maanantai 11. tammikuuta 2016

Perustehtäviä puomeilla

Maanantain tunnilla mentiin puomeja, ja ratsunani oli odotetusti Palle. Koetin aloittaa Pallen ratsastuksen samalla lailla kuin perjantain valmennuksessa, eli pitää tuntuman molemmilla ohjilla ja ratsastaa ravia kunnolla eteen. Aluksi tämä tuntuikin toimivan, ja Palle lähti ravissa etenemään tuntumaa kohti. Sitten alkoi kuitenkin jännittyminen, ja huomion herpaantuminen katsomopäätyyn tullessa. Rentouden puute vaivasi myös kuskia, ja niinpä meno oli enimmäkseen pää ylhäällä toikkarointia. Tehtävänä oli verryttelyn aikana ravata maapuomien yli pääty-ympyröillä sekä pitkän sivun suuntaisella linjalla. Kun Palle liikkui tällä lailla selkä alhaalla tuli puomien eteen helposti töksähtävä pikkuaskel sen sijaan että askel olisi letkeästi venynyt puomin yli.

Otimme myös vähän verryttelylaukkaa uraa pitkin, ja ohjeistuksena oli testailla askelpituuden säätelyä. Laukassa Palle tuli helpommin pyöreälle kaulalle, mutta laukka ei oikein tahtonut edetä ja pyöriä. Istuntahan se oli mikä laukkaa jarrutti, sillä kökötin satulassa jännittyneenä ja puristaen. Nyt oli jotenkin tosi vaikeaa saada itsensä rennoksi ja liikkeen mukaan. Kun sitten sain tuupattua Pallen vähän reilumpaan laukkaan ei se kuitenkaan ottanut selkää ja takaosaa mukaan, ja niinpä laukan kokoaminen ei onnistunut pehmeästi ja tasapainoisesti vaan Palle jopa pudotti laukkaa pois.

Päivän puomitehtävät olivat onneksi helponlaisia. Ensin menimme suoraa 17 metrin linjaa puomilta toiselle, ja sekä ennen että jälkeen linjan tuli päätyyn ympyrä jolla ylitettiin yksittäinen puomi. Pallen laukka lähti puomeilla sujumaan paremmin eteen, ja siihen tuli enemmän pehmeyttä ja elastisuutta. Ensimmäisellä pääty-ympyrällä olin kuitenkin huolimaton, ja ratsasti puomille hieman oikaisten. Tämän seurauksena menosuunnasta tuli väärinkäsitys, ja Palle jatkoi puomilta ulos vasemmalle eikä ympyrää oikealle. Tämän jälkeen olin tarkempana ja tein puomille laajemman kaarteen sekä tiedotin menosuunnasta selkeämmin. 17 metrin linjalle meni viisi laukkaa aika luontevasti, ja tarpeen vaatiessa laukkaa oli helppo hieman säätää. Puomeja ylittäessä Pallen laukkaan tuli vähän enemmän imua ja eteenpäinpyrkimystä, mikä paransi laukan laatua.

Toinen tehtävämme sisälsi molemmilla lävistäjillä 14 metrin linjat sekä lävistäjien välissä pääty-ympyrän puomin yli. Ensimmäisellä lävistäjällä tahtoi esiintyä pientä kiemurtelua, mutta neljä laukkaa meni väliin aika luontevasti. Toiselle lävistäjälle tullessa ratsastin pohkeella napakammin kiemurtelun ehkäisemiseksi, mutta sitten en saanutkaan laukkaa lyhennettyä tarpeeksi vaan menimme välin sujuvalla kolmella askeleella. Kun seuraavalla kierroksella keskityin pitämään laukan kootumpana onnistui neljäkin askelta oikein mukavasti.

Puomitehtävät sujuivat sinänsä ihan asiallisesti, mitä nyt pientä kiemurtelua esiintyi. En kuitenkaan ollut itseeni tyytyväinen, sillä minulla ei missään vaiheessa ollut varsinaisesti rento ja varma olo. Yksi tekijä oli ainakin se, että en koulusatulassa istuessani saanut kantapäitä painettua ollenkaan alas. Tämä teki istunnasta puomeilla tasapainottomamman oloisen. Myöskään Palle ei täysin rentoutunut koko tunnin aikana, enkä löytänyt niitä oikeita nappuloita joilla se saatiin valmennuksessa toimimaan ihan hetkessä. Positiivista oli kuitenkin se, että puomitehtävillä löytyi laukkaan parempaa energiaa, ja uskalsin myös pitää käden rentona ja antaa laukan rullata kunnolla eteen silloin kun Palle ihan omasta halustaan lähti sujuvampaan laukkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti