa ehkä 30 cm saattoi rauhassa keskittyä tasaisen rytmin säilyttämiseen ja ponin suoristamiseen.

Seuraava tehtävä oli kahden kavaletin linja 3-4 askeleen välillä vasemmassa laukassa. Ekalla kierroksella väli kävi neljällä hieman ahtaaksi niin että viimeinen askel jäi pieneksi, mutta jatkossa osasin jarrutella välissä kevyesti niin että neljä askelta oli rauhallisessa laukassa varsin sopiva. Eetu kuunteli hyvin sekä pidätteitä että pohkeita, joten tehtävä sujui hyvässä yhteisymmärryksessä. Istuntaan korjauksena ope kehotti jäntevöittämään hypyssä vatsalihaksia ja näin välttämään selän notkoutumista hyppyyn mukautuessa.

Seuraavana vuorossa oli neljän kavaletin tehtävä, joka sisälsi aiemmin yksittäisenä ratsastetut ristikon oikeassa laukassa ja 3-4 askeleen linjan, sekä lisäksi lävistäjäristikon jolla vaihdettiin laukka oikeasta vasempaan (kuvassa sinisellä kavaletit 1-4). Aloitus ristikolle oli hyvä ja oikea laukka säilyi edelleen. Lävistäjällä kuvittelin Eetun vaihtavan automaattisesti vasempaan laukkaan, mutta yllättäen näin ei käynytkään. Olin aika hämmästynyt, mutta siitäs sain kun aloin olettaa liikaa ja luotin Eetun valitsevan lempilaukkansa sen sijaan että olisin vaivautunut hypyssä vasenta laukkaa millään lailla varmistamaan. Ravin kautta laukan vaihdettuamme kahden kavaletin linja sujui oikein nätisti. Tultiin vielä toinen kierros, jolla edelleenkään ei laukka vaihtunut lävistäjäristikolla vaikka nyt olinkin jo paremmin hereillä. Ope varoitti kiertämästä vartaloa hypyssä vasemmalle niin voimakkaasti että paino itse asiassa putoaakin oikealle lonkalle.

Viimeisenä tehtävänä tultiin vielä ristikon ja kavaletin kahdeksikkoa (kuvassa punaisella) vaihtaen laukkaa ristikolla oikeasta vasempaan ja kavaletilla vasemmasta oikeaan, molemmat kahteen kertaan. Nyt onnistuin tuomaan Eetun ristikolle varsin suorana, ja ajatus hypyssä oli vasemmalle niin että Eetu vaihtoi laukan hienosti. Kavaletille en oikein edes uskaltanut toivoa vaihtoa takaisin oikeaan, mutta taas lähestyminen ja pieni johtaminen onnistuivat siinä määrin nappiin että oikea laukkahan sieltä napsahti. Luultavasti apua oli siitä että ratsastin kavaletille hieman vasenta reunaa kohti niin että pääsin hypyssä kääntämään vasemmalla pohkeella ja oikealla ohjalla. Toinen kerta ristikolle onnistui yhtä hyvin kuin ensimmäinenkin, mutta viimeisessä hypyssä kavaletille ponnistuspaikka ei ollut aivan paras mahdollinen ja alas tultiin ristilaukassa. Kokonaisuudessaan kuitenkin tehtävään saattoi olla oikein tyytyväinen kun neljästä vaihdosta kolme onnistui täysin puhtaasti. Onnistunut vasemmasta oikeaan vaihto onkin Eetun kanssa harvinaista herkkua.

Tunti tarjosi siis tänään useita ilonaiheita, päällimmäisenä se kuinka Eetu säilytti hypyissä oikean laukan aivan ongelmitta. Oikeastaan myös epäonnistumiset ekoissa vaihdoissa lävistäjällä olivat sinänsä positiivisia että ne kertoivat Eetun toispuoleisuuden vähentyneen kolmen viikon takaisesta. Kun jopa vaihto vasemmasta laukasta oikeaan onnistui niin on pakko vähän ihmetellä mitä Eetu on syönyt tai pikemminkin kuka sitä on jumpannut. Ehkä apua oli siitäkin että näin pikkuruisilla esteillä pystyin itse kunnolla keskittymään ponin suoristamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti