keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Leirin aloitus estetehtävillä

Leirikesälle oli luvassa jatkoa vielä Ylirannan ratsutilan sennuleirillä. Omalta osaltani leirin kohtalo oli kuitenkin vaakalaudalla Ypäjältä mukaan tarttuneen flunssan vuoksi. Sunnuntain tallireissu ratsastuksineen osoittautui viikon sairastamisen jälkeen turhan rankaksi, ja niinpä jouduin maanantaina jäämään vielä kotiin toipumaan muiden lähtiessä leirille. Pienen lisälevon jälkeen pääsin onneksi tiistai-iltana mukaan leirille ja keskiviikkoaamuna jo ratsaille, sopivasti leirin ensimmäiselle estetunnille. Ratsuksi sain pienen suomenhevosruunan Reissu-Lassin.

Verryttelyssä ratsastettiin ensin ravissa ja sitten laukassa molempiin päätyihin ympyrät sekä toisella pitkällä sivulla eteen ja toisella askelta lyhyemmäksi. Lassi lähti ihan hyvin eteen, mutta ympyröillä ravi tahtoi olla turhan hidasta. Paljon tuli sanomista siitä ettei sisäohjaan saa jäädä kiinni vaan ympyröille käännetään ja taivutetaan ulkoavuilla. Vähän jäykäksi jäi Lassin meno eikä kunnollista taipumista nähty. Oikea laukka toimi suhteellisen ongelmitta, mutta vasemmassa laukassa oli kovasti hankaluuksia. Yleensä posotettiin pitkä sivu hurjan nelitahtisesti ja etupainoisesti liian kovaa ja sitten tipahdettiin kulmassa raville. Tälle tolalle vasen laukka verryttelyn loppuessa jäikin, mutta onneksi estetehtävissä laukan laatu ja ylläpito paranivat.

Ratapiirros Annelta.
Päivän esteharjoitus sisälsi kuvan mukaisen kolmen esteen S-kiemuran. Alkuun hypättiin kiemuraa useampi kierros niin että jokaiseen esteväliin ratsastettiin voltti. Kiemuralle tultiin sisään vasemmassa laukassa jonka ylläpito uralla tuotti vielä hieman päänvaivaa, sillä jostain syystä Lassi pyrki vaihtamaan laukan ravin kautta oikeaksi pitkän sivun lopussa. Oma katse ei aina ollut kovin hyvin menossa ensimmäiselle esteelle kun tiirailin alas hevosen lapoja laukkaa korjaillessa. Hypyt ja voltit sujuivat ilman isompia ongelmia, ope muistutteli vielä keventämään sisäohjan käyttöä ja kääntämään paremmin ulkopohkeella. Jälleen lähdin mukautumaan hyppyihin liian reilusti, ja huomauttamista tuli sekä hypyn ennakoinnista että ylimyötäämisestä. Esteen jälkeen olisi puolestaan pitänyt olla taas nopeammin pystyssä. Lisäksi ohjeena oli myödätä kädet paremmin suoraksi eteen, ei kyynärpäitä ylös ja sivuille nostaen. Lassin kyydissä pystyinkin aika hyvin keskittymään näiden korjaamiseen, sillä se hoiti oman osansa varmasti ja vaivattomasti.

S-kiemura tultiin lopuksi vielä ilman voltteja välien ollessa noin kolmelle askeleelle sopivat. Eka kierros oli Lassin kanssa melko nappisuoritus, hypyt tulivat hyvistä paikoista ja laukka vaihtui toisella esteellä kuin itsestään. Tultiin vielä kaksi kierrosta lisää samaa kiemuraa, ja nyt lisättiin perään hyppy lävistäjäpystylle vaihtaen laukkaa oikeasta vasempaan. Nyt ei onnistuttu enää S-kimuralla yhtä hyvin, vaan aloitettiin sisäänhypyllä pohjasta jolloin ykkösen ja kakkosen väliin otettiin neljäskin askel. Laukka jäi vaihtumatta kakkososalla. Lävistäjälle sentään saatiin nätti hyppy ja laukanvaihto. Viimeisellä kierroksella lähdin ratsastamaan Lassia vähän liikaa eteen, jolloin kakkoselle tuli turhankin iso hyppyjä ja ajauduttiin hieman ulos sopivalta tieltä kolmososalle. Pienen mutkan jälkeen Lassi joutui venyttämään hypyn kolmoselle vähän kauempaa. Lävistäjäpysty mentiin taas hyvin, mutta nytpä ei Lassi automaattisesti vaihtanutkaan laukkaa.

Korjattavaa tekemiseen jäi, mutta yleisesti ottaen hyppääminen oli tänään sujuvaa ja kääntämistehtävät eivät tuottaneet kohtuutonta päänvaivaa. Lassi oli mukavan rehti estehevonen jolla oli ilo hypätä vaikka laukassa meno vähän pitkältä ja matalalta tahtoi tuntuakin - jälleen näppärä estesuokki jolla hyppäisin ilomielin toistekin! Lassin meno esteillä oli mukavan reipasta ja innokasta, ja hyppypaikat hevonen tuntui katsovan aika hyvin itse joten niistä ei kuskin tarvinnut juuri stressata. Open kanssa vielä tuumailtiin loppupalautteessa että tuppaan nostaa käsiä liian ylös kun yritän ilmeisesti kannatella vähän etupainoiselta ja matalalta tuntuvaa Lassia ohjan varassa. Toimivampi ratkaisu olisi nopea kohottava pidäte ulko-ohjalla sen sijaan että jää kädellä jatkuvasti kantamaan hevosen koko etuosaa.


2 kommenttia:

  1. Sähän olet ehtinyt tänä kesänä vaikka mihin leireilemään, ihan kateeksi käy! Mikäs sitä parempi tapa olisikaan viettää kesää kuin samanhenkisessä seurassa uutta oppimassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, leirien lisäksi en muuta kesälomaa sitten tänä kesänä ehdikään pitämään (enkä olisi oikeasti ehtinyt näitä kahtakaan viikkoa). Kuten sanoit niin parempaa kesänviettotapaa on heppahullun vaikea keksiä, siinäpä syy ahkeralle leireilylle jopa kaiken muun loma-aktiviteetin kustannuksella. Parasta on että löytyy yhtä hulluja heppailukavereita joiden kanssa voi leireillä useammankin kerran kesässä :)

      Poista