torstai 15. marraskuuta 2012

Yllätysestetunti

Otin etukäteisrästitunnin torstain B-ryhmässä, ja kuvittelin meneväni koulutunnille mutta yllätyksekseni ohjelmassa olikin esteitä. Sehän toki sopi minulle oikein mainiosti. Kun vielä sain oikein kivan hyppyhevosen eli Peran ja tunnilla oli vain viisi ratsukkoa niin aina parempi. Anne oli myös kuokkimassa tällä tunnilla.

Alkuverkkailtiin omaan tahtiin molempiin suuntiin kevyessä ravissa. Pera asettui ja taipui ihan hyvin sekä oikealle että vasemmalle, mutta liikkeen aktiivisuudessa oli toivomisen varaa. Jäin vähän turhan paljon puristamaan pohkeella saamatta hevoselta kunnollista reaktiota. Verryteltiin myös laukassa kevyessä istunnassa pyrkien vaihtelemaan askelpituutta. Laukassakin Pera oli vielä vähän eteenpäintyönnettävä, mutta alkoi pikkuhiljaa herätä verryttelyn loppua kohti jolloin saatoin jättää sen enemmän liikkumaan rauhassa itsekseen. Ope kehotti pitämään kevyessä istunnassa pohkeet paremmin paikoillaan sekä nostamaan hevosen keulaa ylös. Pera tahtoikin laukassa painua melko matalaan muotoon.

Verryttelyhyppyinä tultiin pitkän sivun suuntaista jumppalinjaa jossa ylitettiin innariväleillä puomi, kavaletti, toinen puomi ja ristikko. Ohjeena oli tulla sisään melko rauhallista laukkaa kevyessä istunnassa ja pysytellä samassa kevyessä istunnassa koko linjan yli. Tultiin tätä kolme kierrosta, ja Pera laukkasi puomien ja pikkuesteiden oikein sujuvasti. Laukassa ei vielä ollut kovin paljon kierroksia mutta se oli juuri tehtävään sopivaa. Ekalla kierroksella ope kehotti varomaan polvilla satulaan puristamista ja ottamaan paremmin painoa jalustimille. Seuraavilla kierroksilla yritinkin keskittyä pitämään polvia irti. Tunnin muihin tehtäviin siirryttyämme oli huomio sitten taas siinä määrin muissa asioissa että taisinpa jälleen unohtua polvilla puristamaan.

Seuraavana vuorossa oli päivän laukanvaihtoharjoitus, eli lävistäjäesteillä ratsastettu "kahdeksikko" (kuvassa esteet 3 ja 4). Ensin hypätiin ristikko vaihtaen vasemmasta oikeaan laukkaan, ja kaarrettiin pienelle okserille vaihtaen oikeasta vasempaan. Ensimmäisellä kierroksella kumpikaan vaihto ei onnistunut, vaan saatiin esteiden jälkeisissä kaarteissa paikkailla vaihtaen ristilaukan kautta. Ihmekös tuo kun tuttuun tapaan unohdin johtamisen ihan kokonaan. On se kumma miten näin pikkuruisillakin esteillä menee kaikki huomio ponnistuspaikan sihtaamiseen niin ettei suunnan tiedotus hypyssä ole riittävää. Tultiin vielä toinen kierros samaa tehtävää, ja kun Pera nyt tiesi homman juonen kiepsahti se ristikolta oikealle melko tiukasti ja tekipä hypyssä sen vaihdonkin. Okserilla ei vaihto onnistunut edelleenkään. Vaihto tuntuu olevan helpompaa silloin kun esteen jälkeen saa heti kääntyä uuteen suuntaan (kuten nyt ristikolta), kun taas jos este on pitkällä lävistäjällä niin että hypyn jälkeen pitäisi jatkaa vielä hyvän matkaa suoraan on tehtävä paljon haastavampi. Yritin kyllä ajatella okserin lähestymistä hieman kohti oikeaa reunaa jotta pääsisin johtamaan vasemmalle, mutta siinä kiireessä ei taas johtava käsi ehtinyt ajoissa mukaan.

Tultiin yksittäistehtävänä vielä kahden pystyn suora linja (kuvan 1-2), johon ohjeena oli näillä noin 50-60 cm korkeuksilla mahduttaa kuusi askelta. Pyrin esteiden välissä hieman jarruttelemaan Peraa jottei kuusi askelta kävisi ahtaaksi. Ensimmäinen kierros oli ihan sujuva mutta ope varoitteli ottamasta laukkaa liikaa kiinni kun Pera oli muutenkin vielä vähän hitaan oloinen. Toinen kierroksemme linjalla oli oikein sujuva, otin pidätteen heti ensimmäisen hypyn jälkeen ja tämän jälkeen saatoin vain antaa Peran laukata sujuvasti sopivaan ponnistuspaikkaan.

Lopuksi yhdistettiin tehtävät radantyngäksi, joka siis näkyy yllä kuvassa. Ope vähän kyseli millä korkeudella kukakin menee, ja minä halusin mennä "vähän isompana". Linja sekä okseri nousivat meille sitten 70 cm:iin ristikoiden pysyessä ristikoina. Tässä vaiheessa tuntia Pera oli jo mukavasti hereillä ja laukassa oli hyvää imua. Linjalle tultiin sisään pienehköllä hypyllä melko läheltä, ja kun ohje oli ollut ratsastaa väli nyt esteiden noustua viidellä askeleella lähdin ratsastamaan ihan reilusti eteen. Viisi askelta oli juuri passeli mutta ajauduttiin linjan toiselle osalle aika lailla oikeaan reunaan. Linjan jälkeen oli laukassa vähän liikaa menoa ja meininkiä ja ope käski rauhoittaa. Hyvin Pera tulikin pitkällä sivulla kiinni ja ristikolle saatiin hyvä lähestyminen. Jälleen Pera kiepsahti ristikolta nopeasti oikealle ja vaihtoi hypyssä laukan. Kaarteessa oli taas pientä kontrollin puutetta Peran vetäessä päätä alas ja kuskia etukenoon. Ehdin hieman tasapainottaa ennen okseria, mutta edelleen jäi tällä esteellä laukka vaihtumatta. Häsellettiin vaihto etupää ensin -periaatteella kaarteessa, ja oltiin lähestymässä viimeisenä olevaa kontrollitehtävää eli jumppalinjaa vähän turhan isossa ja reippaassa laukassa. Otin vähän liikaa pidätettä jolloin Pera tipautti askeeleen ajaksi raviin, mutta päästiin äkkiä takaisin laukkaan ja ongelmitta sisään puomisarjalle. Vauhtia oli vielä sen verran että välit tuntuivat jäävän hieman ahtaiksi, mutta Pera taituroi yli ihan näppärästi.

Open palaute tunnin loppuun oli että lähestymiset näyttivät aika hyviltä, mutta ratkaisemattomaksi jäi vielä vasempaan laukkaan vaihtaminen. Itse olin ihan tyytyväinen siihen että kaikki hypyt olivat tänään mukavan sujuvia, eli ei yhtään ihan juuresta rämpimistä eikä kaukaa roiskaisua. Johtamis- ja vaihtovaikeudet jäivät tietysti vähän harmittamaan, kuten myös se kuinka ajauduin taas etukumaraan hevosen vietäväksi. Lopputunnista etenkin ratatehtävän aikana Perassa oli tosiaan mukavasti virtaa ja energiaa, mutta tällöin se saa minut kiskottua liiaksi irti satulasta esteiden jälkeen. Siinä hevosen painaltaessa pää alhaalla ja kuskin könöttäessä irti satulasta ei isoa pukkia tarvittaisi niin se olisi hellurei. Onneksi Pera ei pahemmin pukittelua harrasta (koputetaan puuta).

Mukavaa oli joka tapauksessa hypätä, eikä pahemmin tänään jännittänytkään vaikka hyppelyt on viime aikoina jääneet melko vähiin. 70 cm korkeus ei tällä kertaa näyttänyt eikä tuntunut kovin kummoiselta, joten ilmeisesti tänään sattui "oikeat lasit" päähän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti