keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Kisavalmistautumista siirtymisten parissa

Keskiviikon tunnilla olin jälleen Jussin satulassa. Tällä kertaa jopa ehdin ja sain aikaiseksi venytellä kotona vartin verran ennen tallille lähtöä, ja pienet viimehetken venytykset tein vielä selästä käsin alkukäyntien aikana. Ainakin tuntui että tämä pieni panostus auttoi istunnan suhteen jonkin verran. Jussikin oli valmiiksi verrytelty sillä se jatkoi suoraan edelliseltä tunnilta. Harjoitusravissa istuminen onnistui tänään mielestäni yllättävän hyvin, mihin saattoi vaikuttaa venyttelyn ansiosta hieman irtonaisemmat lonkat sekä se että hevonen oli vetristynyt jo edellisellä tunnilla.

Tänään ratsastimme voltteja ja siirtymisiä. Voltteja tehtiin pari-kolme kummallekin pitkälle sivulle, ensin käynnissä ja sitten kevyessä sekä harjoitusravissa. Lisäksi ratsastettiin uralla siirtymisiä käyntiin sekä siirtymisiä ravin sisällä eli askeleen pidennystä ja lyhentämistä. Jussi ei ollut mahdottoman raskas ohjalla, mutta silti tuntui että se mennä puksutti ravissa aivan liian etupainoisena. Ope kysyikin tuntuuko siltä kuin hevonen juoksisi koko ajan lavoilleen, ja totesin että juuri siltä tämä tuntuu. Ainakin onnistuin siis huomaamaan sen mikä touhussa mätti enkä hämääntynyt kaarella olevasta kaulasta. Open neuvo oli että muodon voi antaa vähän vaihdella ja ratsastaa volteilla hevosta avoimempaankin muotoon jotta etuosaa saisi kohoamaan ylös. Volteilla pääsi sitten monesti käymään niin että unohduin tuijottelemaan hevosen niskaa ja tarkkailemaan painuiko muoto liian matalaksi ja syväksi, ja tällöin volttien muoto saattoi lipsahtaa hassuksi ylileveäksi soikioksi.

Laukassa mentiin samaa tehtävää, eli voltit ja siirtymisiä laukan ja ravin välillä. Jussi laukkasi ihan mukavassa raamissa molempiin suuntiin, ja voltit pääsin kääntämään aika hyvässä tasapainossa. Ope kuitenkin varoitti menemästä volteilla hevosen edelle, eli istunta meinasi hieman työntää hevosta kiireiseksi. Sain keskittyä hakemaan luontevaa istuntaa liikkeen mukana, ja hetkittäin se kyllä löytyikin kunhan muistin että eteen ratsastaa vain pohje eikä istunta lähde yhtään tuuppimaan. Siirtymisiä laukasta raviin oli tarkoitus ajoittaa myös volteille, ja voltilla tehtynä siirtymisistä tulikin parempia ja vähemmän etupainoisia kuin uralla tehtynä. Sain onnistumaan ainakin muutaman siirtymisen joissa raviin päästiin kuskin pysyessä vakaasti pystyssä ja hevosen säilyessä melko kevyenä ja "kasassa". Ei siis yhtään hassumpaa kun ottaa huomioon millaisia etupainoisuusongelmia näissä alaspäin siirtymisissä minulla Jussin kanssa usein on. Itse asiassa tänään kinkkisemmältä vaikuttivat laukannostot, sillä niissä en malttanut istua pystyssä ja hiljaa vaan lähdin aina keikauttamaan ylävartaloani noston hetkellä eteenpäin.

Loppuraveissa taivuteltiin isommilla ympyröillä ja keskiravipätkiäkin sai kokeilla. Jussi liikkui laukan jälkeen hyvinkin elastisen oloisena, eli ravissa alkoi olla sellaista tuntua kuin parhaimmillaan Jussilta löytyy. Tällaisesta ravista askel lähti mukavasti pidentymään, ja niillä parilla keskiravipätkällä mitä ehdin tehdä oli ihanan lennokas olo.

Ei varsinaisesti mitään uutta auringon alla tänään, mutta ihan kelpo menoa. Alkutunnin lavoille jyräävän ja lopputunnin kevyempänä ja elastisempana ravaavan hevosen välillä oli ainakin selkeä ero, ja laukka toimi tänään aika mukavasti. Nykyään melkeinpä koen laukan Jussilla mukavammaksi askellajiksi ratsastaa kuin tämän hevosen ehdottomasti parhaan askellajin eli ravin, suurelta osin varmaankin siksi että laukassa minun on niin paljon helpompaa istua. Kisojen kannalta suurimpana haasteena näenkin sen riskin että en saa ravissa istuntaa rennoksi vaan istunta pääsee jarruttamaan Jussilta kaiken eteenpäinpyrkimyksen pois. Venyttelyt on siis syytä muistaa tulevinakin päivinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti