sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Laukkatuskailua ja onnistumisen iloa

Sunnuntaina mentiin huonon kelin vuoksi maneesissa. Ohjelmassa oli koulutunti, ja sain Elmon.

Aivan aluksi haettiin hevosia kuulolle ja asetusta läpi ratsastamalla käynnissä väistöä ympyröillä. Ensin väistettiin vasemmassa kierroksessa takaosa ulos ja toisena versiona takaosa sisään sulkutaivutuksen kaltaiseen väistöön. Elmo tulikin väistöissä kivasti apujen väliin niin että lavat suoristuivat, asetus meni läpi ja niska myötäsi pyöreäksi. Välillä sai olla jopa varovainen ettei Elmo alkanut väistää liian jyrkästi ja näin ollen hidastua liikaa. Käynnissä tuli välillä hyytymisiä, mutta eteen pyytäessä Elmo vastasi yleensä ihan hyvin niin että puskemaan ei tarvinnut jäädä. Väistöissä ope kehotti Elmonkin kanssa tarkkailemaan etuosan ryhtiä niin että paino siirtyisi lavoilta taaksepäin ja etuosa pääsisi hieman kohoamaan. Ulko-ohja oli tässä tehtävässä tärkeässä roolissa, ja muutamissa väistöaskelissa sainkin Elmoa kevenemään etuosasta halutulla tavalla.

Käyntiväistöjen jälkeen verryteltiin vasemmassa laukassa. Laukassa meno oli huomattavasti nihkeämpää. Jo laukannostot olivat niin kammottavia että kyllä hävetti. Enemmän tai vähemmän ajamalla ja istunnalla soutamalla sain Elmon jotenkuten tuupittua laukkaan. Ympyröillä laukatessa laukka pysyi ihan hyvin yllä, mutta energia oli kuitenkin sen verran huono ja koko poni vinossa että laukkailtiin selkä alhaalla laiskotellen. Pitkillä sivuilla suoraan laukatessa Elmon tasapaino tuntui onnettoman huonolta, ja koko laukka levisi etupainoiseksi räpellykseksi josta yleensä pudottiin raville ennen päätyä. Valitettavasti istuntani ei ollut tarpeeksi vakaa ja jämäkkä jotta olisin voinut Elmoa laukassa tasapainottaa ja auttaa, ja niinpä laukka jäi kaikin puolin todella huonoksi.

Samat käyntiväistöt ja laukkaverryttely tehtiin vielä oikeaan kierrokseen. Väistöissä lavat tulivat taas ihan hyvin kontrolliin, mutta laukassa tilanne oli toinen. Oikeassa laukassa Elmo tunki lapa edellä sisäänpäin niin että ympyrät uhkasivat koko ajan pienentyä, enkä laukassa saanut varmaan kertaakaan asetettua oikealle vaan ponin nenä osoitti ulospäin. Lapa edellä tunkeminen väheni kuitenkin hieman kun vaihdoin raipan sisäkäteen ja painoin sen lapaa vasten mikäli Elmo lähti "kaatumaan" sisälle. Laukat menivät siis tänään aika höpöksi, mutta mitä muuta voi odottaakaan kun sekä poni että ratsastaja ovat vinoja, huonossa tasapainossa ja kaikkea muuta kuin jänteviä.

Lopputunti jatkettiin enemmän mukavuusalueellamme eli käynti- ja ravihommia. Käynnissä ratsastettiin päätyihin voltit liikettä kooten, ja lävistäjillä venytettiin askelta keskikäyntiin. Käynnissä Elmon energia oli vielä aika puutteellista, joten kokoamisesta ei tullut oikein mitään vaan askel lähinnä hidastui volteilla. Ravissa poni alkoi liikkua jo ihan omalla moottorilla ja pohkeen edessä, eikä tarvinnut enää lainkaan puskea. Tämä on sitä parasta Elmoa! Ravi oli ihanan helppoa istua, ja tuntui että pääsin todellakin istumaan ponin ympäri. Muoto pysyi tasaisen pyöreänä, vaikka toki Elmo jonkin verran nojaili käteen ja olisi siis saanut olla kevyempi ja ryhdikkäämpi edestä. Ope kannustikin etuosan keveyden parantamiseen, ja ajatuksen kanssa ratsastamalla sain välillä toivottua kohoamista ja kevenemistä aikaan. Kohottavat puolipidätteet, jämäkkä istunta ja pohje toimivat yhdessä kohti tätä tavoitetta. Ohjan kanssa sai vähän varoa etten vetänyt taaksepäin, sillä tämä sai Elmon vetämään kaulaa liian linkkuun.

Jatkoimme ravissakin lävistäjillä ratsastaen siirtymisiä ravin ja käynnin välillä. Siirtymisissä ope painotti edelleen etuosan ryhdin tärkeyttä. Painoa ei siis saanut päästää romahtamaan lavoille ja niskaa painumaan alas siirtymisen hetkellä. Näillä ohjeilla saimme tehtyä muutamat siirtymiset kohtalaisen pehmeästi ja "takaosalla". Lopuksi otettiin lävistäjillä vielä keskiravia. Ei Elmo nyt sentään lentoon lähtenyt, mutta ihan kivaa venytystä se esitti ja varsinkin lävistäjän alku tuntui usein energiseltä ja ryhdikkäältä. Lävistäjän loppua kohti päästin kuitenkin usein etuosan valahtamaan liian pitkäksi, ja liike kärsi tästä heti. Venyteltiin vielä hetki eteen ja alas keventäen. Elmo venytteli ohjan päässä oikein mukavasti, ja liike tuntui selästä todella pyöreältä. Hyvä Elmo!

Mukavasti sujunut ravityöskentely jätti hyvän mielen. Näköjään osasin tänään keskittyä onnistumisiin, ja annoin laukan kammottavuuksien painua taka-alalle. Laukassa kyllä selvästi tunsi miten koko ratsukko on niin vino ja huonossa tasapainossa ettei mikään voi toimia. Ravissa ja käynnissä pääsin Elmon vinoutta aika hyvin korjaamaan, ja ravissa nähtiin se että kun Elmon oma moottori käynnistyy ja suoruus paranee niin meno on heti oikein kivaa. Pakko hihkua jälleen kerran että minä niin tykkään Elmosta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti