perjantai 15. huhtikuuta 2016

Tiukkaa työstämistä

Artsin valmennukseen menin tällä kertaa Kingillä. Olimme kahden ratsukon tunnilla, ja harjoittelimme K.N.Specialin tehtäviä. Siinä sivussa tuli kyllä mukavasti ihan ponin läpiratsastamistakin, sillä taivuttelu volteilla ja kiemuroilla on juuri sitä mitä Kingin kanssa kaivataan. Minulla on edelleen suuria vaikeuksia saada Kingi liikkumaan pyöreänä, ja tätä lähdettiin nyt työstämään ihan tosissaan.

Verryttelimme ensin ravissa ja laukassa pääty-ympyrällä, ja hevoset saivat samalla totutella avonaisen päätyoven ohi kulkemiseen. Tässä vaihessa ei vielä ihmeellisiä onnistumisia tullut, mutta laukkaamisen jälkeen Kingi oli sentään vähän pehmeämmän oloinen. Havainnoin erityisesti oikeassa kierroksessa, että Kingin etujalat eivät kääntyneet kunnolla ympyrälle, joten kaula ja lavat eivät kulkeneet samaa linjaa vaikka kuinka yritin johtaa ja kääntää oikealle. Ulkopohjetta olisi siis tarvittu enemmän.

Aloimme ratsastaa ravissa loivia kiemuroita siten, että sekä kiemuran aloittavaan että lopettavaan kulmaan ja kiemuran kaaren sisälle tuli voltit. Lisäksi ohjeena oli ratsastaa toisella pitkällä sivulla avotaivutusta. Erikoista kyllä, Kingi lähti taipumaan vasemmalle jopa helpommin kuin oikealle. Eri puolille oli vähän eri säännöt: vasemmalle taivuttaessa oli ohjeena tässä vaihessa myödätä ulko-ohjaa ja pitää sisäohjasta sitkeämmin. Oikealle taivuttaessa sen sijaan Kingi alkoi yleensä hidastaa ravia, joten jouduin ratsastamaan enemmän pohkeella eteen. Oikealle taivuttaessa olisi ollut olennaista päästä tukemaan paremmin ulkoavuilla, ja tällä oli varmasti yhteyttä niihin huonosti kääntyviin etujalkoihin. Oikealle ratsastaessa sain pari kertaa tuntumaa ulko-ohjan tuesta ja suoremmasta ponista, mutta ne olivat ohimeneviä hetkiä. Jonkin verran apua oli uralla tehtävästä avotaivutuksesta oikealle, jota ratsastin ohjeistuksen mukaisesti jopa hieman vasemmalle asettaen. Näin sain jotain rotia siihen hankalaan vasempaan lapaan ja etujalat kääntymään oikealle. Myös kiemuraa ratsastaessa mentiin avotaivutusajatuksella kun valmisteltiin keskikaarretta pituushalkaisijan lähestyessä. Ensin Kingi alkoi myödätä ja pyöristyä volteilla vasemmalle, mutta oikea puoli oli ja pysyi vaikeampana. Parhaat taivutukset ja pyöristymiset oikealle tapahtuivat vasemmassa kierroksessa ratsastettavalla kiemuralla, jonka sisälle tuli voltti oikealle. Tällainen kuvio, jossa taivutuksen suuntaa pääsi vaihtamaan, oli omiaan auttamaan ulkotuen löytämisessä ja etuosan ohjaamisessa oikealle linjalle.

Ratsastimme myös muutaman pituushalkaisijan, joissa ei Kingin kanssa ollut erityisempää vaikeutta. Suorille linjoille päästessään se yleensä ravaa reippaasti ja kiemurtelematta eteenpäin. Teimme sitten laukannostoja kentän keskellä, ja vasemmassa laukassa mentiin pari lävistäää siirtyen käyntiin uralle tullessa. Laukat Kingi nosti ihan napakasti, vaikka oma ajoitukseni ei ollut aina ihan kunnossa. Nostoissa sain keskittyä erityisesti rintakehän pystyssä pitämiseen, sillä tavanomaiseen tyyliini keikautin kroppaa nostoissa eteenpäin. Poni kuitenkin ponnistaisi nostoon paremmin takaosalta, jos nojaisin hieman taaksepäin. Laukkalävistäjillä Kingi meinasi jopa vähän kiihdytellä, mutta uran lähestyessä puolipidätteet menivät hyvin läpi, ja poni tuli oikein pehmeästi ja tasapainoisesti käyntiin. Hämmästyttävää, miten näppärästi se siirtyi suoraan laukasta käyntiin, vaikka liikkuikin pitkänä pötkylänä!

Oikeassa laukassa tehtiin myöskin pari nostoa ja lävistäjää. Kingille iski kipitysvaihde päälle, ja se vähän kuskasi minua ravissa. Helppohan Kingillä on posotella eteenpäin, mutta pitäisi saada jämäkämpi ote istunnalla sen liikkeisiin. Laukkatehtävien jälkeen keventelin hetken aikaa omatoimisesti loppuraveja, ja vasemmassa kierroksessa Kingi tuli vähän pyöreämmälle kaulalle. Tämä tosin perustui aika lailla sisäohjaan, eli varsinaisesti kahdelle ohjalle en ponia vielä saanut. Pyöreyden kanssa oli kuitenkin haparointia erityisesti oikeassa kierroksessa, ja lopuksi Arti vielä auttoi maasta käsin Kingin pyöreälle kaulalle. Tästä sain itse jatkaa ja yrittää säilyttää tuntuman ja muodon. Vasemmalle tämä onnistui kohtuullisesti, ja nyt pääsin jo myötäämään ja palkitsemaan sisäohjalla. Suunnanvaihto oikealle sotki aina pasmat, enkä saanut ulko-ohjalle ihan tarvittavaa tukea enkä ulkolapaa hallintaan. Ohjeena oli pitää ulkokäsi hieman elävänä mutta napakasti tuntumalla, vähän jopa asettaa ulos. Samalla kuitenkin sisäkädellä olisi pitänyt saada ohjattua päätä ja etuosaa menosuuntaan oikealle. Tajusin idean, ja tämä kuulosti hyvin samalta kuin se, mihin olen päätynyt silloin joskus kun olen omia aikojani saanut Kingin "toimimaan". Toteutuksesta ei tällä kertaa ihan valmista tullut, mutta ainakin joitain pyöreämpiä pätkiä oli Kingistä tunnin aikana esille saatu.

Ei ollut helppoa ei. Onneksi  tuntiin mahtui sentään niitä pieniä hyviä hetkiä, kun löysin otteen Kingiin ja edes vähän tajusin, kuinka sitä ratsastetaan. Ilmaiseksi ei kyllä tältä ponilta pyöreää liikkumista saa, vaan se vaatii tosi paljon tarkkuutta ja napakkuuttakin. Osaa se kulkea kauniistikin, mutta minun täytyy vaan vielä löytää ne oikeat nappulat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti