keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Asetuksilla ja vasta-asetuksilla kohti suoruutta

Keskiviikon tunnilla ratsuna oli tällä kertaa Eetu. Tunnin ohjelmassa oli työskentelyä ympyröillä ja hevosten jumppaamista väistöjen ja asetusten avulla.

Tunnin alkupuoli vietettiin käynnissä ja ravissa ympyröillä työskennellen. Ympyrää vuoroin pienennettiin samalla vasta-asettaen, ja vuoroin suurennettiin myötäasettaen sekä loivasti väistäen. Aloitimme vasemmassa kierroksessa, jossa homma ei oikein ollut toimiakseen. Havaitsin Eetun vinoudet oikein hyvin mutta en saanut niitä varsinaisesti korjattua. Vasta-asetus ulos oikealle ja etuosan siirto vasemmalle ympyrää pienentäen oli periaatteessa se juttu jonka kautta Eetua sai suoristettua, ja pariin kertaan Eetu jopa myötäsikin niskasta kun open ohjeiden mukaisesti pyrin "horjauttamaan" oikeaa lapaa reilusti vasemmalle. Jotenkin hassua että pienelle voltille sisälapa edellä ja nenä ulos osoittaen kaatuminen oli se minkä kautta poni lähti vähän pehmenemään. Joka tapauksessa asian ydin taisi olla se etuosan siirto oikealta vasemmalle. Eetun etuosa ja kaula ovat tyypillisesti aivan mutkalla niin että kaulan tyvi pullahtaa oikealle, kaulan keski- ja yläosa vasemmalle ja nenä taas osoittaa tiukasti oikealle, ja uskoisin että oikea järjestys missä tätä lähdetään korjaamaan on alhaalta ylös.

Oikeaan kierrokseen jatkettiin samoja asetuksia ja vasta-asetuksia. Oikealle työskentely oli helpompaa, ja Eetu tuli ulko-ohjan tuntumalle paremmin. Nyt siis oikeaa lapaa pääsi työstämään myötäasetuksen kautta, ja ope kehottikin välillä ratsastamaan isolla ympyrällä avotaivutusmaisesti etuosaa sisälle kääntäen ja sisäpohkeen ympäri taivuttaen. Tästä olikin apua, samoin kuin siitä että aivan varovaisesti kutittelin raipalla takaosaa. Eetu nimittäin meinasi etenkin käynnissä jumittua ja lukittua hiippailemaan, mutta pieni kosketus raipalla toi liikkeeseen tarvittavaa energiaa niin että asetukset alkoivat tuottaa tulosta. Nyt Eetu liikkui jo ainakin hetkittäin pyöreänä kaulastaan, ja oli suusta ja niskasta jo paljon pehmeämmän ja rennomman oloinen. Raviaskel tosin ei vielä ollut mitenkään pehmeää ja elastista, mihin ope kommentoi että ponilla ei oikein ristiselkä jousta tarpeeksi.

Ympyröillä jatkettiin vielä laukassa pienentäen ympyrää noin 10 metrin voltiksi pyrkien samalla kokoamaan painoa takaosalle ja lyhentämään laukkaa. Laukan lyhentämisen ja hidastamisen kautta oli sitten tarkoitus päästä siirtymään käyntiin, jossa palattiin isolle ympyrälle nostamaan uusi laukka. Ensin mentiin vasemmalle, joka oli edelleen se hankala kierros. Käynnissä ja ravissa löytynyt pyöreys ja notkeus katosi täysin, eli vasemmassa laukassa jäkitettiin niska jäykkänä. Laukka ei myöskään pyörinyt tarpeeksi ja Eetu pyrki kovasti ennakoimaan käyntiinsiirtymistä voltilla. Päästiin kyllä käyntiin ilman yhden yhtä raviaskelta, mutta kovin töksähtäen kun poni jarrutti laukan pois heti kun aloin suunnitellakaan siirtymää. Vasemmassa laukassa homma ei siis toiminut alkuunkaan, mutta kun kierros vaihtui oikeaksi oli meininki taas onneksi ihan toinen. Oikealle löytyi tuntumaan jälleen pehmeyttä ja poni suoremmaksi kahden ohjan väliin, ja sanoisin että oikeassa laukassa meno oli ehkä koko tunnin parasta. Ope kehotti vielä asettamaan kunnolla pikkuvoltille ja samalla pitämään ulkopohkeen taaempana aktivoimassa ulkotakajalkaa. Näin esitimme aika mukavia laukka-askeleita ympyrää pienentäessä, ja ponin muoto oli hyvä ja tuntuma elastinen. Käyntiinsiirtymiset tulivat tosin tähänkin kierrokseen töksähtäen ja hieman ennakoiden.

Loppuraveissa Eetu liikkui edelleen pyöreänä edestä ja venytti kaulaa melko rentona pidemmäksi kun annoin ohjaa. Ravi ei silti ollut vieläkään oikein elastista, vaan melko lailla samaa töksöttävää askellusta kuin alkutunnista. Eetun kanssa tämä taitaa olla aika normaalia että vaikka niska myötää ja pyöristyy ei selkä kuitenkaan ihan kunnolla tule mukaan vaan jää vielä vähän "jumiin". Joka tapauksessa olin ihan kohtuullisen tyytyväinen siihen että tunnin aikana Eetu meni selvästi parempaan suuntaan, eli sentään jotain tuli tehtyä oikeinkin kaikkien harhayritysten lisäksi. Ei ole ollut minulle mikään itsestäänselvyys saada Eetua liikkumaan edes tässä määrin oikein päin, joten voisi melkein sanoa että tänään oli jotain edistystä havaittavissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti