keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Istuntapainotteinen puomitunti

Pitkästä, pitkästä aikaa sain tunnille Lennin. Olen aikaisemmin mennyt Lennillä koulua kolme kertaa ja nyt vuorossa oli puomitunti, joskin aika koulupainotteinen sellainen. Päähuomio oli edelleen istunnassa, eli jatkettiin niin perusistunnan kuin kevyenkin istunnan hiontaa.

Käynnissä ja ravissa jatkettiin aivan samoilla ohjeistuksilla kuin viime tunnilla, eli haeskeltiin tuntumaa vatsalihasten ja takareisien oikeaan käyttöön sekä tavoiteltiin ulko-ohjan pidätteillä etuosan keveyttä. Käynnissä Lenni mateli, mutta siitä huolimatta sain sen pariin kertaan pyöristymään kevyen pidätteen ja sitä seuraavan eteenratsastuksen avulla. Kevyessä ravissa ylitettiin kolmen puomin suoraa linjaa, ja nyt Lennillä oli puolestaan vähän kiire eli ravissa pidätteet tulivat tarpeeseen. Tuntuma olisi pitänyt saada vielä vakaammaksi ja pehmeämmäksi jotta Lenni olisi kunnolla rentoutunut ja myödännyt niskasta. Sen sijaan mentiin aika lailla pystypäin ja selkä notkolla. Lennin satulassa on varsin syvä ja kuppimainen istuin, ja tuntui että tässä satulassa kevensin väkisinkin aika etukumarassa. Sunnuntain istuntatunnilla oli kuitenkin ilmeisesti tapahtunut jokin alitajuinen valaistuminen, sillä pienestä etukumarasta huolimatta keskikroppa pysyi aika hyvin paketissa ja ope kehui selän asentoa. Nyt ei ollut notkoa eikä liikaa pyöreyttä, vaan alaselkä pysyi suorana ja keskivartalo kohtuullisen jäntevänä. Lonkkia olisi kuitenkin voinut avata vielä enemmän.

Laukassa mentiin ensin hetki uralla kevyessä istunnassa. Aluksi pohkeet tahtoivat mennä vähän liian taakse, mutta kun sain ne kohdilleen löytyi kevyessä istunnassa mukava tasapaino. Meno tuntui helpolta ja samassa asennossa olisi voinut laukata vaikka kuinka pitkään, eli palikat olivat kevyessä istunnassa kohdillaan. Asiaa toki auttoi Lennin miellyttävän pehmeä laukka vaikka edelleen pää pystyssä mentiinkin.

Seuraavaksi mukaan tuli tunnin puomiosuus, eli jatkettiin kevyessä istunnassa laukaten ja tultiin kolmen puomin linjaa jossa puomivälit olivat 15 metriä. Tavoitteena oli ensin viisi askelta molempiin väleihin. Aluksi oli pientä sähläystä askeleen sopimisen kanssa niin että välit jäivät ahtaiksi ja laukka putosi pois, mutta kun sain oman etäisyyssilmän sovitettua Lennin laukkaan niin saatiin pari ihan onnistunuttakin kierrosta rauhallisella ja tasaisella viidellä askeleella. Luulin jo päässeeni kärryille Lennin laukan säätelystä, mutta kun kierros vaihtui vasemmaksi tuli puomeilla taas enemmän ongelmia. Tähän suuntaan niin hevosen kuin ratsastajankin vinoudet korostuivat, ja pidätteen ja pohkeen yhteensovittaminen ei toiminut ihan kunnolla. Viidellä askeleella välit olivat vähän ahtaat, ja laukkaa kiinni ottaessa rytmi helposti kärsi niin että käytiin puolittain ravilla. Laukan rytmin hajotessa ei istuntakaan ihan pitänyt kutiaan vaan kantapäät pääsivät nousemaan ylös ja paino keikahtamaan liikaa eteenpäin. Kun tehtävänanto vaihtui neljään askeleeseen jäivät välit puolestaan liian pitkiksi, ja otettiin joko viides miniaskel puomin eteen tai harpattiin vähän kömpelösti kaukaa. En ihan tarpeeksi uskaltanut ratsastaa eteen, sillä vaikutti siltä että Lenni olisi levinnyt liikaa lapasesta jos olisi lähdetty kovin tykittämään. Viimeisellä kierroksella saatiin vihdoin molemmat välit onnistumaan neljällä askeleella ilman kompurointeja, vaikka eka väli vähän pitkäksi jäikin.

Lopuksi ehdittiin vielä työskennellä ravissa sekä perusistunnassa että keventäen. Lennillä oli aluksi vauhtivaihde päällä, ja se juoksi jännittyneenä alta pois. Kun aloin saada pidätteitä läpi ja menoa rauhoitettua niin löytyi hetkittäin pyöreyttäkin. Silloin kun Lenni malttoi ravata kaikessa rauhassa ja tuntumalle venyttäen tuntui meno ihan mukavalta, vaikka Lenni toki tapansa mukaan kovasti pureskeli kuolainta. Keventäessä istunta meni edelleen turhan etukenoiseksi, mutta harjoitusravissa onnistuin istumaan pystymmässä ja keskivartalo melko jäntevänä. Opelta tuli kannustusta että istuin tänään hyvin. En oikein tiedä mitä sunnuntaina tapahtui, mutta jokin vatsalihasten käytössä on tosiaan tainnut loksahtaa kohdalleen.

Laukansäätelyvaikeudet puomeilla olivat pieni miinus, mutta onnistumiset istunta-asioissa jättivät mukavan mielen. Toivottavasti pystyn säilyttämään tämän saman tuntuman vatsalihaksiini tulevillakin tunneilla ja kehittämään juttua tästä eteenpäin. Lennillä oli oikein kiva mennä pitkän tauon jälkeen, ja tällaiselle puomikoulutunnille se oli aivan mainio ratsu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti