lauantai 21. syyskuuta 2013

Treenissä uusintaradan kiemurat

Lauantaiaamun ohjelmassa oli jälleen estetunti Sulolla kolmen hengen ryhmässä Annen ja Noran kanssa. Pienestä sateen riskistä huolimatta mentiin ulkokentällä, ja päivän harjoituksiin kuului vähän tiukempaa kääntämistä ja uusintaradan meininkiä. Ravissa verrytellessä Sulo lähti jopa hieman pyöristymään kunhan vaan ratsastin liikkeeseen energiaa tarpeeksi napakalla pohkeella sekä onnistuin säilyttämään tuntuman edes suunnilleen tasaisena. Pian siirryttiin oikeaan laukkaan ja hypättiin muutama kierros ristikkoa. Aluksi laukka oli vähän hidasta ja pohkeen takana, jolloin tultiin ristikolle ihan pohjaan. Pieni laukan aktivointi kuitenkin auttoi ja näin päästiin helposti hyviin paikkoihin sekä ristikolle että seuraavaksi vasemmasta kierroksesta hypättävälle pikkupystylle. Oma silmä ponnistuspaikkojen suhteen tuntui tänään pelaavan suhtellisen hyvin niin että lähestymisissä ehti ajoissa tehdä tarvittavat korjaukset.

Verryttelyhyppyjen jälkeen tutustuttiin päivän rataan ensin ihan matalilla korkeuksilla sekä isommat tiet ratsastaen. Tämä aloituskierros meni meiltä vähän mönkään, sillä Sulon laukka oli vielä melko ponnetonta ja itse en muistanut yhtään keskittyä johtamiseen ja myötälaukkojen varmistamiseen. Kaarevalla tiellä ykköseltä kakkoselle ei Sulolle ollut selvää mihin mennään ja kiemurreltiin niin että hyvä kun ei menty esteestä ohi. Laukat jäivät vaihtumatta kolmosella ja kutosella. Pääasiallinen ongelma oli siis että unohdin hypyissä paitsi johtamisen myös katseen kääntämisen menosuuntaan.

Toiselle ratakierrokselle esteet nousivat noin 70 cm:iin ja nyt oli tarkoitus ratsastaa pienemmät ja nopeammat tiet. Ratsastin Sulon laukkaan nyt lisää kierroksia ja painetta, ja lisäksi pyrin paremmin kääntämään katseen kohti seuraavaa estettä. Näillä korjauksilla suoritus paranikin huimasti ja kaikki laukanvaihdot onnistuivat. Osansa tähän oli varmaan myös sillä että rata oli Sulolle jo tuttu ja älykkäänä hevosena se varmasti osasi ennakoida menosuunnat esteiden jälkeen. Sulo alkoi tässä vaiheessa myös innostua tehtävistä ja edetä sujuvammin, ja vaikutti että "aikaratsastus" oli sen mielestä oikein hauskaa puuhaa. Laukan sujuessa sain ratsastettua kaarteet suhteellisen pieninä vaikka varmasti niistä olisi vieläkin voinut askeleita nipistää. Hypyt olivat pääasiassa oikein sujuvia ja ponnistuspaikat osuivat kohdilleen. Seiskaesteelle vaan ajauduttiin hieman lähelle, sillä Sulo vastasi lähestymisessä pohkeeseeni paljon voimakkaammin kuin olin odottanut ja näin tulin työntäneeksi sitä liikaa estettä kohti. Kokonaisuutena tämä kakkosrata oli oikein onnistunut suoritus.

Lopuksi hypättiin sama rata edelleen uusintateillä ja 80 cm:iin korotettuna. Rata sujui enimmäkseen yhtä hyvin kuin edellinenkin kaikkien laukanvaihtojen osuessa kohdilleen, ja Sulo tuntui nauttivan päästessään kurvailemaan jo vähän hypättävämmän korkuisilla esteillä. Viitosokserille ei ponnistuspaikka sattunut kohdilleen, ja esteen juuresta tehdystä hypystä tuli vähän hidas. Kun samalla itse sukelsin myötäykseen täysin liioitellusti keikahdin hypyssä tietenkin aika lailla eteenpäin. Ei tällaisesta keikahduksesta nyt kuitenkaan pudota, joten pääsin jatkamaan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Seiskalle ajauduttiin taas pohjaan, mutta nyt en sukellellut joten huonommastakin paikasta päästiin nätisti yli. Seiskan jälkeen Sulo kääntyi ympäri kohti kasia oikein ketterästi pienellä kurvilla. Ei hassumpi suoritus tämä viimeinenkään rata, vaikka vielä rohkeamminkin olisin voinut kääntää pienemmille teille.

Jälleen siis hyvä hyppykokemus Sulon kanssa, ja erityisen kivaa tänään oli se miten tekemisessä oli hyvä yhteistyön meininki Sulon ollessa uusintakurvailun juonessa mukana. Ei tällaisella ratsastuksella ehkä vielä kisoissa ajan puolesta pärjäisi, mutta pääsinpä sentään testailemaan edes hieman tiukempien teiden toimivuutta. Hyvinhän ne toimivat, ja selvää on että olen Sulon kanssa mukavasti edistynyt kun nyt onnistuu jo 80 cm tasolla vähän haastellisempienkin teiden ratsastus. Tärkeintä on että molemminpuolinen luottamus hyppäämisessä on edelleen kunnossa ja vahvistuu koko ajan entisestään.


2 kommenttia:

  1. Ihanan tsemppaavan kuuloinen ope teillä tuolla videolla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ope on tosiaan mukavan kannustava, mikä ainakin itselleni on opettajassa erittäin tärkeä ominaisuus.

      Poista