sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Vasen-oikea-vasen

Estetunnille sain toiveeni mukaisesti Peran. Pera oli lämmitellyt puomitehtävien parissa edellisellä tunnilla, joten se vaikutti olevan aika hyvin hereillä jo valmiiksi. Jonkin verran sain alkuverryttelyssä pyytää lisää aktiivisuutta raviin, mutta Pera kyllä vastasi pohkeiseen hyvin kunhan vaan muistin niitä käyttää. Ope jossain vaiheessa huomauttikin että Peran "huojunta" ravissa on merkki siitä että terävyyttä pitää saada vähän lisää jotta liike suuntautuu kunnolla eteenpäin. Puutteellisesta terävyydestä kertoi epäilemättä myös muodon epätasaisuus.

Verryteltyämme ensin ravipuomisarjoilla jatkettiin puomitehtävällä laukassa. Tähän kuului ympyrällä kaksi puomikasaa (kuvassa lävistäjäesteiden paikoilla) joiden väli oli 11 metriä. Aloitettiin vasemmasta kierroksesta, ja kun Pera vaikutti laukkaavan aika napakasti ja kasassa niin suunnittelin ratsastavani välin lyhyellä neljällä askeleella. Suunnitelma vaan karitui heti ensimmäisellä puomikasalla, jolla Pera yllätti ponkaisemalla hieman kauempaa, ja samalla ajauduttiin täysin ulos ympyrän kaarelta. Seuraavilla kerroilla olin paremmin hereillä ja ohjaamassa Peraa selkeämmin toiselle puomikasalle, ja suoritimme tehtävän ihan asiallisesti kolmella askeleella. Samaa ympyrää tultiin vielä muutama kerta oikeassa laukassa, joka olikin luontevampi suunta. Pieni eteenratsastus ensimmäisen puomin jälkeen ja ohjalla johtaminen ohjasi Peran nätisti puomilta toiselle. Aloin myös pikkuhiljaa saada rytmistä paremmin kiinni niin että näin ponnistuspaikan paremmin ja istuin luontevammin mukana ilman liiallista eteenheittäytymistä puomia kohti.

Seuraava tehtävämme alkoi ravilähestymisellä keskihalkaisijalla olevalle ponnistuspuomille ja ristikolle, ja riippuen siitä kummassa laukassa ristikolta tultiin alas jatkettiin kaareva tie pystyesteelle joko oikealle tai vasemmalle. Pystyllä tuli sitten laukanvaihto uuden suunnan mukaiseksi. Ravilähestyminen ei Peran kanssa tuottanut ongelmia, sillä se pikemminkin hieman kiihdytti kuin jarrutti ristikkoa kohti ja ottipa jonkun kerran jo laukka-askeleenkin esteen eteen. Alastulomme jakautuivat aika tasapuolisesti vasemman ja oikean laukan välillä, ja kaareva tie pystylle mentiin suunnasta riippumatta ihan sujuvasti ja sopivaan ponnistuspaikkaan. Oikeasta vasempaan laukkaan vaihto onnistui luontevasti, vaikkakin olin havaitsevinani että tähän suuntaan hypätessä olimme hypyssä sekä minä että Pera kovasti linkussa vasemmasta kyljestä. Vasemmasta oikeaan laukkaan vaihto ei sen sijaan onnistunut, sillä Pera tunki jo lähestymisessä kovasti oikelle lavalle ja oikeassa laukassa alastulo oli suorastaan mahdotonta hevosen kaatuessa oikealle kyljelle näin voimakkaasti. Oikea kantapääkin lähti tämän suunnan hypyissä herkästi nousemaan, kun taas pysty oikeasta laukasta vasempaan vaihtaen oli helpompi myös pohkeiden ja kantapäiden asennon kannalta.

Lopuksi tultiin vielä kuvan osoittamaa silmukkakuviota joka sekä alkoi että päättyi oikealla laukalla. Sain ensimmäiselle ristikolle sekä molemmille pystyille ihan hyvät lähestymiset, ja Pera vaihtoi laukat molemmilla pystyillä kuten pitikin. Viimeisessä kaarevassa välissä pystyltä ristikolle homma pääsi vähän karkaamaan lapasesta, sillä Pera otti pystylle hieman isomman hypyn ja lähti sen jälkeen liikaakin eteen. En hoksannut ottaa ajoissa kiinni, ja ponnistuspaikka ristikolle jäi epämääräiseksi. Ratkaisu jäi Peralle, joka päätti hypätä kauempaa. Kurvista oikealle esteen jälkeen tuli vähän hassu hevosen ollessa huonosti hanskassa ja kääntyessä turhankin tiukasti heti esteen jälkeen.

Sama tehtävä tultiin vielä käänteiseen suuntaan eli aloittaen ja päättäen vasemmassa laukassa. Päästiin taas ihan hyvin sisään ristikolle, mutta käänsin vasemmalle kohti pystyä ehkä hieman liian aikaisin niin etten päässyt hypyssä kunnolla johtamaan. Kun Pera jälleen tunki hypyssä oikealle lavalle jäi laukka tähän suuntaan edelleen vaihtumatta. Seuraavalle pystylle saimme onnistuneen hypyn ja vaihdon takaisin vasempaan laukkaan. Viimeinen kaareva väli ristikolle mentiin taas liiankin hyvin eteen, ja koska olin näemmä nukuksissa en ottanut Peraa ajoissa kiinni vaan puksutimme huonoon ponnistuspaikkaan ja ristikon yli viime hetken miniaskeleella.

Totesimme open kanssa tunnin päätteeksi yksissä tuumin että Pera liikkui tänään ihan mukavan napakasti, ja tällaisesta laukasta oli helppo tulla esteille. Hieman sain välillä hoputella eteen kaarteissa sekä estettä kohti mikäli paikka jäi kauas, mutta toivoakseni en sortunut estettä kohti tuuppaamiseen missään vaiheessa. Välillä tuuppaamiset jää itseltä huomaamatta jos hevonen kuitenkin mukisematta hyppää. Laukanvaihtojen kanssa esiintyi sama ongelma kuin Peran kanssa aikaisemminkin eli vasemmasta oikeaan vaihto ei onnistu mikäli Pera pääsee esteelle tullessa liirailemaan oikea lapa edellä. Kivaa että kuitenkin helpompaan suuntaan vaihdot onnistuivat 100-prosenttisesti, ja että kokonaisuutena päivän tehtävät matalilla estekorkeuksilla sujuivat melko vaivattoman oloisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti