torstai 11. syyskuuta 2014

Estetunniksi kääntynyt koulutunti

Torstain Tallinmäen tunnilla suunnitelmana oli koulutreenit viimeistelynä lauantain kisoja varten. Tuntilaisten toiveesta/kinuamisesta johtuen noin puolet tunnista vietettiin kuitenkin pienten esteharjoitusten parissa. Minulle ja Vakelle käy tietysti kaikki, joten tämähän oli ihan hauska ja hyödyllinen tunti jolla ehdittiin tehdä monenlaista.

Tunnin alkupuoli mentiin siis sileän harjoituksia. Verryteltiin ravissa ja reippaassa laukassa, ja sen jälkeen jatkettiin kulmien ja väistöjen parissa. Tavoitteena oli saada Vakekin käyttämään takaosaansa ja liikkumaan pyöreänä oikeinpäin, sillä valitettava tosiasiahan on että tällä hetkellä poni tekee enimmäkseen aloittelevien ratsastajien tunteja ja on saanut tottua liikkumaan laiskana pötkylänä säästöliekillä. Osaamista ja kykyä kantaa itsensä Vakelta kyllä löytyy eli siitä ei homma jää kiinni. Ope selitti kaiken lähtevän siitä että saadaan takaosa työskentelemään paremmin, ja sitä kautta sitten tuntuma ja pyöreyskin löytyy. Takaosan herättelemiseksi otettiin avuksi pohkeenväistöt. Kuviona oli "neliökahdeksikko", jolla ratsastettiin tarkat kulmat huolellisesti taivuttaen ja kääntäen, ja välittömästi jokaisen kulman jälkeen väistettiin pari-kolme askelta uran sisäpuolelle. Ope lupasi että tämän harjoituksen kautta alkaa hevonen varmasti ottaa ulkotakajalkaa paremmin alle ja pyöristyä, ja niinhän siinä toden totta kävikin. Ensin tehtävää mentiin käynnissä, ja kun vaan olin herätellyt Vaken reagoimaan väistättävään pohkeeseen nopeasti ja askeltamaan väistössä terävästi niin poni alkoi pian ryhdistäytyä etuosastaan ja pyöristyä. Väistöaskelten jälkeen pääsin näin ollen suoristamaan ja ratsastamaan käyntiä eteen pyöreänä liikkuvalla ponilla, ja jos ponin hereilläolo alkoi herpaantua niin seuraava kulma ja väistö palauttivat sen taas kuulolle. Aivan älyttömän hyvä tehtävä, jota varmasti tulen käyttämään myös itsenäisesti ratsastaessa!

Samaa kahdeksikkokuviota kulmineen ja väistöineen mentiin vielä harjoitusravissa. Ravissa en valitettavasti saanut tehtävän hyötyjä irti, sillä oman apujenkäytön nopeus ei oikein tahtonut riittää kulmien tullessa vastaan niin nopeassa tahdissa. En saanut Vakea lähtemään väistöihin tarpeeksi nopeasti ja terävästi, jolloin koko idea vähän kärsi. Homma meni omalta osaltani epämääräiseksi sähläämiseksi ja tuuppaamiseksi, joten meno oli varmasti Vaken näkökulmasta kovin sekavaa ja ravin energiakin hyytyi sitten ihan kokonaan. Ehkä helpotettu versio jossa väistö tulee esimerkiksi joka toisen kulman jälkeen voisi sopia meille paremmin niin etten menisi näin solmuun apujeni kanssa.

Tunnin loppupuolisko vietettiinkin sitten esteratsastuksen parissa. Menimme tekniikkatehtäviä kavaleteilla ja maksimissaan noin 50-60 cm esteillä, eli korkeudet pysyivät tänään hyvin maltillisina eikä turvaliiviä tullut sen vuoksi edes ikävä. Ensin laukattiin ympyröillä yksittäisten kavalettien yli, ja Vake tuntui selvästi heräävän liikkumaan omalla energialla päästessään ylittämään puomeja.

Seuraavassa tehtävässä ylitettiin ympyrällä kaksi ristikkoa noin viiden laukan välillä, eli harjoiteltiin kääntämistä edelliseltä tekniikkatunnilta tutulla kuviolla. Ympyrän jälkeen jatkettiin vielä kahden esteen lävistäjälle, eli nyt piti linjan ensimmäisellä esteellä selkeästi tiedottaa matkan jatkuvan suoraan eteenpäin eikä enää ympyrälle. Oikeassa laukassa ympyrän kaarella kääntäminen onnistui ihan hyvin, tosin roikuin ehkä turhan paljon sisäohjassa sen sijaan että olisin kääntänyt tarpeeksi ulkopohkeella. Vasemmassa laukassa ympyrän kaarella pysymisessä oli ensin hieman hankaluuksia, sillä Vake puski ensimmäiselle esteelle lähestyessä kovasti sisäänpäin ja näin en saanut lähestymislinaa suunnattua sopivaksi ajatellen välitöntä esteeltä kaartamista. Lisäksi otettiin reipas pitkä hyppy kaukaa, ja näin ajauduttiin kaarelta aivan liian ulos. Aivan nipin napin sain vielä käännettyä ympyrän toiselle esteelle mielenkiintoisella tiellä. Sakkokierroksella sain lähestymisen ensimmäiselle esteelle järkevämmäksi, jolloin ehdittiin kaartaa hallitummin seuraavalle esteelle.

Lopuksi hypättiin tekniikkarata, johon kuuluivat kuvan mukaisesti oikeassa laukassa kavaletti pienellä ympyrällä, kahden esteen kaareva linja isolla ympyrällä kuten äsken (nyt mukaan tuli okseri ympyrän toiseksi esteeksi), kahden esteen linja lävistäjällä, ja sitten nämä samat kuviot vielä vasemmassa laukassa. Ensimmäisellä ympyrällä pystyltä okserille tuli taas vähän kiire kääntää, sillä keskityin liikaa miettimään ponnistuspaikkaa pystylle sen sijaan että olisin koko ajan suunnitellut kääntämistä. Pääsimme vielä viime tipassa okserille, mutta saimme ottaa tämän ympyrän uusintana. Loput tehtävästä meni ihan kohtalaisen mallikkaasti, ja fiilistelin sitä miten hyvä rytmi laukkaan löytyi tehtävän aikana. Kun esteet olivat näin pieniä en sortunut tarpeettomaan tuuppaamiseen ja varmisteluun, vaan annoin laukan edetä tasaisessa rytmissä. Pientä kiirettä tuli kääntymiseen molemmilla kahden esteen ympyröillä, ja kavaletille nro 6 kääntäessä Vake luuli hetken aikaa meidän suuntaavan esteelle nro 7. Vielä siis tarvittaisiin selkeämpää suunnan tiedotusta ja ennen kaikkea tulevan reitin suunnittelua ajoissa omalta osaltani. Nyt tuppaa käymään niin että aloitan kääntymisen valmistelun vasta esteeltä alas tultuamme, ja silloin on jo liian myöhäistä sillä hevonen ehtii sillä aikaa jo edetä pari laukka-askelta väärään suuntaan. Pitäisi siis itse olla kääntymässä jo hypyn aikana ja katseen olla käännettynä aikaisemmin oikeaan suuntaan. Näin sitä sitten kisoissakin vältyttäisiin arvokkaiden sekuntien tuhlaamiselta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti