maanantai 22. helmikuuta 2016

Ulkotuesta se lähtee

Odotin maanantaille taas treffejä Pallen kanssa, mutta sen sijaan sainkin tänään ratsukseni Kingin. Tunnilla oli neljä ratsukkoa, ja tehtävänä oli erilaisia siirtymisiä.

Aloitimme siirtymisten parissa heti verryttelyssä, eli ravasimme pienissä pätkissä ja kävimme välillä käynnissä. Ympyröitä pyöritellessä huomasin aika pian, että oikeassa kierroksessa Kingi oli melko helppo saada myötäämään pyöreälle niskalle kunhan vaan säilytin vakaan tuen ulko-ohjalla ja pidin ulkopohkeella etuosan suorassa ja reitillä. Jämäkkä ulkopuolen tuki vaikutti olevan kaiken perusta tämän ponin kanssa, mutta vasemmassa kierroksessa ei ulkokylkeen ja ulko-ohjaan saanut ollenkaan samanlaista otetta. Kingi oli varsin nihkeä taipumaan vasemmalle, ja kun poni liikkui kaarteiden läpi suoralla rungolla niin en keksinyt kuinka olisin päässyt ulkokylkeen käsiksi. Niinpä vasemmassa kierroksessa palloiltiin menemään nenä pitkällä ja rautakankena. Ope ohjeisti herättelemään erityisesti sisätakajalkaa, jonka jähmeys kuulemma heijastui suun ja niskan jähmeyteen.

Otimme vielä verryttelymielessä muutamat ravi-laukkasiirtymiset ympyrällä. Nämä sujuivat asiallisesti, sillä olimme oikeassa kierroksessa. Ravipätkillä laukannostojen välissä sain Kingin taas pyöristymäänkin. Sitten siirryimme ratsastamaan kuviota, jossa pitkälle sivulle tuli voltti ravissa ja voltin viimeisellä neljänneksellä nostetiin laukka. Laukassa mentiin pääty-ympyrä, ja raviin palattiin seuraavalla pitkällä sivulla kääntyen saman tien pikkuvoltille. Aloitimme vasemmasta kierroksesta, joten saman tien katosi taas kaikki ote poniin. Ravivoltilla oli kovasti vaikeuksia taipumisen kanssa, ja laukannostokaan ei tähän suuntaan onnistunut aivan täsmällisen napakasti. Ope ohjeisti vähän selkeyttämään ratsastusta ja pyytämään yhtä asiaa kerrallaan, eli laukannostoa tehdessä ei samalla kannattanut yrittää säätää taipumista tai pyöreyttä. Vasemmalle mennessä tuntui myös siltä, etten istunut aivan keskellä ponia ja linjassa sen etuosan kanssa, vaan kallistelin kaulan ohi vasemmalle. Ei ihme, että tuntui vinolta ja hankalalta.

Oikeassa kierroksessa tehtävä sujui mukavammin. Nyt Kingi tuli taas ulko-ohjan tuntumalle, ja niin mentiin taas pyöreämpänä. Pyöreästä ravista myös nostot ponnistivat pontevammin takaosalta. Lopulta sama tuntuma alkoi löytyä jopa laukkaympyrällä, ja hetken aikaa Kingi tuli pyöreämmäksi myös laukassa. Laukan jälkeiset hetket ravissa olivat hankalimpia, sillä Kingi jäi vähän juoksemaan eikä tullut saman tien hyvään tasapainoon ja kuulolle. Lopuksi vielä haettiin kevyessä ravissa pidempää ja matalampaa muotoa. Ei ole yllättävää, että tämäkin onnistui paremmin oikealle. Nyt tosin vasemmassakin kierroksessa alkoi meno olla hieman notkeampaa ja taipuisampaa.

Olin tuntiin tyytyväinen, sillä hetkittäin Kingiin löytyi ihan hyvä tuntuma ja ainakin omasta mielestäni pääsin vähän jyvälle siitä mistä napeista poni toimii. Vasen kierros jäi kylläkin täysin arvoitukseksi, eli tähän suuntaan täytyisi hoksata kuinka suoristaa poni ja saada se ulko-ohjan tuelle. Saan myös olla valppaana, jotta Kingi liikkuu takaosastaan tarpeeksi aktiivisesti. Kingi humputtaa eteenpäin sinänsä ihan perusreippaasti, joten en itse oikein huomaakaan, että meno on vähän löysää ja puolitehoista, ennen kuin ulkopuolelta sanotaan, että takajalkojen pitäisi olla aktiivisemmat. Lisää tunteja tämän ponin kanssa, kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti