torstai 18. heinäkuuta 2013

3. leiritunti: tarkkailussa kulmat

Torstaiaamuna jatkettiin kouluratsastuksen perusasioiden parissa. Ponitäti sai jälleen ponin, arviolta noin 145 cm korkean ruunan nimeltä Elf eli Elmo.

Tällä kertaa aiheena oli kulmien ratsastus. Ope piti alkuun hyvän johdannon, josta keskeisimpänä mieleeni jäi että kulma on kouluratsastuksessa helppo A -tasolla suoritettavista tehtävistä se missä hevonen joutuu taipumaan kaikista voimakkaimmin, ja hyvän kulman esittäminen vaatii jo varsin korkeaa kokoamisastetta. Ideaalitilanteessa kulman ratsastus kestää noin kuusi käynti- tai raviaskelta.

Teoriaintron jälkeen aloitettiin verryttely käynnissä ja ravissa ratsastaen kulmat tarkoituksella hieman loivemmiksi ja pyöreämmiksi uran sisäpuolelta oikaisten. Lisäksi taivuteltiin hevosia pääty-ympyröillä. Elmo oli hieman epätasainen edestä (epäilemättä oma käsi oli rauhaton), ja oli hankaluuksia pitää tasainen tuntuma kahdella ohjalla. Välillä poni pyöristyi, mutta pitkäksi aikaa en saanut Elmoa tähän jäämään. Ihmekö tuo kun etenkin sisäohja löi usein tyhjää. Perusongelmana oli riittämätön aktiivisuus takaa eteen, ja opelta tulikin jatkuvasti kehotusta ratsastaa ravia reippaammaksi. Etenkin Elmon pyöristyessä olisi pitänyt päästä paremmin ratsastamaan pohkeesta eteen, ja aktiivisuuden puute olikin varmasti yksi syy tuntuman ja muodon epävakauteen. Open hyvä neuvo oli käyttää pohjeapuja vain sillä voimakkuudella kuin istunta kestää ilman jännittymistä ja jalan nousemista ylös, ja tämän rajan tullessa vastaan käyttää raippaa sen sijaan että jää punkemaan pohkeella hiki otsalla ja istunta leviten.

Mukava palasten paikalleen loksahdus tapahtui raviverryttelyssä kun ope kehotti ympyrällä taputtamaan Elmoa sisäkädellä samalla ulko-ohjan tuntuman säilyttäen ja myötäyksestä pohkeella eteen ratsastaen. Näin toimiessani sain Elmon jäämään tasaisen pyöreäksi ulko-ohjalle ja suunnilleen yhden ympyräkierroksen ajan meno tuntui oikein hyvältä. Sitten hyvä tatsi taas katosi, ja olisin varmaan tarvinnut useamman toiston open tehotarkkailussa saman "nyt toimii" -tunteen löytämiseksi ravissa. Ratsastuksen rentous ja pehmeys tuntuivat olevan avaintekijöitä ulkoapujen ja aktiivisuuden lisäksi, sillä liika pusertaminen sai Elmon heti jännittymään ja vetämään selän alas.

Tunnin loppupuoli ratsastettiin päätyneliöllä, jolla tehtiin nyt syvät ja terävät kulmat pyrkien hyvään ulko- ja sisäpuolen apujen yhteensovittamiseen sopivan kääntämisen ja taivutuksen aikaansaamiseksi. Tehtävä alkoi käynnissä oikeaan kierrokseen, ja Elmo alkoi nyt toimia varsin mukavasti liikkuen tasaisen pyöreänä koko käyntityöskentelyn ajan. Näin sain kädenkin rauhallisemmaksi ja tasaisemmaksi. Jonkin verran muoto tosin vaihteli niin että välillä Elmo taisi sukeltaa kuolaimen alle. Neliön kulmissa käytin alkuun liian vähän sisäohjaa, jolloin poni asettuikin ulospäin ja kaatui sisälavalle. Toisessakin ääripäässä käytiin eli kaula meni liian mutkalle sisäänpäin. Kulman ratsastusta ehti kuitenkin onneksi hioa useiden toistojen ajan, jolloin sopiva ulko- ja sisäapujen käyttö alkoi pikkuhiljaa löytyä. Lopulta onnistuimme käynnissä esittämään etenkin oikealle pari varsin onnistunutta kulmaa joissa oli sopiva asetus, hyvä tuki ulko-ohjalla sekä sopiva kääntäminen ja taivutus ulkopohkeesta. Tällaisesta kulmasta tuli opeltakin jo kehuja. Ravissa meno ei ollut yhtä auvoisaa, vaan tuntuman levottomuus palasi jolloin välillä mentiin pyöreänä ja välillä ei, enkä kulmissa ehtinyt yhtä hyvin ajoittaa apujenkäyttöäni. 

Käynnissä ja ravissa kulmia hioessa hurahti koko tunti, joten laukassa ei tällä kertaa työskennelty. Open loppupalaute oli lähinnä että poni olisi pitänyt saada liikkumaan vielä paremmin eteen. Nopea käskytys pohkeella niin että ohjan myödätessä asetukseen pääsee venyttämään askelta eteen. Elmon totesin oikein mukavaksi ja toimivaksi poniksi ratsastaa, taitaapa olla toistaiseksi suosikkini tämän tallin hevosista vaikka kovasti pidin myös Lassista ja Almasta. Hieman ehkä jäi harmittamaan etten lopulta saanut Elmoa tämän paremmin menemään vaikka homma tuntui koko ajan olevan vähän siinä hilkulla alkaa toimia kunnolla.


2 kommenttia:

  1. Onko tuo elmo kiltti ratsastaessa ja muutenkin mukava? ois kiva joskus käydä ratsastamassa tuolla:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elmo oli kaikin puolin mukava poni, ei mitään omia metkuja tai sellaista :) Koulutunnilla taisi olla ennemmin laiskanpuoleinen kuin kovin reipas, mutta ei mikään kamala tahmatassu vaan pyytäessä kyllä liikkui.

      Poista