keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Aavistuksen rennompaa menoa?

Keskiviikkoillan tunti sujui jälleen mukavasti Jussin satulassa. Aloitimme tunnin käynnissä taivutellen hevosia volteilla lyhyillä sivuilla sekä loivilla kiemuraurilla pitkillä sivuilla. Jussi oli hieman uneliaan oloinen, ja sorruin jälleen yliratsastamaan niin että sekä pohjeavut että kädellä värkkääminen olivat lähes tauotta päällä. Sainkin ohjeeksi antaa Jussin ottaa enemmän vastuuta liikkumisestaan ja itsensä kantamisesta, ja enemmän vain "matkustaa" silloin kun hevonen kulkee jo hyvin. Tämä oli varsin hilpeä kommentti sillä olen entisessä elämässäni kuunnellut vuosikaudet huutoa siitä kuinka minun pitää nimenomaan "RATSASTAA EI MATKUSTAA". Toki tiedän oikein hyvin että tällä hetkellä ongelmanani (Jussin kanssa ainakin) on nimenomaan liiallinen jatkuva hevoseen vaikuttaminen, ja homma toimii heti paljon paremmin kun jätän ylimääräiset "ylläpitoavut" pois ja annan hevosen liikkua rauhassa ilman jatkuvaa säätämistä. If it ain't broke, don't fix it.

Kun jatkoimme voltteja ja kiemurauria kevyessä ravissa onnistuinkin paremmin välttämään ylimääräistä häsläystä ja vain jättämään hevosen ravaamaan rennosti. Ravissa Jussi kulkikin taas aika kivasti eikä siellä tosiaan tarvinnutkaan tehdä paljon mitään, kunhan välillä muistutti liikkumaan hieman tarmokkaammin ja taipumaan volteilla riittävästi. Takaosa tuntuu Jussilla olevan aina vähän vinossa vasemmalla, ja läpi tunnin pyysin sitä vasemmalla pohkeella suoremmaksi tai ajoittain jopa poikittamaan takaosaa hiukan oikealle. Tämä takapään kontrollointi vasemmalla pohkeella yleensä auttoikin asettaessa ja taivuttaessa oikealle eli siihen Jussin hankalampaan suuntaan. En tiedä kuinka paljon tuota Jussin vinoutta pahentaa se että kuski tuppaa itsekin olemaan ihan mutkalla sinne vasemmalle päin...

Harjoitusravissa istuminen sujui tänään paljon paremmin eikä pohkeetkan tuntuneet heiluvan niin paljon - taisin olla tänään jotenkin rennompi kun hevonen toimi niin hyvin ja keskityin enemmän vain istumaan kyydissä tekemättä liikaa. Peilistäkin istunta näytti ihan hyvältä ja alapohje vakaa(hko)lta. Ajoittain meinasin unohtua taas puristamaan polvilla ja reisillä, mutta kun rentoutin nämä niin heti parani sekä istunta että hevosen liikkuminen. Opettaja kehotti jälleen kerran varomaan pohkeen liiallista taakse viemistä pohjetta käyttäessä.

Laukkaharjoituksena teimme pääty-ympyröitä hieman laukkaa pidentäen sekä ympyrän sisälle 10 metrin voltin lyhyeltä sivulta laukkaa lyhentäen ja kooten. Laukassa meno ei ollut ihan yhtä rentoa ja vaivatonta kuin ravissa, ja opettajan huomautuksesta tajusinkin jääväni molemmissa kierroksissa liikaa kiinni sisäohjaan. Kun rentoutin sisäkäden antaen sisälavalle enemmän liikkumavapautta laukka rullasi paremmin. Onnistuin mielestäni ihan hyvin sekä pidentämään että lyhentämään laukkaa tehtävänannon mukaisesti, ja joitain pätkiä etenkin vasempaan kierrokseen tuli aika mukavan tuntuista laukkaa pyöreällä hevosella silloin kun oma istunta oli kunnossa ja ohjastuntuma rentona sekä laukka tarpeeksi aktiivista päästämättä hevosta valumaan pitkäksi edestä.

Tunti hujahti tänään jotenkin tosi nopeasti ja tuntui että olisin voinut jäädä paljon pidemmäksikin aikaa vaan ravailemaan hyvin toimivalla ratsulla. Miten tuo Jussi voi ollakin niin mainio hevonen! Nyt vaan pitää toivoa että samanlainen rentouden löytäminen onnistuu myös kisapäivänä vaikka vähän jännittäisikin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti