keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Heppa hieno, kuski ei niinkään

Kesäillan koulutunnille sattui ratsuksi Jussi ja mikäpäs sen kivempaa. Tuntui kuin olisi jo ehtinyt vierähtää pidempikin aika edellisestä Jussi-tunnista mutta eipä siitä ollut vielä kahta kuukauttakaan. Jussia vaan tulee äkkiä ikävä.

Työskentely aloitettiin käynnissä pääty-ympyröillä väistättäen takaosaa ulos ja samalla johtaen etuosaa hieman sisälle. Tehtävä aloitettiin vasemmassa eli siinä minulle vaikeammassa kierroksessa. Väistöt onnistuivat ihan siedettävästi, tosin pidätteen läpimenossa oli hankaluuksia niin että hevonen meinasi ryysiä väistöstä hieman karkuun. Väistöihin en saanut siis kättä rentoutettua vaan vetokilpailuksi tahtoi mennä, ja Jussihan palkitsee ohjasta vetämisestä rullaamalla kaulan kaarelle. Oikeaan kierrokseen väistöt olivat helpommat johtuen arvatenkin siitä että painon jakaminen satulassa tulee minulla oikealle niin paljon luontevammin.

Väistöjen jälkeen siirryttiin verryttelemään kevyessä ravissa ympyröillä. Jussin ravi tuntui ponnettomalta ja hoputtelin sitä eteenpäin, mutta huomasin pian että hevonen itse asiassa jo kipitteli turhankin kiireisenä mutta silti olin vielä vaatimassa lisää vauhtia. Ongelma taisi olla siis pikemminkin askeleen lyhyydessä. Vasemmassa kierroksessa olin taas ihan kamalassa kippurassa vasemmasta kyljestä, tuntuu melkein kuin ongelma vain pahenisi mutta toivottavasti kyse on siitä että huomaan asian nykyään paremmin. Jussi ravasi mukavasti pyöreällä kaulalla ja oli kevyehkön oloinen edestä joten omaa kättä oli suhtellisen helppo rentouttaa. Kyynärpäät sain mielestäni nyt paremmin säilytettyä kylkien vieressä vaikka käsi ehkä välillä turhan alas painuikin. Sorruin kuitenkin taas yliratsastamiseen ja opettaja sai jälleen kehottaa "matkustelemaan" hevosen kulkiessa hyvin.

Verryttelyn jälkeen vaihdettiin pääty-ympyrät puolen kentän kokoisiksi neliöiksi joilla ratsastettiin kulmat käynnissä takaosakäännöstä ajatellen. Aloitettiin vasemmasta kierroksesta, johon kulmakäännökset sujuivatkin paremmin kuin oikealle. Olin ehkä oman keskittymiseni kanssa vähän ulapalla tässä kohtaa ja häsläsin käännökset miten sattuu. Jussi teki ne kyllä nätisti jos vain sain korrektit avut annettua. Monesti jännityin itse käännöksissä liikaa ja hätiköin liikaa apujen kanssa käskyttäen hevosta ennen kuin se oli ehtinyt edes reagoida edellisiin apuihin. Etenkin kättä olisi pitänyt rauhoittaa, opelta tuli jossain vaiheessa kommenttia että käännöksessä tuli ainakin viisi ylimääräistä ohjasotetta.

Seuraavaksi otettiin laukkaa samoilla neliöillä, tavoitteena laukan kokoaminen lyhyeksi ja teräväksi. Ensin vasenta laukkaa jossa minulla oli vaikeuksia saada kädet rennoksi. Ehkä olinkin liikaa käsijarru päällä sillä laukka tuntui turhankin lyhyeltä ja töksähtelevältä. Pikkuhiljaa sain laukkaa rullaavamman oloiseksi, tosin opelta tuli jossain kohtaa kommenttia että koko ratsukko kulki ajoittain liiaksi alamäkeen. Ylimääräistä (ohjas)apujenkäyttöä esiintyi laukassakin, toisaalta olisin voinut varmaan enemmän tehdä istunnalla kokoamisia siellä Jussi tuntui reagoivan niihin oikein hyvin. Oikeaan laukkaan sattui joitain oikein mukavia hetkiä kun pyysin ulkopohkeella laukkaan lisää terävyyttä samalla istunnalla hevosta kooten, ja tästä pääsin kättäkin rentouttamaan. Jussi pyöristyi hyvin näissä hetkissä ja koko ratsukko tuntui liikkuvan mukavan ryhdikkäästi. Ainakin siis laukkatyöskentely tuntui paranevan loppua kohden.

Loppuraveissa Jussi tuntui todella hyvältä, se liikkui energisen ja notkean oloisesti sekä kevyellä tuntumalla pyöreänä. Taisi kulkea ihan selästäkin pyöreänä sillä ravi ei tuntunut enää töksähtelevältä kuten alkutunnista, ja kun ratsastin ennen käyntiin siirtymistä pari ympyrää harjoitusravissa tuntui liike mukavan joustavalta istua. Siinä ravissa olisikin voinut leijailla vaikka kuinka pitkään tai lähteä vaikka kouluradalle. Jussi oli siis hieno mutta ratsastajassa oli taas sanomista, kädet nimittäin nypläsivät ohjia itsekseen aivan liikaa. Mikä siinä on niin vaikeaa pitää ne kädet hiljaa värkkäämättä ja häiritsemättä hevosta silloin(kin) kun se kulkee hyvin?!

Yhteenvetona Jussi oli siis tänään todella mukava ratsastaa. Käynnissä oli sitkasta eikä palaset loksahtaneet oikein paikoilleen mutta ravissa kulki hyvin ja laukassakin ainakin välillä. Voi kun vaan saisin a) korjattua itseni suoraan ja b) rentoutettua ja rauhoitettua apujenkäytön niin jopa ois hyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti