maanantai 16. kesäkuuta 2014

Perusistunnan pulmat

Maanantai-iltana alkoi tämän vuoden ensimmäinen kesäkurssini, eli neljän päivän mittainen istuntakurssi. Olimme alustavasti puhuneet open kanssa että voisin ottaa kurssille ratsuksi Loren, ja sillä tänään meninkin. Tällä tunnilla ei tehty sen kummempia "temppuja" kuin tarkistettiin perusistuntaa kaikissa askellajeissa sekä tehtiin hieman siirtymisiä.

Työskentely alkoi käynnissä ratsastaen pääty-ympyröillä askelta pidemmäksi ja pitkillä sivuilla kooten. Open kehotuksesta menin käyntiosuuden ilman jalustimia etureisien venyttämiseksi, mutta jumiin ne jäivät silti. Lore lyhensi käyntiä todella herkästi istuntaa kuunnellen, mutta askeleen pidennys oli hankalampaa sillä käynti meni lähinnä kiireiseksi sen sijaan että olisi pidentynyt. Ohjeena oli ratsastaa vähän pidemmällä ohjalla ja pidemmässä muodossa, ja jonkin ajan kuluttua Lore alkoi rentoutua sen verran että askel venyi mielestäni hieman paremmin keskikäynnin suuntaan.

Ravissa verryteltiin aluksi keventäen ympyröillä. Istunnan haasteina oli normaalit jumit, eli lonkkakulma oli liian kiinni ja polvet ja reidet nousivat ylöspäin kevennyksen nykiessä lonkankoukistajista. Ohjeena olikin venyttää polvia mahdollisimman alas ja rentouttaa etureidet, sekä pyrkiä saamaan takareisiä lähemmäs hevosta ja kevennys niiden kautta. Lisäksi piti kääntää lapaluita hieman enemmän yhteen ylävartalon ryhdistämiseksi pois lysystä sekä vetää leukaa hieman taaksepäin. Oikeaan kierrokseen ei kevennykseen löytynyt luontevaa oloa, mutta kun suunta vaihtui vasemmalle niin fiilis muuttui heti ja istunta kevennyksessä löytyi kohdilleen paljon paremmin. Lorekin alkoi liikkua pehmeästi ja rennosti pyöreänä. Totesin opelle että tässä varmaan näkyi se miten oikea lonkka on pahemmin jumissa, eli aiheuttaa ongelmia varsinkin sisäpuolella ollessaan kun taas vasemmalle on helpompi mennä jumilonkan jäädessä ulos. Kuulemma oikea jalka onkin enemmän irti hevosesta ja helposti edempänä kuin vasen, minkä havainnon olen tehnyt usein itsekin. Lantio kun tuppaa olemaan vinossa eli vasemmalle kääntyneenä käytännössä koko ajan.

Seuraavana vuorossa oli siirtymisiä harjoitusravista käyntiin pitkän sivun alussa, pysähdys käynnistä pitkällä sivulla ja paluu käynnin kautta harjoitusraviin jota työstettiin pääty-ympyröillä. Lore oli oikein mukavasti kuulolla, joten sain tehtyä siirtymiset käyntiin sekä pysähdykset hyvin pitkälti istuntaa tiivistämällä eikä ohjalla tarvinnut pidättää. Kokeilin kertaalleen myös peruutusta pysähdyksestä ja myös tämän Lore teki kevyillä avuilla. Ravissa jatkettiin samojen istunnan ongelmapalikoiden kimpussa. Sain mielestäni istuttua kohtalaisen nätisti lukuunottamatta niitä lysähtäviä hartioita, ja tietysti lonkat saisivat olla aina paremmin auki. Yläselän ojennus lapaluita hieman yhteen tuomalla tuntui hankalalta, sillä sen myötä kädet tuntuivat jännittyvän ja tuntumalle tulevan vetoa. Sama kävi helposti myös korjatessani leukaa taaksepäin.

Laukassa mentiin lähinnä ympyröillä, ja hommaa olikin ihan tarpeeksi siinä kun yritin pitää istuntaa kasassa. Loren oikea laukka keinutti hurjasti eteenpäin, ja ope tsemppasi pitämään vatsalihaksilla vastaan niin ettei kroppa heijaisi liikkeen mukana edestakaisin ihan holtittomasti ja jotta myös pohkeet rauhoittuisivat paikoilleen. Oikeassa laukassa ei keskivartalon pito riittänyt alkuunkaan, mutta vasen laukka oli onneksi vähän helpompaa istua. Vasemmalle onnistuin hieman vähentämään ylävartalon heijausta eteen ja jäntevöittämään istuntaa pystyyn. Ope ohjeisti vähän hidastamaan alavatsalihaksilla tapahtuvaa lantion liikettä laukan mukana ja näin ikään kuin ratsastamaan pidempikestoisia laukka-askelia. Koko aikaa en tietenkään saanut istuntaa pidettyä kasassa, mutta hetkittäin löysin vähän tunnetta siitä mitä vatsalihasten kuuluisi laukassa tehdä. Loren laukka kyllä vaatisi vatsalihaksilta vielä paljon enemmän jotta saman tunteen pystyisi säilyttämään pidempään kuin muutamien askelten ajan.

Laukan jälkeen kevennettiin hetki loppuverryttelyksi. Lore oli nyt vähän kiireinen ja painoi ohjalle mikä entisestään veti yläkroppaani lysyyn. Loppuverryttelyssä keskeisimmät ohjeet olivatkin hartioiden avaaminen "leveämmiksi" sekä samalla tietenkin myös vastaava lonkkien avaus. En edelleenkään välttynyt siltä tunteelta että ohjaan tuli vetoa ja jännitystä kun avasin hartioita taakse. Keventäessä en myöskään onnistunut istunnan kautta jarruttelemaan Lorea. Kevennyksessäni on oikeasti paljon vialla kun lähes hevosella kuin hevosella tunnun pystyvän ratsastamaan harjoitusravissa kymmenen kertaa helpommin. Kevennyksessä ei kroppaan vaan tule riittävää jäntevyyttä ja jalatkin nykii hassusti kireiden lonkkien vetäessä niitä kevennyksen tahtiin.

Näin alkoi istuntakurssi, ja päätin että huomenna pitää niin vatsalihasten kuin ylävartalonkin suhteen tsempata vielä enemmän. Lore on näihin juttuihin kyllä oikein sopiva hevonen, sillä siihen pääsee hyvin vaikuttamaan istunnalla ja sen laukassa on haastetta keskikropalle oikein kunnolla. Näillä näkymin jatkankin Loren kanssa myös seuraavilla kurssitunneilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti