sunnuntai 11. tammikuuta 2015
Thule-tamman testiratsastus
Estetunnin jälkeen oli luvassa vielä lisää ratsastusta sunnuntaille, sillä sain kunnian testailla Tallinmäen uutta tulokasta eli Thule-tammaa. Thule saapui perjantaina ja eilen näin sen jo Annen ratsastamana. Kyseessä on siis 2005 syntynyt solakkalinjainen ja siro tamma, joka on aikaisemminkin toiminut tuntihevosen tehtävissä. Karsinassa Thule käyttäytyi erittäin mallikelpoisesti, eikä ollut tietoakaan mistään hapannaamaisuudesta vaikka sillä kuulemma sellaiseen on ollut taipumusta. Isoltahan tällainen reilusti yli 160-senttinen hevonen minusta tietenkin tuntui, mutta koska tamma on todella kapoista mallia oli sen selässä poniratsastajankin hyvä istua.
Ratsastelin kentällä eri askellajeissa lähinnä vain hevoseen tutustuen ja sen ominaisuuksia havainnoiden. Thule oli hyvin pitkälti sitä mitä siitä etukäteen jo tiesin: hyvin järkevä ja tasainen myös uudessa paikassa, ajoittain kuuro pohkeelle mutta tuntuman suhteen herkkä. Siirtymissä askellajista toiseen Thule kyllä reagoi pohkeeseen oikein herkästi ja kuuliaisesti, mutta askellajin sisällä sitä oli hankalampi ratsastaa eteen. Käynnissä Thule pyöristyi helposti ja asettui ja taipui ympyröillä. Ravissa tamma meni sitten hirvimoodiin, ja taivuttaminen tahtoi olla hankalampaa. Ravissa tilanne oli joko-tai: jos otin ns. normaalin tuntuman ja yritin vähänkään ratsastaa etuosaa lakkasi tamma reagoimasta pohkeeseen ja jäi hipsuttelemaan lyhyellä askeleella. Kun ohjaa pidensi ja hellitti tuntuman lähes kokonaan pois suostui Thule lähtemään myös eteen.
Laukkaa kokeilin tietysti myös. Oikea laukka oli pehmeästi pyörivää ja helppoa istua, mutta Thule puski sisäänpäin niin että ympyrät tahtoivat pienentyä ja taipumisesta ei ollut tietoakaan. Uraa pitkin laukatessa kulmat olivat ongelmapaikkoja, sillä niissä Thule tiputti helposti raville. Raville pudottiin aina silloin kun laukka pääsi venymään liian pitkäksi ja hevonen kaatumaan sisälle rautakankena. Vasemmassa laukassa tätä esiintyi enemmän, sillä tähän suuntaan tamma nojasi sisäänpäin vielä voimakkaammin. Tällä on luultavasti paljonkin tekemistä oman vinouteni kanssa, sillä painoni tuntui roikkuvan sitkeästi vasemmalla. Vasemmassa laukassa minun oli ylipäänsä hankalampi löytää luonteva ja jämäkkä istunta, ja niinpä laukka pääsi monesti "leviämään" tasapainottomaksi. Thule olisi epäilemättä kaivannut varsinkin kulmissa vahvempaa tukea ratsastajan istunnasta ja pohkeesta.
Lopuksi vielä ravailtiin, ja menoa seuraamassa ollut ope käski antaa pidempää ohjaa ja ratsastaa ravia reilusti eteen. Tämä osoittautuikin oikeaksi keinoksi saada hevosesta parempaa liikkumista irti, eli jälleen kerran ratkaisu ei ollut etuosan ratsastaminen ohjalla vaan aktiivisuuden parantaminen pohkeella. Pidemmällä ohjalla ja paremmin eteen ravatessaan Thule rentoutui mukavasti, ja alkoi hakeutua pyöreälle kaulalle pitkään ja matalaan muotoon. Vasemmassa kierroksessa käytin ahkerasti ulkopohjetta pyytäen etuosaa suoristumaan oikealta vasemmalle. Tähän Thule vastasi tosi hyvin, eli yksinkertaisella ulkopohkeen käytöllä se hieman suoristui ja tuli samalla pyöreämmäksi.
Thule oli mielestäni mukava hevonen ratsastaa. Arvostan tällaisia järkihevosia jotka eivät säiky eivätkä hermostu ratsastajaan, ja en sanoisi tätä tammaa laiskaksi vaikka se vähän hidas reagoimaan välillä onkin. Thule kyllä muistuttaa ratsastajaansa ainakin siitä että ohjalla nysvääminen ja kaulan kaarelle ratsastaminen ei ole alkuunkaan toimiva ratkaisu vaan sen sijaan ratsastamisen tulee tapahtua pohkeella takaa eteen.
Kuvista kiitos Riikalle!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoista