lauantai 14. toukokuuta 2016

Aasian esteominaisuuksien testaus

Tulin "huijatuksi" mukaan lauantaiaamun estetunnille hyppäämään Aasialla. Pitihän sitä ponin esteominaisuuksiinkin tutustua, ja Aasia ei vielä ollut Tallinmäellä päässyt hyppäämään. Estehomma on sille kyllä ennestään tuttua, vaikkei se mikään isoja hyppäävä konkari olekaan. Lähdin siis tunnille hyppäämään pientä ja helppoja tehtäviä, ja estekorkeus olikin tänään maksimissaan 50-60 sentin tasoa.

Aloitimme maapuomien parissa ylittäen ensin ravissa kolme puomia kaarevalla uralla. Aasia vaikutti ensin hieman jännittävän ja katsovan puomeja, mutta kun niiden yli oli päästy pari kertaa niin homma sujui luontevammin. Puomeilla sai kuitenkin olla pohkeet kiinni, jotta ravi venyi puomiväleihin ilman lisäaskeleita. Sitten tulimme samoja puomeja laukassa, ja pian ne nostettiin toisesta päästä irti maasta. Laukassakin Aasia tuntui hieman jännittävän tehtävää, mutta meni ihan asiallisesti ja reippaasti puomien yli. Kun ope sitten nosti keskimmäisen puomin ylös myös toisesta päästä (korkeutta siis oli ehkä 40 cm), niin Aasia ensin hämmentyi ja pysähtyi. Puomin pää laskettiin takaisin maahan, ja sitten mentiin taas turhia jarruttelematta.

Seuraavaksi menimme molemmista suunnista suoraa linjaa, jolla oli kavaletti, pieni pysty ja toinen kavaletti. Ponilaukalla väleihin tuli neljä askelta. Aasia laukkasi kavaletteja ja estettä kohti edelleen vähän jännittyneen oloisesti, mutta kun pidin pohkeet kiinni ja ohjasin keskelle niin päästiin reippaasti yli. Ihan mukavia, sujuvia hyppyjä, ja kierros kierrokselta Aasia vaikutti myös rennommalta ja varmemmalta. Tutustuimme yksittäisenä tehtävänä vielä suoraan 17 metrin eli viiden laukan linjaan, jolla jälkimmäinen este oli punavalkoinen pieni portti. Tämä oli sopivan helppo "erikoiseste", johon Aasia sai tänään tutustua. Kävin näyttämässä portin, ja sitten laukkasimme esteiden yli oikein kauniisti. Portti ei ollut Aasialle juttu eikä mikään, ja nyt kun se oli päässyt hyppäämisen makuun niin ei vähän erinäköinen este saanut ilmettäkään värähtämään.

Lopuksi hyppäsimme radan, joka oli periaatteessa sama kuin Pian valmennuksessa torstaina hyppäämämme rata. Nyt tietysti esteet olivat paljon pienempiä, ja Aasialle rataa helpotettiin myös siltä osin, että ei hypätty lainkaan oksereita vaan kaikki esteet olivat pystyjä. Aloitimme rauhallisesti tutuilla jumppasarjapuomeilla, ja sen jälkeen laukattiin pitkä lähestyminen lävistäjällä kavaletille. Tässä Aasia lähti painamaan voimakkaasti vasemmalle, ja luulin hetken, että menisimme kavaletin ohi. Sain ponin kammettua viime tipassa kavaletille, mutta hypystä tuli liiraamisen vuoksi vähän huono. Laukan korjaamisen jälkeen jatkettiin pienelle pystylle lävistäjällä. Tämä oli uusi este, ja Aasia puski taas kovasti vasemmalle. Se myös halusi katsoa estettä tarkemmin, eikä lähtenyt hyppyyn niin kaukaa kuin yritin pyytää. Taas tuli hassumpi hyppy, enkä halunnut tällaisesta jatkaa suhteutettua linjaa seuraavalle esteelle. Niinpä käänsin aidalle, rauhoitin tilanteen ja palasimme uudestaan samalle esteelle.

Uudella yrityksellä kammettiin vieläkin kovasti vasemmalle, mikä sotki lähestymisen ja poni kolautti vahingossa puomin alas. Jatkoimme kaarevaa linjaa kiemurrellen, ja seuraavalle esteelle tuli samanmoinen vasemmalle liiraava lähestyminen sekä puomin pudotus. Kolmen laukan linjalla kavaletilta pystylle otettiin vähän ristilaukkaa, mutta tässä tultiin esteelle suoraan ja ilman venkulointia vasemmalle. Niinpä hypystäkin tuli parempi. Sitten piti tehdä ylimääräinen ympyrä, jotta ope ehti nostaa aiemmin pudonneen esteen, ja jatkoimme lopuksi vielä suoralle viiden laukan linjalle. Tämä sujui oikein kivasti. Selvästikin poni oli helpompi ohjata esteille jotka hypättiin pitkän sivun suuntaisesti, kuin lävistäjäesteille.

Saimme mennä uudestaan vielä radan vaikeimman kohdan eli kaarevan linjan. Ope käski estää vasemmalle puskemiset vielä topakammin, ja käyttää raipan kevyesti vasemmalle lavalle jos poni lähtisi lapaliirtoon tai kylkimyyryyn. Nyt lähestyminen lävistäjäpystylle onnistui paremmin, mutta vieläkin hyppy tuli aika lähelle estettä. Laukka kuitenkin vaihtui, ja kaareva linja porttipystylle onnistui jo paljon asiallisemmin. Ope käski tulla vielä suunnanvaihdon kavaletin yli ja kaarevalle linjalle vielä kerran. Kavaletti ylittyi nyt oikein näppärästi, joskaan laukanvaihto ei onnistunut ihan kokonaan. Sitten tultiin taas kaarevalle linjalle, johon saatiin jo varsin onnistunut suoritus. Vasemmalle puskeminen pysyi aisoissa, ja kun estettä kohti tultiin suoraan niin hyppykin lähti rohkeasti kauempaa. Myötälaukankin Aasia nappasi, ja kaarteen ratsastus portille onnistui kivasti.


Paikoin vähän haparoivaa menoa, mutta vauhtiin päästyään Aasia kyllä hyppäsi pikkuesteet oikein asiallisesti. Onhan tämä aivan eri juttu kuin aluetason estekonkarilla hyppääminen, eli matkustella ei voi vaan ponia pitää ohjata ja tukea. Pienen alkujännityksen poistuttua Aasia kuitenkin suhtautui esteisiin ihan rohkeasti. Itse voisin esteitä lähestyessä olla huolellisempi ylävartalon kanssa, etten mene vahingossa liikkeen edelle. Liikkeen mukana on tietenkin syytä olla, mutta välillä lipsahdan vähän sinne edellekin. Onneksi Aasia ei kuitenkaan ollut tästä turhan nirso. Pientä lisärutiinia vaan, niin tässähän on oikein kiva hyppyponi pienille esteille.

Videoista kiitos Miialle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti