sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Hellepäivän hyppelyt

Jihuu!
Olin iloisesti yllättynyt kun sunnuntain tunnilla olikin esteitä, ja sain vieläpä mennä Eetulla. Aivan liian harvakseltaan on taas viime aikoina kertynyt hyppykertoja. Turvaliivi ei 27 asteen lämpötilassa ole mikään mukava varuste mutta laitoin sen kuitenkin tunnollisesti päälle.

Kuuman sään takia pidettiin alkuverryttely aika minimissä eli hetki ravailua molempiin suuntiin. Käynnissä sain Eetun asettumaan myös vasemmalle ja myötäämään niskastaan, mutta ravissa en. Aika jäykäksi ja vinoksi tilanne siis jäi verryttelyn päätteeksi.

Aloitettiin puomitehtävällä ratsastaen vasemmassa laukassa viiden puomin linja innariväleillä (3 m). Eetu oli aika jännittyneen ja kiireisen oloinen laukatessani ympyrän ennen puomeja sekä linjalle lähestyessä. Ei isompia ongelmia puomeilla, mutta vähän etupainoiselta tuntui meno ja Eetu olisi mieluiten posottanut menemään pidätteistä välittämättä. Ope taisikin kommentoida että tarvittaisiin hieman lisää ryhtiä ja tasapainotusta. Kahden puomikierroksen jälkeen vaihdettiin suunta ja tultiin samaa jumppasarjaa oikeassa laukassa niin että puomit nousivat yksi kerrallaan kavaleteiksi. Sain nyt Eetua hieman paremmin kontrolliin ja kuulolle, sillä en enää antanut sen lähteä posottamaan heti laukannostosta mielensä mukaan vaan tarvittaessa otin napakan pidätteen ja palautin ponin käyntiin. Tämän kontrollinpalautuksen jälkeen päästiin jumppasarjalle vähemmällä kiireellä ja ponnistuspaikat osuivat hyvin kohdilleen. Ope kehotti avaamaan hypyissä polvet paremmin irti satulasta, ja kun tämän korjasin tuli kehuja hyvästä ja pehmeästä mukautumisesta kavaleteilla. Positiivista oli myös se että Eetu säilytti jumppasarjalla oikean laukan jokaisella kierroksella eikä vaihtanut alastuloissa suosimaansa vasempaan laukkaan.

Seuraavaksi siirryttiin muiden esteiden pariin aloittaen lävistäjäpystyllä oikeasta vasempaan laukkaan vaihtaen. Vaihto näin päin olikin Eetun kanssa tietysti helppo nakki. Ekalla kierroksella ponkaistiin pikkupystyn yli hyvinkin kaukaa, minkä kyllä näin hyvissä ajoin ja olin mukana. Kuulemma olin lähtenyt vähän liikaa ennakoimaan hyppyä ja olisi varmaan päästy lähemmäs jos olisin jäänyt odottamaan. Tämän jälkeen pystylle päästiinkin aika lailla nappipaikkoihin, ja oma silmä tuntui tämän suhteen pelaavan melko hyvin. Lävistäjäpystyn jälkeen lisättiin vielä kaarros päädyn kautta kahden esteen suoralle linjalle, jossa väli oli mitoitettu 5-6 askeleelle. Jälkimmäisessä esteessä oli spesiaalina alla pieni "tukkiviritelmä". Sen verran tukkeja ekalla kierroksella vilkaistiin että mahdutettiin esteen eteen kuudes askel ja ajauduttiin viimeisellä askeleella vähän oikeaan laitaan.

Tultiin lopuksi kaksi rataa, joista ensimmäisellä järjestys oli jumppasarja oikeasta laukasta, lävistäjäpysty vaihdolla sekä  pystyn ja tukkiesteen linja vasemmasta laukasta. Eetu lähti taas aika sähäkästi liikkeelle niin että vähän piti menoa rauhoitella jumppasarjalle lähestyessä, mutta tämän jälkeen tehtävä sujui varsin helpon oloisesti ja hyvässä yhteisymmärryksessä. Suhteutetulle linjalle tultiin sisään pitkällä hypyllä, joten väli sujui aika luontevasti viidellä askeleella vaikka ponnistuspaikka tukkiesteelle jäikin hiukan kauas. Ope muistutteli suoristamaan ylävartaloa kaarteissa, mutta muuten ei ollut isompaa korjattavaa.

Toisena ratana tultiin jumppasarja oikeasta laukasta, suhteutettu linja (tukkieste + okseri) oikeasta laukasta, lävistäjäpysty laukkaa vaihtaen ja vielä jumppasarja vasemmasta laukasta. Tukin ja okserin linjalla olisin saanut paremmin joko ottaa kiinni tai ratsastaa eteen, sillä nyt tultiin kuudella askeleella niin että viimeistä joutui okserin eteen hieman lyhentämään eikä rytmi siis ollut välissä täysin tasainen. Näissä "isommissa" hypyissä Eetu alkoi sitten vaihdella oikeaa laukkaa pois, joten kaarteeseen okserin jälkeen kurvattiin ristilaukassa. Eetu kuitenkin korjasi tilanteen itse vaihtamalla oikeaan laukkaan, mitä en onnistunut ensin huomaamaan vaan olin jo kääntämässä pois lävistäjäpystyltä korjatakseni laukan rauhassa. Viime tipassa kuitenkin tajusin jatkaa esteelle, joka sitten ylittyikin nätisti ja vasempaan laukkaan vaihtaen. Loikittiin vielä sujuvasti jumppasarjan yli radan loppuun, ja sain kehotuksen uusia tukki-okseri-linjan. Alkuperäinen ajatukseni oli tulla väli kuudella, joten ratsastin sisään melko hallitussa tempossa. Sisäänhyppy oli kuitenkin sen verran reilu ja ope kannustamassa eteen että suunnitelma muuttui lennossa viiteen askeleeseen. Tämä toki onnistuikin Eetun reagoidessa mielellään eteen, mutta hiukan kauas jäi hyppypaikka ja hyppy okserille oli melko laaka. Käsky kävi tulla linja vielä kertaalleen kuudella askeleella. Odoteltiin tätä ennen muiden hyppyvuoron ajan, ja kun oma vuoro koitti lähti Eetu taas liian kovalla höyryllä liikkeelle ja palauttelin ensin kontrollia palaamalla käyntiin. Kuvittelin että myös sisäänhypyn jälkeen vaadittaisiin melko reilu pidäte, mutta esteen jälkeen Eetu vastasikin pidätteeseen paljon kuuliaisemmin ja jarrutus meni jo turhan överiksi. Sain kyllä tästä kevyellä eteenratsastuksella sihtailtua okserille ihan sopivan paikan kuudella askeleella, joten askelmäärätavoite täyttyi mutta välissä rytmi oli edelleen vähän epätasainen. Kiinniotto olisi siis pitänyt tehdä pehmeämmin. Ei kuitenkaan hyppyytetty hevosia enää enempää vaan tyydyttiin tältä erää tähän suoritukseen.

Open palaute oli että Eetu näytti tänään tavallista suoremmalta hypyissä ja positiivista oli myös sen pyrkimys tehdä itse korjauksia silloin kun esteen jälkeen oltiin väärässä laukassa. Omakin tuntumani oli että meno oli yleisesti ottaen varsin sujuvaa. Suhteutettu linja oli meille päivän hankalin tehtävä ja siinä olisi kaivattu  vielä pientä hienosäätöä askelpituuteen. Eetu jaksoi kelistä huolimatta olla varsin pörhäkkänä, mikä alkuun meinasi aiheuttaa kiireisyyttä mutta tehtävien edetessä kontrolli ja laukan säädeltävyys parani. Kivahan se vaan on että poni on hyppäämisestä innoissaan kun kuitenkin jarrut löytyy helposti.

1 kommentti: