torstai 2. lokakuuta 2014

Perustyötä kavaleteilla ja sileällä

Torstain tunnilla oli esteitä, mutta olimme open kanssa etukäteen sopineet että tänään jätetään Vaken kanssa hyppäämiset väliin kun viikonloppuna tulee hyppyjä peräti kaksien kisojen verran ja viime sunnuntainakin hypeltiin. Niinpä osallistuimme alkutunnin puomi- ja kavalettitehtäviin, ja tunnin loppuosan vietimme pikkukentällä perusratsastuksen parissa samalla kun muut hyppäsivät.

Ympyrän kaarelle laitettiin hieman maasta irti olevat kavalettipuomit, ja puomisarjaa ylitettiin ensin ravissa. Vake oli tänään huomattavasti reippaampi kuin sunnuntaina, ja puomeilla se nosteli jalkojaan ravissa ihan mukavasti. Sitten puomeja tultiin ympyrällä laukassa innariväleillä vasemmasta kierroksesta aloittaen. Ensin en ollut tarpeeksi huolellinen puomisarjalla kääntämisessä vaan linja ajautui sarjan aikana ulkoreunaa kohti, mutta kun sain linjan ja kääntämisen haltuun niin puomit menivät ihan näppärästi. Oikeassa laukassa en sitten meinannutkaan saada askelta sopimaan puomeille millään vaan kerta toisensa jälkeen meni kompuroinniksi. En tiedä jäikö eiliseltä Lore-vaihde päälle kun kuvittelin Vaken pystyvän venyttämään puomeille kauempaa kuin mistä se suostui lähtemään. Ope vinkkasi kääntämään ympyrän pienempänä niin että puomisarjalle tultiin sisään kaarevammalla reitillä. Tämäpä sitten yllättäen auttoikin askeleen sovittamisessa.

Saatiin vielä vähän "kuivaharjoitella" kisoja varten hyppäämällä neljän esteen uusinnanomainen pätkä kavaleteilla ja ristikoilla joille tuli jokaiselle laukanvaihto. Ensimmäisellä kierroksella en ollut ihan kartalla eikä ponikaan tarpeeksi terävänä, joten tiukassa kaarteessa ensimmäiselle esteelle laukka putosi pois ja muutenkin oli vähän sellaista mönkimistä. Mentiin samaa tehtävää vielä toinen kierros, ja nyt olimme Vaken kanssa molemmat skarpimpana. Ekalle esteelle käänsin katseen paremmin edeltä ja otin ulkopohkeen paremmin mukaan käännökseen. Laukat vaihtuivat näppärästi, ja laukassa säilyi koko ajan sellainen terävyys ja energia että isommatkin esteet olisivat varmasti ylittyneet hyvin.

Lopputunti mentiin sitten omia kuvioita pikkukentällä. Otin ensin käynnissä muutamat väistöt ponin kuulolle saamiseksi, ja sen jälkeen ravattiin ympyräkahdeksikkoja. Vake lähti aika helposti pyöristymään, ja varsinkin oikeassa kierroksessa meno oli ajoittain varsin mukavan oloista kunhan sain ravia vähän aktivoitumaan eteen. Ravi kyllä jäi edelleen kovin maahansidotun oloiseksi vaikka poni pyöreänä liikkuikin, eli jalat pitäisi saada nousemaan vähän tarmokkaammin vaikkei tämä mikään liitokavioeläin olekaan. Oikealle mennessä poni tuntui melko lailla suoralta, ja sen myötä myös edestä kevyeltä. Hetken työskentelyn jälkeen Vake alkoi jopa vähän pärskiä rentoutumisen merkkinä. Vasemmalle sain tehdä enemmän töitä suoristamisen suhteen. Yritin väistättää ympyröillä takaosaa loivasti ulos ja tuoda etuosaa oikealta vasemmalle. Hetkellisesti ehkä sainkin tilanteen paremmaksi niin että ulko-ohjaan alkoi löytyä parempi tuntuma ja oikea lapa tulla hallintaan. Välillä kyllä piti käydä oikeassa kierroksessa "palauttamassa" säädöt jos vasemmalle meni liian vaikeaksi. Huomasin myös että Vaken kanssa olisi hyvistä hetkistä kannattanut ottaa tiheämmin taukoja, sillä vaikutti että se kyllästyi aika nopeasti ja hetken hienosti mentyään lösähti taas säästelymoodiin sen sijaan että olisi pidempään viitsinyt kantaa itseään kunnolla.

Tämä oli ihan sopiva treenituokio ennen kisaviikonloppua, sillä sain hakea tuntumaa poniin vaikkei hyppäämään päästykään. Ainakin meno oli reippaampaa kuin viime sunnuntaina, mikä oli mukava huomata. Ei se Vake ole tainnut vielä ihan kokonaan vaipua talvihorrokseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti