torstai 4. heinäkuuta 2013

Esteleirin 7. tunti: estetykki-Taistolla sujuvasti kasi-ysikymppiä

Torstaiaamuna olikin taas vuorossa esteitä. Olin toivonut Lissua, mutta sain tällä kertaa Taiston. Olin ehtinyt kuulla Taiston olevan hyvä hyppyhevonen joka menee ysikympin radat leikiten, joten lähdin sen kanssa tunnille positiivisin odotuksin. Enkä joutunut pettymään lainkaan, sillä Taisto oli todella mainio ratsu.

Tehtiin suhteellisen pitkä alkuverryttely johon kuului ensin ravi- ja sitten laukkatyöskentelyä. Lyhyelle sivulle tehtiin 8 metrin voltti ravia/laukkaa lyhentäen ja satulassa istuen, kun taas pitkillä sivuilla ratsastettiin eteen kevyessä ravissa tai laukassa kevyessä istunnassa. Taistolla oli käytössä olympiaa muistuttava kuolain jossa kuitenkin vipua oli vähän vähemmän ja suukappale samanlainen kuin kangessa. Tällä kuolaimella se oli hyvin kevyt edestä ja liikkui pyöreänä, itse yritin vain pitää käden mahdollisimman hiljaa ja tasaisena. Askeleen lyhennykseen Taisto tuli hyvin kiinni, mutta eteen se oli hitaampi reagoimaan ja vaati ihan napakkaa pohjetta.

Estetehtävät aloitettiin kavalettiharjoituksella johon kuului ristikko pitkän sivun suuntaisesti vasemmassa laukassa, lävistäjäkavaletti ja laukanvaihto oikeaan, sekä lopuksi maapuomi ja sen jälkeen pysähdys. Pidin aluksi huomaamattani liian lyhyttä ohjaa ja tästä ehkä johtui se että Taisto vähän hidasteli. Ristikolla laukka vaihtui vääräksi, ja lävistäjäkavaletille jäi ponnistuspaikka kauas jolloin vauhdin ollessa hidas otti Taisto vielä miniaskeleen. Tämän jälkeen älysin vihdoin open huomautuksesta pidentää ohjaa, ja maapuomi ylittyi kauniisti. Pysähdyksessä Taisto oli kuitenkin hidas ja jarrutusmatka venyi aivan liikaa. Tämä ensimmäinen harjoitus ehti myös tallentua videolle ennen kun kuvaajan täytyi rientää laittamaan hevostaan tunnille.



Tultiin vielä sama kuvio päinvastaiseen suuntaan eli puomista vasemmassa laukassa aloittaen, ja ristikon jälkeen jatkettiin lävistäjällä olevalle okserille punaisella mehiläiskuvioidulla portilla. Edelleenkään ei Taiston laukassa ollut ihan tarpeeksi virtaa, mikä aiheutti kiemurtelua ja melkein mentiin ohi kavaletista lävistäjällä. Pohkeet kiinni ja hevonen eteen tuntui olevan lääke kaikkiin ongelmiin, ja mehiläisokserille tultiinkin jo tarmokkaammin. Näin ponnistuspaikan hyvin, ja kannustin viimeisillä askeleilla Taistoa eteen jotta ei jääty liian kauas. Taistohan venytti kuten pyysin, ja ope jopa kysyi käytinkö raippaa kun heppa lähti esteelle niin säpäkästi. En käyttänyt vaan pohkeen ja maiskutuksen varassa mentiin.

Ratapiirros on jälleen Annen kädenjälkeä.
Seuraavaksi tultiinkin jo viiden esteen rataa (kuva). Suhteutettu linja ykköseltä kakkoselle oli 21,5 metriä ja tavoitteena tähän viisi askelta, kun taas kaareva linja sarjalta neloselle oli 24,5 metriä. Sarja oli mitoitettu yhden askeleen väliksi. Korkeudet olivat ekalla kierrosella noin 70-80 cm, sarjan b-osa ilmeisesti 85 cm. Lähdettiin liikkeelle liian hitaasti, hyppy ykköselle oli pieni ja taisipa tulla kuudes pikkuaskel sitten okserin eteen. Loppurata oli ihan sujuva ja hyvä, sillä lähdin ratsastamaan Taistoa paremmin eteen ja pysyttelin enimmäkseen kevyessä istunnassa. Tuntui jotenkin holtittomalta mm. oman istunnan osalta (uskoakseni heittäydyin taas hyppyhin ihan liian reilusti) mutta ei tullut mitään sanomista kuin alun hidastelusta. Saatiin sakkokierros suoralle linjalle, johon nyt tuli isompi hyppy sisään ja väli sujui helposti viidellä askeleella.

Ekan radan jälkeen saatoin todeta että ponnistuspaikat oli Taiston kanssa helppo nähdä ja taisipa se itsekin osata niitä katsoa varsin hyvin. Muutoinkin Taiston hyppääminen oli helpon ja varman oloista, joten ei enää jännittänyt niin paljon hypätä lopuksi korotettuna suora linja sekä sarja kaikkien esteiden ollessa vähintään sen 80 cm ja sarjan b-osan jopa 90 cm. Aloitimme taas pienellä hypyllä sisään linjalle ja otettiin kuudes miniaskel okerille, väärässä laukassa alas ja korjaus ravin kautta. Sarjalle sen sijaan osuttiin nappiin, mentiin sujuvasti hyvästä paikasta sisään ja ylitettiin helposti myös se ysikympin b-osa. Se oli sitten kuskille ensimmäinen ysikympin este yli kymmeneen vuoteen!

Luonnollisestikin saimme vielä uusia suoran linjan ja käsky kävi ratsastaa laukkaan reilusti lisää kierroksia. Pitkällä sivulla usvatin Taistoa eteen pohkeella ja raipalla, mutta kaarteessa vauhti ehkä hieman hiipui. Askel ei ihan osunut kohdilleen vaan mentiin taas ykkösellä turhan pohjaan, mutta nyt ratsastin reippaasti eteen välissä ja Taisto reagoi niin hyvin että pienestä sisäänhypystä huolimatta väli sujui aivan helposti viidellä askeleella. Olisi ollut kyllä kiva nähdä oma istunta videolta, tuntui nimittäin siltä että heittäydyin hyppyihin ja pohkeet heilahti taakse. Open loppupalaute kuitenkin oli että ihan hyvältä näytti, pitää vaan säilyttää Taistolla tarpeeksi aktiivinen laukka koko ajan ja etenkin kaarteissa. Turha on lähteä enää juuri ennen estettä ajamaan eteen sen sijaan että ylläpitää kunnon laukan koko ajan.

Sanomattakin lienee selvää että tunnista jäi oikein hyvä mieli kun omassa mittakaavassa näinkin isot esteet ylittyivät tuosta vaan. Kyllä Taiston kaltaisella hevosella kelpaa hypätä. Taisto voisi periaatteessa olla jopa leirikisahevoseni ellen olisi jo ehtinyt tutustua Lissuun joka taitaa kuitenkin olla se ykköstoiveeni huomiseen kisaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti