tiistai 21. lokakuuta 2014

Ulkoavut, siirtymiset ja etupainoisuus

Tiistai-iltana olin rästitunnilla, ja tilaa olikin näin syyslomaviikolla hyvin. Lisäkseni tunnilla oli vain neljä ratsukkoa, ja ope oli jakanut minulle Jussin. Tunnin aiheena oli ulkoapujen käyttö kääntäessä sekä siirtymiset. Ratsastettavaan kuvioon kuuluivat kaarrot radan poikki molemmissa päädyissä tarkasti kirjaimesta kirjaimeen sekä keskiympyrät. Tiet pysyivät samana koko tunnin eri askellajeissa, ja kentän poikki kaarrettaessa ratsastettiin ensin siirtymisiä ravista käyntiin ja takaisin sekä myöhemmin laukannostot ravista.

Varsinkin vasempaan kierrokseen sain olla tarkkana ulkoapujen kanssa jotta radan poikki kääntäessä ei ulkolapa päässyt pullahtamaan karkuun ja käännös näin ollen luisumaan hieman pitkäksi. Ope muistuttelikin pitämään oman ulkokyljen jämäkkänä niin etten päästäisi vartaloa kiertymään liioitellusti vasemmalle. Jussia puolestaan suoristettiin tuttuun tapaan korjaten lapoja oikealta vasemmalle, ja keskiympyrällä ohjeena oli ratsastaa välillä vasta-asettaen. Oikeaan kierrokseen oli taas helpompaa työskennellä ja pitää niin hevonen kuin omakin kroppa suorana. Siirtymiset ravista käyntiin ja takaisin Jussi suoritti mielestäni melko letkeästi, mutta valui liian etupainoiseksi. Ylipäänsä Jussi ei ollut tänään kovin ryhdikäs ja kevyt, vaan tuntui suurimman osan ajasta vähän raskaalta edestä. Tästä saan kyllä syyttää myös itseäni, sillä Jussihan kyllä vetää vastaan siinä vaiheessa jos ratsastaja vetää. Hoksasin oikeastaan vasta tunnin jälkeen että en tänään oikein edes yrittäyt ratsastaa Jussia kunnolla ylöspäin vaan lähinnä taaksepäin.

Laukannostoissa Jussi pyrki kovasti ennakoimaan. Kun se näki muiden hevosten laukkaavan kävi se ravissa levottomaksi jo kymmeniä metrejä ennen noston paikkaa, ja tämä näkyi ravin jarruttamisena sekä etuosan nyökkäilynä voimakkaasti ylös ja alas hevosen pyrkiessä tulkitsemaan jokaisen avun laukannostoksi. Näin ollen nostoa ei oikeastaan päässyt yhtään valmistelemaan. Open ohjeena oli ratsastaa ravia reilusti eteen niin että Jussi ei ehtisi jäädä jarruttelemaan ja nyökkimään. Tästä olikin apua tilanteeseen ja ennakointi väheni, mutta samalla sitten käännöksestä radan poikki tuli turhan etupainoista eteenpäin kaatumista ja nostot tapahtuivat tuuppaamalla eteen vyöryvä hevonen valmistelematta laukalle.

Laukassakin Jussi oli melko raskas ja etupainoinen, ja vasen laukka oli aluksi myös aika jäykkää ja kulmikasta. Ope ohjeisti kohottamaan etuosaa reilusti ulko-ohjalla, ja samalla ratsastamaan laukka-askelta pidemmäksi eteen. Parilla raipan napautuksella laukka käynnistyikin niin että liike alkoi rullata huomattavasti isompana ja energisempänä, ja tuli sinne väliin ainakin joku askel jolloin hevonen vähän kohotti etuosaansakin. Pyörivyyttä ja lennokkuutta laukkaan siis löytyi ihan mukavasti lisää kunhan vaan kehtasin vaatia, mutta vieläkin tuntumalta puuttui keveys ja pehmeys. Oikea laukka tuntui alusta asti paremmalta ja Jussilla oli hyvä eteenpäinpyrkimys, mutta sama etupainoisuus ja tuntuman raskaus vaivasi jonkin verran tähänkin suuntaan. Ope kiinnitti kovasti huomiota myös laukasta raviin siirtymisiin, ja kehotti ratsastamaan nämä tarkasti ja hevosta etupainoiseksi päästämättä. Ohjeena oli valmistella siirtyminen ratsastamalla Jussi laukassa avoimempaan muotoon, eli nenää ja niskaa vähän ylöspäin jotta siirtymiseen ei tultu liian syvässä muodossa kyntäen. Tällä reseptillä sain tehtyä parit ihan asialliset siirtymiset.

Tämän päivän meno ei ollut ehkä ihan parasta Jussia, ja ennen kaikkea ei parasta minua. Etuosan ja tuntuman keveyden idea on Jussin kanssa löytynyt viime aikoina paremminkin, kun taas nyt kynnettiin etupainoisuuden suossa aivan liikaa. Kuten sanottua, en mielestäni edes yrittänyt ratsastaa Jussia tarpeeksi ylöspäin vaan tyydyin sen perusmoodiin. Vasemmassa laukassa oli kuitenkin kiva huomata että silloinkin kun alkutilanteena on kulmikas pikkulaukka pystyy liikkeen laatua silti korjaamaan ja laukan ratsastamaan sellaiseksi kuin se parempina päivinä on itsestään. Monesti nimittäin Jussin huono laukka on jäänyt ongelmaksi jolle en ole tunnin aikana pystynyt tekemään mitään. Tällä kertaa jopa sain tämän suhteen jonkinlaisen positiivisen muutoksen aikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti