keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Kisatreeniä ympyröillä ja lävistäjillä

Keskiviikon tunnilla jatkettiin Elmon kanssa kisoihin valmistavia harjoituksia. Tällä kertaa laitoin kannukset jalkaan, eikä niillä ollut ainakaan mitään negatiivisia vaikutuksia. Harkitusti kannusta käyttämällä sai pohjeapuihin vähän parempaa reaktiota mutta Elmo ei kannuksista kuitenkaan jännittynyt.

Tunnin aiheena olivat ympyrät ja lävistäjät, joita ratsastettiin käytännössä koko tunti eri askellajeissa. Kahdella pääty-ympyrällä mentiin vastakkaisiin suuntiin ja ympyröitä vaihdettiin aina lävistäjän kautta. Aloitettiin käynnissä väistättäen ympyröillä takaosaa ulos. Oikeaan kierrokseen Elmo väisti oikein kivasti kunhan älysin väistättäessä myös kääntää ulkoavuilla etuosaa sisäänpäin ympyrän kaarelle. Vasemmassakin kierroksessa saatiin ristiaskeleita mutta samalla käynti hiipui olemattomiin merkkinä siitä että avut jäivät liikaa "päälle". Väistöjen jälkeisestä suoristuksesta ja eteenratsastuksesta saatiin mukavaa pyöreää käyntiä, mutta takajalat olisivat voineet olla vielä aktiivisemmatkin ja sen myötä tuntuma vähemmän tyhjä. Raipalla naputtelun vaikutus jäi aika minimaaliseksi, kannuksesta tuntui käynnissä olevan enemmän apua.

Samoja ympyröitä jatkettiin ravissa keventäen ja aina parin ympyräkierroksen jälkeen vaihdettiin päätyä ratsastaen lävistäjällä keskiravia. Elmo lähti ravissakin hitaasti liikkeelle, ja yritin ratsastaa mahdollisimman vähän pohkeella tuupaten ja herätellä liikettä ennemmin raipalla. Ihan kunnolla ei Elmon moottori heti lähtenyt käyntiin, mutta parin keskiravilävistäjän jälkeen liikuuttiin jo paremmalla energialla vaikka keskiravi sinänsä jäi hyvin vaatimattomaksi. Ympyrällä oikealle Elmo pyöristyi nätisti ja ravasi jopa suhteellisen tasaisessa muodossa. Vasemmalle oli enemmän hakemista sillä liikuttiin kovasti vinossa etuosan ollessa kuulemma viitisentoista senttiä takaosaa ulompana. Suoruuden puuttuessa myös ravin energia tuppasi sammumaan. Ope ohjeistikin kääntämään ulkopohkella ja -ohjalla etuosaa paremmin takaosan eteen, ja etuosan tullessa moottorin kanssa samalle linjalle ratsastamaan pohkeesta reippaasti eteen. Ajoittain sain ideasta ihan hyvin kiinni, mutta monesti jäin etuosaa suoristaessa asettamaan liiaksi ulospäin. Suoristusta olisi varmaan voinut yrittää enemmän avotaivutusta ajatellen eli asetuksen ja taivutuksen paremmin sisälle säilyttäen.

Laukkaa työstettiin ensin hetken aikaa ympyrällä molempiin suuntiin. Elmo nosti tänään laukat aika näppärästi, ja varsinkin oikealle saatiin pari tosi kivaa nostoa joissa laukka nousi napakasti ja täsmällisesti ilman minkäänlaista ravin kiihtymistä. Ehdottomasti parhaat nostot mitä on viime viikkoina tehty! Hyvät valmistelut nostoihin kuitenkin vaadittiin, sillä jos yritin nyhjäistä Elmon laukkaan puolihuolimattomasti ja vähän yllättäen niin eipä välttämättä noussutkaan. Vasemmalle laukka oli aika nihkeää etu- ja takaosan kulkiessä ympyrällä eri linjassa. Tilannetta ei varmasti helpottanut sekään että kallistuin vielä itse liikaa sisäänpäin enkä näin ollen pysynyt samalla linjalla ponin kummankaan pään kanssa. Muutenkin oli istunnan kanssa vaikeaa ja könötin etukumarassa lonkkakulma suljettuna. Yritin viime sunnuntain tapaan vältellä ylenmääräistä pohkeenkäyttöä ja aktivoida raipalla eteen mutta aika vaisuksi jäi meno. Oikealle laukatessa meininki oli onneksi aivan toinen, sillä Elmo laukkasi mukavasti kahden ohjan välissä pyöreänä sekä paremmin takaa liikkuen. Heti oli helpompi istuakin ja löysin mielestäni ihan hyvän asennon pystyllä ylävartalolla ja istuinluilla sekä jalkoja pitkäksi alas venyttäen. Oli varmaan pitkälti siitä vinoudesta kiinni ettei vasemmassa laukassa päästy näin kivaan olotilaan.

Mentiin laukassa vielä lävistäjiä pari kertaa molempiin suuntiin siirtyen raviin uralle tullessa. Omaa vuoroa odotellessa ehti pääty-ympröillä vielä työstää käyntiä ja ravia. Laukkaaminen oli taas saanut Elmon sopivasti hereille niin että ravissa alkoi olla hyvä energia. Vasemmalle ympyrällä ravatessa sain nyt etuosaa siirrettyä suoremmaksi niin että ulko-ohjan tuki ja pyöreys löytyivät myös tähän suuntaan. Vasemmassa laukassa kuitenkin mentiin edelleen etuosa ulkona oikealla. Vasemmassa laukassa lävistäjät olivat silti helpompia ja sain laukan säilytettyä uralle asti. Tähän kyllä tarvittiin raipalla avittamista. Vaikka oikea laukka ympyrällä rullasikin paremmin ja suorempana niin lävistäjällä tuli tasapaino-ongelmia. Tunsin että takaosa liirasi vasemmalle ja etuosa oikealle, jolloin Elmon oli hankala pitää laukka ja niinpä pudottiinkin raville jo kaukana ennen uraa eikä saatu oikeassa laukassa yhtään onnistunutta lävistäjää. Open vinkit tunnin päätteeksi olivat pitää lävistäjällä asetus laukan puolelle, molemmat pohkeet napakasti kiinni ja varoa päästämästä Elmoa kovin pitkäksi ja matalaksi. Laukkalävistäjät ovat Elmolle suhteellisen hankala tehtävä kun eipä se sellaisia ole aiemmin juuri mennyt muutoin kuin estetunneilla.

Loppuraveissa Elmo tuntui tosi hyvältä ravatessaan reippaasti eteenpäin tuntumalle venyttäen. Kaiken kaikkiaan olin oikein tyytyväinen tämänpäiväiseen menoomme, sillä vaikka vasemmassa laukassa pyöreys jäikin puuttumaan niin kaikissa muissa askellajeissa koettiin oikein mukavia hetkiä ja varsinkin tunnin loppua kohti aktiivisuuden parannuttua pyöreä muoto säilyi melko tasaisesti. Heti kun vaan liikkeeseen saa tarpeeksi energiaa niin tuntumaan tulee hieman enemmän "painetta" ja tyhjyys sekä epätasaisuus vähenevät. Vieläkin toki Elmo saisi olla paremmin pohkeen edessä, ja suoruuden kanssa on tekemistä. Tänään kuitenkin meno tuntui monilta osin sellaiselta mitä kehtaa mennä helppo B -radalle esittämään. Laukkalävistäjät saattaa tietenkin mennä ihan pipariksi ja laukasta käyntiin siirtyminen ei nykyisellään voi onnistua kun paino ei ole riittävästi takaosalla, mutta pitää keskittyä esittämään hyvin ohjelman helpompia osioita etenkin ravissa. Tällä tunnilla asiat sujuivat jo sen verran mukavasti että haasteista huolimatta on kiva lähteä kisoihin Elmon kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti