sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Rataharjoitus super-Sulolla

Sunnuntaiaamulle tarjoutui mahdollisuus päästä hyppäämään Sulolla rataharjoituksen merkeissä, mikä osuikin erinomaiseen saumaan edellispäivän hyvän treenin jälkeen. Samaan putkeen oli hyvä jatkaa hyppäämistä, sillä olo oli paljon varmempi kun edellisestä hyppykerrasta oli tosiaan vain se vuorokausi aikaa.

Tunnin toteutustapa oli että verryteltiin ravissa ja laukassa itsenäisesti, hypeltiin muutamia verkkahyppyjä ja testattiin suhteutetut linjat minkä jälkeen kukin hyppäsi 12 esteen radan omalla korkeudellaan. Sulo vaikutti samanlaiselta kuin eilen eli oli ravissa melko rento ja jopa hidas, mutta laukassa heräsi ja terävöityi. Verryttelyhypyt aloitettiin lyhyen sivun suuntaisella pystyllä (numero 9), ensin ihan matalana ja sitten noin 70-senttisenä. Aloituksemme oli vähän nihkeä sillä estettä kohti laukka hidastui ja ylitettiin este ihan pohjasta pienesti hypäten. Kun este nousi niin ratsastin laukkaa sujuvammaksi eteen, ja ponnistuspaikka alkoi osua sopivammaksi. Sulo kuitenkin kolautti puomin alas takajaloilla, mistä se ei selvästi pitänyt yhtään. Uusintayrityksellä Sulo oli viisastunut vahingosta ja nosteli jalkansa huolellisemmin. Yksittäisenä verryttelyesteenä hypättiin vielä okseria (numero 2), ensin kerta pienempänä ja sitten pari kierrosta 70 cm tuntumassa. Sulo alkoi imeä jo paremmin estettä kohti, mutta ekalla kierroksella mentiin vielä aika pohjaan. Seuraavat hypyt korotetulle okserille onnistuivat nappiin ja oikeaan ponnistuspaikkaan oli helppo tulla. Sulo vaikutti sopivan säpäkältä olematta kuitenkaan jännittyneen pinkeä.

Päivän rataan kuului kaksi suhteutettua linjaa: 19 metrin kaareva tie okserilta pystylle (3-4) sekä suora 17 m linja pystyltä okserille (5-6). Hypättiin nämä linjat kertaalleen neljän esteen tehtävänä noin 70 cm korkeudella. Tie ensimmäiselle okserille oli vähän hankala kun este tuli vastaan niin nopeasti kaarteen jälkeen. Sen verran yllättäen okseri Sulolle tuli että jarruteltiin estettä kohti. Ajattelin jo hetken että nyt tuli stoppi, mutta pohkeet oli kuitenkin riittävästi kiinni (ja Sulolla hyvä päivä) joten hypättiin yli aika lailla paikoiltaan. Jatkettiin kaareva linja seitsemällä askeleella ja myös pystylle pohjaan ajautuen. Vielä suoran linjan pystyllekin tuli pieni hyppy läheltä, mutta ratsastin välissä topakasti eteen ja näin päästiin okserille hyvään paikkaan viidellä askeleella. Vähän liikaa jarrutusta ja varomista oli nyt touhussa mukana, ja mietin hieman huolestuneena mahtoiko Sulo tulla epävarmaksi alkutunnin puomin kolautuksesta sekä yllättäen eteen lykätystä ja paikaltaan pompatusta okserista. Tosiasiassa varovaisuus taisi kuitenkin olla enemmän ratsastajasta lähtöisin.

Sitten vuorossa olikin jo koko radan hyppääminen. Meille radan estekorkeudet asettuivat 70-80 cm tasolle. Aloitettiin taas varovaisella hypyllä pohjaan ajautuen kun en hoksannut ja uskaltanut ratsastaa eteen siinä vaiheessa kun hahmotin etäisyyden ykkösesteelle. Tämän jälkeen päästiin vauhtiin ja homma lähti rullaamaan sujuvammin. Sulolla oli oikein hyvä imu päällä koko radan ajan niin että ohjassa oli sopivasti painetta, ja pohkeesta lähdettiin välittömästi eteen. Näin saatiin sujuvia hyppyjä ja tarvittaessa venyminen esteelle vähän kauempaakin. Myös äsken hankaluuksia tuottanut kolmosokseri ylittyi nyt helposti ja hyvällä hypyllä, ja 19 m väli neloselle sujuttiin niin hyvin eteen että selvitettiin tämä viidellä askeleella enkä edes ehtinyt huomata laukan vaihtuneen vääräksi. Viitosen ja kuutosen linjalla oli myös niin sujuva laukka että viidellä askeleella väli jäi ahtaaksi, mutta saatiin okserille ihan hyvä hyppy vaikka lähelle tultiinkin. Olisi pitänyt hoksata ottaa vähän kiinni mutta en osannut odottaa että viisi askelta ei väliin muka hyvin mahtuisi. Seiskalla jäi laukka vaihtumatta, mutta kasilla sekä kympillä vaihdot onnistuivat hyvin. Sulo eteni koko ajan tosi innokkaana ja niinpä selvitimme koko loppuradan esteet oikein sujuvasti ponnistuspaikkojen löytyessä kohdilleen ongelmitta. Puhdas rata ja muutamaa pikkuvirhettä lukuunottamatta varsin asiallinen sellainen!

Sulo oli selvästi oikein kunnon esteratamielentilassa eikä olisi radan jälkeen malttanut jäädä kävelemään. Piti ravata hetki ennen kuin kierrokset laski ja Sulo malttoi jäädä paikoilleen Annen ja Pupen suorituksen ajaksi. Enpä muista milloin Sulo olisi tällä lailla "kuumunut" esteillä. Näin innokkaalla Sulolla oli todella mukava hypätä, ja ihanaa että meno oli radan aikana varmaa ja luottavaista eikä kieltoja edes tosissaan harkittu. Tällaista hyppäämisen kuuluu olla! Eihän näin mainiosti sujuneen esteviikonlopun jälkeen voi muuta kuin hymyillä leveästi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti