sunnuntai 25. elokuuta 2013

Kasikympin rataharjoitus

Seuraavat kisat ovat jo ensi viikolla ja siellä suunnitelmissani olisi hypätä Eetulla 80 cm rata. 70 cm tuntui keväällä suhteellisen helpolta mutta kasikymppiä en Eetulla ole hypännyt kuin ehkä joskus yksittäisenä esteenä. Tänään onneksi päästiin uutta kisakorkeutta harjoittelemaan. Sulon jälkeen olikin Eetun satulassa mukavan varma ja kotoisa olo, sillä luotto tähän poniin on jos nyt ei 100% niin lähellä sitä.

Verryttelyhyppynä tultiin muutama kerta lävistäjäestettä ristikkona ja pystynä oikeasta vasempaan laukkaan vaihtaen. Tämän selvitimme Eetun kanssa kuin vettä vaan, tosin ekoissa hypyissä lähti vasen kantapää nousemaan ylös. Tämä johtui tulkintani mukaan siitä että oikea jalustin oli hieman vasenta pidempi, ja kun lyhensin sitä reiällä niin että tilanne kääntyi päinvastaiseksi (hihnat siis ärsyttävästi eri paria) pysyivät kantapäät paremmin alhaalla.

Seuraavaksi hypättiin kaksi kierrosta suoraa viiden askeleen pysty-pysty-linjaa. Korkeudet olivat noin 60 cm ja meno Eetun kanssa oli sujuvaa ja vaivattoman oloista. Ponnistuspaikat oli helppo nähdä, ja viisi askelta sopi väliin luontevasti. Hieman tosin sai pohkeella ratsastaa kohti jälkimmäistä estettä, sillä jos Eetu olisi saanut päättää olisi se liirannut vinoon kohti esteen oikeaa reunaa ja mahduttanut mukaan vielä pienen kuudennen askeleen.

Suoran linjan eka osa 60 cm korkeudella. © Jenni Korhonen

Yksittäisenä tehtävänä tultiin vielä kaarevaa linjaa pystyltä okserille (kuvassa 4 ja 5). Okserilla piti laukka vaihtaa oikeaksi. Tämänkin linjan selvitimme 60 cm korkeudella muutoin oikein näppärästi, mutta alastulo okserilta oikeassa laukassa jäi haaveeksi. Toisella kierroksella oli jo yritystä niin että etupää vaihtoi mutta takaosa ei päässyt mukaan ja jäätiin ristilaukalle. Kaareva tie oli sopiva seitsemällä askeleella ja edelleen tuntui siltä että Eetu oli helppo tuoda oikeisiin ponnistuspaikkoihin.

Lopuksi tultiin sitten se kasikympin rata kahdeksan esteen mittaisena. Kolme ensimmäistä estettä vasemmassa laukassa selvitimme varsin mallikelpoisesti, tosin ykköselle tultiin hieman turhan pohjaan. Nelosella tuli pieni kämmi kun ponnistuspaikka ei oikein natsannut, enkä nähnyt tätä riittävän ajoissa asian korjatakseni. Niinpä mentiin liian lähelle ja vaikka Eetu ihan kohtalaisen sujuvasti saikin hypättyä tuli puomi mukana. Linja vitoselle eli okserille sujui yhtä näppärästi kuin lämmittelykierroksillakin, mutta ristilaukassa laskeuduttiin jälleen. Eetulla oli sen verran vauhti päällä ettei se olisi malttanut jarrutella raviin vaan vipelsi ristilaukkaa koko kaarteen läpi. Kutosesteelle oli kuitenkin niin hyvin matkaa että ehdittiin korjata. Kutoselle ajauduttiin mielestäni taas hieman lähelle, mutta hypättiin reippaalla ilmavaralla yli. Taas oltiin esteen jälkeen ristilaukassa, sillä takapään pitäminen oikeassa laukassa  hypyn läpi vaikuttaisi olevan Eetulle varsin haasteellista. Radan päätös viiden askeleen linjalla toiseen suuntaan oli ihan sujuva suoritus, mutta laukka tietenkin vaihtui heti sisäänhypyssä vasemmaksi ja kakkososan jälkeen oltiin taas ristilaukassa.

2. este, kuva videolta.
6. este, kuva videolta.
7. este. © Jenni Korhonen
8. este. © Jenni Korhonen

Oma arvioni radasta oli että ajauduttiin useimmille esteille vähän liian juureen, mutta itse asiassa taidettiin nelosta lukuunottamatta hypätä aika sopivista paikoista. Isoin ongelma oli luonnollisestikin ristilaukat esteiden jälkeen. Kavaleteilla kyllä onnistumme laskeutumaan oikeassa laukassa, mutta mitä korkeammaksi este nousee sitä enemmän Eetu heittää hypyssä takaosaa vasemmalle ja sitä vaikeampaa oikeassa laukassa laskeutumisesta tulee. Hypyissä pitäisi aina muistaa pitää vasemmalla pohkeella takaosa suorassa, mutta siihen ei oma keskittyminen ja reaktionopeus oikein tahdo riittää. Myös alkuverryttelyt kannattaisi varmaan hyödyntää tehokkaammin Eetun suoristamiseksi. Sen verran toimivalta 80 cm rata kuitenkin yleisesti ottaen tuntui että näistä lähtökohdista tämä korkeus pitäisi onnistua kisoissakin. Puomeja voi tulla alas jos en saa ponnistuspaikkaa kohdalleen, mutta Eetu kyllä hyppää niin varman oloisesti että se on juuri sopiva kaveri uuteen kisakorkeuteen siirtyessä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti