lauantai 28. huhtikuuta 2012

Kavalettikurvailua

Valmistautuminen helatorstain estekisoihin alkoi tänään kavalettitehtävien merkeissä. Edellisestä esteharjoituskerrasta ehtikin vierähtää tasan kuukausi. Sain tunnille Eetun, jolla olen suunnitellut kisoihin osallistuvani. Luokkavaihtoehtoina kisoissa löytyy 50-60 cm sekä 70-80 cm, ja kun tämän tädin kauhuraja menee tällä hetkellä 70 cm:n kohdalla on luokkavalintani siten se 50-60 cm. Tällä vuosikymmenellä olen ylittänyt 80 cm esteen vain kerran (ja sekin oli jumppasarjan päätteeksi), joten ei ole järkeä (eikä ponin kannalta reilua) lähteä muutenkin jännittävässä kisatilanteessa kasikymppiä kokeilemaan. Ihan sama mitä sitä on joskus esihistoriallisina aikoina kisannut kun päivän kunto on se mikä on.

Tunti aloitettiin ravi- ja laukkaverryttelyllä pyrkien hevosten suoristamiseen vasta-asetuksilla sekä takaosan siirtämisillä. Eetu teki ravissa näpsäkät väistöt suunnilleen ajatuksen voimalla, mutta kipitteli lyhyellä askeleella ja selkä alhaalla kuten sillä on tapana. Laukassakin olisi saanut olla pidempi askel ja enemmän tarmoa. Asettaminen oli vasemmalle työläämpää kuin oikealle ja kumpaankaan suuntaan en päässyt asetuksesta kunnolla myötäämään.

Esteharjoitukset aloitettiin puomi-kavaletti-puomi -linjalla oikeassa laukassa. Ensimmäisellä kierroksella Eetu tahtoi ottaa pieniä tikitysaskeleita juuri ennen ensimmäiselle puomille tuloa, mutta toisella yrityksellä tultiin tehtävään jo sujuvampaa laukkaa. Molemmilla kerroilla oikea laukka säilyi puomien ja kavaletin ylityksessä, mikä oli oikein positiivista ottaen huomioon Eetulla aiemmin havaitsemani taipumuksen suosia vasenta laukkaa esteeltä alastullessa. Seuraavaksi jatkettiin samalta puomi-kavalettisarjalta kaareva linja seuraavalle kavaletille (kuvassa punaiset nuolet) ja tämän jälkeen kaarrettiin edelleen oikealle. Tätä tehtävää otettiin myös kaksi kierrosta, jotka molemmat sujuivat Eetun kanssa ongelmitta oikean laukan säilyessä hienosti koko ajan.

Tämän jälkeen siirryttiin "kiemuralinjalle" (kuvassa kavaletit sinisillä nuolilla). Ensin ratsastettiin vain kahta ensimmäistä kavalettia tullen ensimmäiselle vasemmasta kierroksesta kulmasta kääntäen ja jälkimmäiseltä käännyttiin oikealle seuraavan kavaletin edestä. Tässä vaiheessa Eetusta alkoi löytyä kunnolla virtaa ja se lähti kulmasta ensimmäiselle kavaletille kääntäessä porhaltamaan korvat tötteröllä eteen. Molemmat kavaletit ylittyivät siis varsin energisessä laukassa ja sujuvasti eikä Eetu harkinnutkaan mitään miniaskeleita esteen juureen vaan ponkaisi hyppyyn mielummin kauempaa. Laukat olivat oikein kummaltakin kavaletilta laskeutuessa, hajamielisyyksissäni vain jatkoin jälkimmäiseltä suoraan kohti päätyä enkä kurvannut oikealle kuten oli tarkoitus. Lopuksi lisättiin tehtävään vielä kolmaskin kavaletti. Eetu liikkui edelleen innokkaan pörhäkästi joten miniesteet ylittyivät vauhdilla ja sujuvasti. Ensimmäisellä kierroksella vain viimeisellä kavaletilla laukka ei vaihtunut vasemmaksi - syynä oli ehkä pitkä ja laaka hyppy ja/tai se etten johtanut vasemmalle tarpeeksi selkeästi. Toisella kierroksella sitten olivat kaikki laukat kohdillaan, tosin saatoin viimeisessä hypyssä johtaa nyt puolestaan turhan voimakkaasti sillä Eetu kurvasi sen jälkeen vasemmalle varsin tiukasti. Tähän onnistuneeseen suoritukseen oli kuitenkin hyvä lopettaa tältä erää.

Kääntämistehtävät onnistuivat meiltä tänään siis varsin nappiin, ainoastaan yhden kerran tultiin kavaletilta alas väärässä laukassa. Tämä oli paremmin kuin uskalsin odottaa sillä aiemmin Eetulla hypätessäni on ongelmana ollut nimenomaan väärät laukat esteiden jälkeen. Ehkä asiaa auttoi nyt se että "esteet" olivat niin pieniä ettei kuskin tarvinnut yhtään jännittää ja panikoida vaan saattoi kunnolla keskittyä kertomaan ratsulle mihin suuntaan ollaan menossa. Puomien noustessa jo vaikka sinne 60 cm:iin en ehdi esteellä enää ajatella seuraavaa tehtävää ja sinne kääntymistä kun kaikki keskittyminen menee käsilläolevasta hypystä selviämiseen. Tämän luulisin olevan ainakin yksi tekijä siinä miksi pikkukavaleteilla ei oikeiden laukkojen löytymisessä ollut sellaisia vaikeuksia kuin varsinaisilla esteillä. Lisää siis keskittymistä ja vähemmän panikointia sinne esteillekin niin hyvä tulee.

Tältä päivältä joka tapauksessa papukaijamerkki Eetulle joka oli niin täpinöissään 30-40 cm kavalettien hyppäämisestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti