sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Edistystä Elmon kanssa

Ope oli jakanut minulle Rappenin, jolla toki olisi ollut ihan mukava mennä, mutta vielä mieluisampi ratsuvaihtoehto oli Elmo jonka satulaan lopulta päädyinkin kun vaihdettiin hevosia Annen kanssa päittäin. Säätilan vaihduttua syksyisemmäksi mentiin pitkästä aikaa maneesissa.

Tunti aloitettiin suurella kolmikaarisella kiemuralla käynnissä sekä ravissa. Kaarilla oli tarkoitus ratsastaa askelta hieman pidemmäksi eteen ja suoristuksissa puolestaan lyhentää. Elmolla ei vielä alkutunnista ollut oikein moottori käynnissä, vaan meno jäi hitaaksi hiippailuksi. Niinpä muoto oli kovin epätasainen vaikka ajoittain pyöreänä mentiinkin. Kiemurauralla Elmo tuppasi jännittymään yrittäessäni suoristaa ja vaihtaa asetusta puolelta toiselle. Pikkuhiljaa aloin hoksata että pyöreyden sai säilymään ratsastamalla suoristuksen ja asetuksen vaihdon ihan rauhallisesti ja mahdollisimman pienillä avuilla antaen Elmolle mahdollisuuden pysyä juonessa mukana.

Elmon liikkumiseen etsittiin käynnissä lisää energiaa naputtelemalla raipalla aina raviinsiirtymiseen asti. Aika verkkaista oli Elmo reagointi raipan naputuksiin, mutta nopeutui kun poni hoksasi naputtelun loppuvan kun vaan nopeutti takajalkojen liikettä aina raville asti. Näin alkoi käynti sujua vähän paremmin eteen. Ravissa puolestaan ope kehotti pyytämään Elmon selkää töihin ja "alalinjaa lyhyeksi". Ehkä lyhyen alalinjan mielikuvasta olikin apua, sillä ajoittain sain Elmon aktivoitua liikkumaan nätisti selkä pyöreänä ja ryhdikkäämpänä sekä vatsaa ylemmäs nostaen, vaikka kokoaikaisesti se ei itseään näin hienosti jaksanutkaan kantaa. Nämä hyvät hetket Elmon liikkumisessa oli helppo tunnistaa ja erottaa milloin poni todella alkoi kantaa itseään.

Seuraavaksi jatkettiin ratsastaen laukannostoja käynnistä ja ravista sekä siirtymisiä laukasta raviin niin ympyröillä kuin suorilla urillakin. Aloitettiin oikeasta kierroksesta, joka oli haasteellisempi Elmon pyrkiessä kovasti nostaamaan vasenta laukkaa. Pitkillä sivuilla en onnistunut tekemään yhtään oikean laukan nostoa, ja ympyröilläkin meinasi usein nousta vasen laukka ellen ollut tosi huolellinen. Muutoinkin nostot olivat hankalampia suoralla, joten annoin periksi ja keskityin ratsastamaan parempia nostoja ympyröillä. Ylipäänsä nostot lähtivät liian ajaen ja hitaasti niin että Elmo ehti jännittyä ja pyöreys kadota. Ope ohjeisti etsimään raviin ennen nostoa riittävää eteenpäinpyrkimystä ja painetta ohjalle sen sijaan että yrittää nostoa Elmon hiippaillessa edestä tyhjänä. Itse laukassa mukavaa pyöreyttä kyllä löytyi, takajalat vaan olisivat saaneet laukata paljon aktiivisemmin. Suoruus sekä laukan laatu oikeassa kierroksessa paranivat kun open muistutuksesta kevensin sisäkättä ja pyrin myötäämään sillä enemmän kohti ponin suuta. Ravipätkillä laukannostojen välillä Elmo liikkui aika mukavasti, mutta painui helposti liian matalaksi ja kuolaimen taakse jos en huolehtinut riittävästä aktiivisuudesta sekä ohjalla etuosan ryhdistä.

Vasempaan kierrokseen Elmo teki nostot tarmokkaammin, ja ehkä itsekin onnistuin ratsastamaan nämä vähemmällä sähläyksellä ja heilunnalla kun myötälaukkaa ei tarvinnut niin kamalasti varmistella. Vasen laukka rullasi muutenkin vähän paremmin eteen, ja ravissa laukkapätkien välissä Elmolla tuntui olevan jo ihan mukavaa eteenpäinpyrkimystä. Muotokin tasoittui kun liikuttiin paremmalla energialla eteen, ja tuntumalle tuli vähän enemmän hevosta kun Elmo ei enää vain himmaillut edestä tyhjänä. Etenkin ravissa meno oli varsin mukavan oloista, mutta myös laukassa ympyröillä tuntui ajoittain oikein toimivalta. Loppuraveissakin Elmo jaksoi vielä tsempata ja liikkua eteen, ja omaksi tehtäväksi jäi lähinnä pitää mahdollisimman tasainen tuntuma sekä etuosa riittävän ryhdikkäänä. Open huomautuksesta yritin pitää kädet ihan hipihiljaa nyt kun poni liikkui tuntumalla kauniisti tasaisen pyöreänä, mutta siitä huolimatta oikea käsi lähti hieman elämään kevennyksen mukana.

Olin kyllä varsin tyytyväinen Elmon tämänpäiväiseen menoon ja tunnista jäi kivat fiilikset. Parannusta viimesunnuntaiseen oli havaittavissa, mikä johtunee ainakin osaksi siitä että ratsastin tänään vähän fiksummin. Maltoin siinä määrin rauhoittaa ratsastusta että Elmo saattoi liikkua suhteellisen rennosti ilman jatkuvia jännittymisiä, mutta samalla kuitenkin sain aktivoitua liikkumiseen lisää sitä kovasti kaivattua energiaa. Kun Elmoa oli saanut hieman heräteltyä tuntui sillä olevan tänään ihan hyvä meininki työskentelyssä, ja lopputuntia kohti selvästi parani joten ei Elmolla jaksamisessa ollut ongelmia vaikka se menikin jo toista tuntia putkeen. Toivon nyt entistä enemmän että saan Elmon jatkossa ratsukseni useamminkin, sillä keskeneräisyydestään huolimatta sen kanssa on tosi kiva tehdä hommia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti