sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Hienoja hetkiä koko tunnin edestä

Sunnuntain tunnilla jatkettiin Jussin kanssa siitä mihin viikko sitten jäätiin. Tunnin tehtävät painottuivat jälleen B-merkin ohjelman suuntaan, sillä tänään mukana oli väistöjä, ravivoltteja, laukkaympyröitä, keskikäyntiä ja askeleen pidennystä ravissa ja laukassa.

Tunti oli Jussille päivän ensimmäinen, joten aluksi se oli taas kankean puoleinen mutta vertyi suhteellisen pian. Aluksi työskenneltiin hetki käynnissä ratsastaen pitkille sivuille noin 5-10 m pitkät väistöpätkät etuosa uraa seuraten. Ensimmäisissä väistöissä Jussi oli raskas ohjalla ja jyräsi etupainoisena pidätettä vastaan vaikka väistikin ihan hyvillä ristiaskeleilla. Korjauksena oli tietenkin kunnolla pidätteitä etenkin ulko-ohjasta, ja open ohje oli että hevonen saa oikein mielellään nousta hetkellisesti ylös avoimempaan muotoon kunhan tämä yhdistyy etuosan kohoamiseen ja kevenemiseen. Kun pidätteet menivät läpi niin väistöjä olikin oikein miellyttävä ja helppo ratsastaa, ja niiden kautta sain Jussia käynnissäkin pyöristymään ja lyhenemään. Yleensä käynti on se askellaji jossa en Jussia saa pyöreäksi vaan jäädään mönkimään uneliaasti kaula pitkällä ja selkä alhaalla, mutta väistöt ovat tähän tilanteeseen hyvä apukeino.

Kun päästiin ravihommiin asti liikkui Jussi jo aika mukavasti. Oikeaan kierrokseen menin ensin keventäen ja vasempaan harjoitusravissa. Hevosen raami pysyi hyvänä lähes itsestään, ja tuntuma oli hyvällä tavalla kevyt muttei tyhjä. Jussilla oli tänään kivasti eteenpäinpyrkimystä, mitä nyt volteilla sai välillä ratsastaa askelta pontevammaksi. Opeltakin tuli kommenttia että Jussi liikkuu hyvällä energialla. Harjoitusravissa pyrin viime viikon havaintojen pohjalta istumaan lantio ja istuinluut pystyssä antaen samalla jalkojen mennä vähän edemmäs. Kun kerran jalat ei voi olla oikealla paikalla samalla kun lantio on oikeassa asennossa niin olkoon jalat sitten tässä vaiheessa siten kuin ovat. Tällä taktiikalla tuntuikin istuntaan löytyvän hieman enemmän napakkuutta ja jäntevyyttä, joten kuvittelisin että olin oikeilla jäljillä.

Laukassa työskenneltiin ratsastaen pääty-ympyröitä sekä pitkille sivuille askelta pidemmäksi kohti keskilaukkaa. Jussi oli laukassakin tänään oikein hyvä. Tuntumaan tuli hieman ylimääräistä jännitettä raviin verrattuna, mutta pääsääntöisesti muoto ja raami pysyi hyvänä ja välillä Jussi suorastaan keveni etuosastaan. Ei lainkaan hullumpaa laukkaa! Laukassakin löysin istuntaan ja liikkeeseen mukautumiseen sellaista luontevuutta ja vakautta mikä on usein ollut hukassa, tosin lopulta taisi vatsalihakset vähän väsähtää niin etten pitkähkön laukkajakson lopulla enää jaksanut pitää istuntaa aivan niin hyvin paketissa vaan istuinluut pääsivät kääntymään takaviistoon ja ylävartalo alkoi hieman keinua. Pitkille sivuille sain laukkaa ratsastettua ihan mukavasti eteen, mutta kiinniottaminen lyhyempään laukkaan oli hankalampaa. Joko ei tullut kunnollista terävää siirtymää takaisin harjoituslaukkaan tai sitten Jussi putosi pidätteestä raville asti. Tämä varmaankin kertoo siitä että laukassa hevonen ei ole ihan tarpeeksi takaosalla vaan vielä kaadutaan liikaa etuosan päälle.

Loppuraveissa laukan jälkeen Jussilla oli älyttömän hyvä energia, ja askeleeseen tuli sellaista elastisuutta ja irtonaisuutta jota en kovin monesti ole Jussilla päässyt tuntemaan. Tästä oli tietysti hyvä lähteä tekemään keskiraveja pitkille sivuille, ja hienostihan se askel venyikin niin että selässä kyllä tunsi liikkeen joustavuuden ja askeleen lennokkuuden. Mahtava fiilis olla selässä kun hevonen liikkuu näin! Myös ope kehui hienoa irtonaista keskiravia. Varsinkin viimeinen pitkä sivumme lennokkaine raveineen oli hieno päätös kaikin puolin oikein mukavasti sujuneelle tunnille. Näin hyviä tunteja ei todellakaan usein satu kohdalle, joten kyllä siitä sitten nauttii kun kerrankin homma sujuu tähän malliin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti