sunnuntai 11. marraskuuta 2012

K.N. Special, toinen sija ja päiväni murmelina

Poseeraus suorituksen jälkeen.
Vuoden viimeisissä kisoissa menin siis Jussilla K.N. Specialin. Luokassa oli erikseen a- ja b-osat junioreille ja senioreille, ja seniorisarjassakin oli mukavasti kuusi osallistujaa kun mukana olivat lisäkseni Anne Peralla, Nora Valmalla, kolmas leirikaveri sekä pari yksityisratsukkoa naapurista. Jussi meni alle junnusarjassa yhden radan, ja ehti sen jälkeen levätä hetkisen tallissa. Kisapäivän sää oli ikävän sateinen, ja olin hieman huolissani siitä kuinka pahasti ehtisin kastua ja paleltua kentällä alkukäyntejä kävellessä. Tämän suhteen tuuri oli kuitenkin tänään puolellani, sillä sade lakkasi juuri kun tuli aika lähteä ulos kävelemään. Onnistuin myös ajoittamaan verryttelyn sopivasti niin että ehdimme kävellä ulkona juuri passelisti vajaan 10 minuuttia ja sitten päästiin maneesiin verkkailemaan kunnolla.

Verryttelyssä Jussi oli varsin lupaavan oloinen (ja kymmenen kertaa parempi kuin kisaverkassa viimeksi). Liikkui ihan reippaasti ja hakeutui alusta asti pyöreäksi, ja myös oikealle asettaminen ja taivuttaminen luonnistui melko helposti. Alkuperäisen suunnitelmani mukaisesti ravasin ensin keventäen pari kierrosta ja sitten otin heti oikeaa laukkaa kevyessä istunnassa. Näin laukka lähtikin rullaamaan ihan mukavasti. Muutoin verkassa ratsastin siirtymisiä, erityisesti laukasta käyntiin sekä ravi-käynti-ravi, ja ravailin ja laukkailin molempiin suuntiin taivutellen. Pääsääntöisesti meno oli varsin miellyttävää, eikä isompia ongelmia ilmennyt. Pientä keskiravinpoikastakin onnistuin houkuttelemaan esiin. Kokonaisuudessaan ehdittiin siis verkata kahden edellisen ratsukon suoritusten ajan, ja tänään ainakin se oli oikein riittävä aika.

Verryttelyn sujuvuudesta huolimatta Jussin liike alkoi hyytyä siinä vaiheessa kun tuomari antoi lähtömerkin. Suoritukseen mahtui sekä hyvää että huonoa. Olin ehkä hieman pettynyt hyvän verkan jälkeen mutta toisaalta iloinen siitä että rata oli parempi kuin edelliskisoissa. Tarkempi analyysi suorituksesta alla videon jälkeen. Tuloksemme oli 144,5 pistettä eli 57,8%, mihin olin toki vähän pettynyt. Tulos oli itse asiassa prikulleen sama kuin minkä saimme huhtikuussa samasta ohjelmasta samalta tuomarilta, ja kun keväällä hävisimme Annelle ja Peralle 2,5 pistettä sijoittuen sennusarjassa toiseksi, jäimme tänään Annesta ja Perasta 2 pistettä ja päädyimme jälleen kakkossijalle. Kieltämättä tuli hieman Päiväni murmelina -olo, etenkin kun tämä kuvio missä Anne ja Pera voittaa ja me Jussin kanssa ollaan toisena on toistunut tässä viimeisen vuoden aikana jo aika monta kertaa.



Mihin olin tyytyväinen:

Meno tuntui paljon paremmalta ja sujuvammalta kuin viimeksi! Jussi ei juminut niin pahasti eikä sitä tarvinnut koko ajan työntää eteen (paitsi käynnissä). Pystyin siis keskittymään paremmin mm. huolellisten teiden ratsastamiseen. 

Jussi liikkui tasaisen pyöreänä läpi radan. Erityisesti laukassa muoto oli myös kivan ryhdikäs ja lyhyt, ja ohjelman loppuosan nähnyt ope kehuikin jälkikäteen että muoto näytti hyvältä.

Hevonen liikkui selästäkin oikein päin siinä määrin että ravissa oli helppo istua.

Raviohjelma oli mielestäni varsin mukava. Keskiraviinkin tuli edes pieni ero (vaikkei se vielä riittävä ollutkaan).

Laukasta käyntiin siirtyminen onnistui hyvin ja tasapainoisesti. Saatiin tästä radan vaikeimmasta(?) tehtävästä peräti kutonen mistä olin todella iloinen. Viimeinen laukkalävistäjä oli muutenkin hyvä.

Uskoakseni muistin tällä kertaa olla maiskuttamatta radalla (ainakaan tuomari ei asiasta mitään maininnut). 

Paria kämmäiltyä kohtaa (ks. alla) lukuunottamatta ohjelma oli kokonaisuutena mielestäni ihan ok. 

Ruusukesija on aina kiva! Yllätyin iloisesti kun tajusin olevani luokassa toinen, sillä pisteet kuultuani olin ensin ihan varma että ei sijoituttu.


Mikä jäi kaivelemaan:

Jussi olisi saanut liikkua vielä aktiivisemmin ja paremmin pohkeen edessä laukassa ja ravissa.

Käynnissä oli todella tahmeaa, ja takaisin raviin siirtyminen oli myös aika työlästä.

Oiottiin kulmista.

Videolta suorituksen nähtyäni jäin miettimään painuuko Jussi ravissa ajoittain turhan matalaksi ja jopa kuolaimen alle?

Vasemman laukan nosto I:ssä meni täysin pipariksi. Jussi lähti liiraamaan oikealle karkuun ja nosto myöhästyi todella pahasti. Tuli pieni paniikkihetki kun tarkoitus olisi mennä laukassa vasemmalle mutta hevonen häviääkin ravissa oikealle. Olisi ilmeisesti pitänyt jo aikaisemmin valmistella nosto herättelemällä Jussi kunnolla. Laukannostot jännitti ohjelmassa etukäteen eniten ja ei näköjään suotta.

Tein tosiaan verkassa paljon laukasta käyntiin siirtymisiä. Jussi ilmeisesti oli päätellyt että tämä on se mitä tänään halutaan, ja kiltisti tarjosi käyntiä heti ensimmäisen laukkalävistäjän jälkeen. Harmi vaan että siirtymä olisi ohjelman mukaan tullut raviin. Käveltiin siis kulma ja menetettiin piste tai puolikas. Olisi varmaan riittänyt pienempikin pidäte siinä siirtymisessä.

Viimeksi kisoissa tein pysähdykset myöhässä pisteestä joten nyt keskityin oikein tarkkaan katsomaan ne kohdilleen. Silti kaikki kolme pysähdystä olivat edelleen myöhässä. En vaan osaa.

Prosentit oli huonommat kuin viime kisoissa B:0:sta vaikka omasta mielestäni tänään meni paljon paremmin (ja tuomarikin oli sama). Masentavaa.

Jussi otti toisella kuskilla samasta ohjelmasta junnusarjassa kolme pistettä (eli 1,2 prosenttiyksikköä) enemmän, enkä tietenkään voi olla ajattelematta että minun olisi pitänyt pystyä Jussin kanssa samaan tulokseen. Toisaalta sijoittuminen tällä minun tuloksella tuntuu vähän tyhmältä, kun junnujen sarjassa (tai yhdistetyssä kaikkien sarjassa) näillä pisteillä ei olisi ollut asiaa palkinnoille. Ikätasoitus rules - tai sitten ei.


Kisaamisten pariin palataan kevätpuolella, ja sitä odotellessa voisi talven aikana yrittää opetella nostamaan laukan ratsastamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti