keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Lisää kulmia ja suoristamista

Keskiviikon koulutunnille sain hieman yllättäen Loren. Mielelläni toki Lorella menin välillä kouluakin. Karsinakäyttäytymisen puolesta Lore ei kyllä tänäänkään ollut mikään kullannuppu, joten päätin viedä sen pihalle harjattavaksi. Ulkona Lore olikin sitten ihan nätisti.

Edelliskertojen tapaan teemana oli kulmien ratsastus, tällä kertaa siten että uralla kulmiin tullessa oli tarkoitus hieman hidastaa ja koota liikettä. Kulmien lisäksi käynnissä ja ravissa ratsastettiin keskiympyröitä. Käynti- ja ravityöskentelyn osalta tänään ehti siis keskittyä hyvin ihan vaan rentouden ja suoruuden etsimiseen. Lore oli alusta alkaen todella vino, ja tämä oli päällimmäisin asia mitä läpi tunnin yritin korjata. Käynnissä homma lähti liikkeelle ihan rennoissa ja hyvissä merkeissä. En ehkä kummoista "kokoamista" päässyt kulmissa esittämään, mutta kulmissa asettaen ja taivuttaen Lore lähti pyöristymään mukavasti. Kun tähän rentoon mielentilaan oli päästy käynnissä niin oli helppo jatkaa ravissa. Vasempaan kierrokseen tosin vinous korostui ja Lore oli ylipäänsä jäykempi ja hankalampi tähän suuntaan. Vasemmalle mennessä kävi myös niin että sisäkäsi oli turhan levoton kun taas ulko-ohjan tuntuma ei ollut riittävä. Oikealle ravatessa Lore tuli paremmin kahdelle ohjalle niin että pääsin eroon ylimääräisestä sisäohjan räpeltämisestä, ja nyt mentiin rennossa pyöreässä muodossa. Ope kommentoi hevosen käyttävän vatsalihaksiaankin hyvin, mutta kyseli meinasiko se vetää ohjan päässä alaspäin. Totesin että mitään varsinaista vetoa en kyllä huomannut, mutta ehkä tuntuma ja etuosa olisivat kuitenkin saaneet olla aavistuksen kevyemmät.

Laukassa työskenneltiin ensin oikeassa kierroksessa uralla ja ympyröillä. Vasemmassa kierroksessa puolestaan mentiin myötälaukkaa pääty-ympyröillä sekä nostettiin pitkillä sivuilla käynnistä vastalaukka jota ratsastettiin uralla parin kirjainvälin verran. Loren oikea laukka oli tuttuun tapaan kovin keinuttavaa, ja ope totesi että hevonen pääsee vähän vetämään minua eteenpäin. Yritin toki kovasti pitää vatsalihaksilla vastaan ja näin vähentää ylävartalon keinumista eteenpäin, mutta joka tapauksessa istunnan pitämättömyys taisi olla laukassa pääsyy siihen ettei Lore liikkunut yhtä rentona ja pyöreänä kuin ravissa. Keskivartalo-ongelmat tietysti heijastuivat myös käsiin niin etten saanut tuntumaa pidettyä yhtä pehmeänä ja tasaisena kuin ravissa.

Vasen laukka oli helpompaa istua, mutta tähän suuntaan Loren vinous tuli korostuneemmin esille. Etuosa oli todella reilusti ulkona ympyrältä takaosan liiratessa sisäänpäin. Vastalaukat nousivat kyllä ihan hyvin, mutta laukannostojen myötä Lore pääsi hieman jännittymään, mikä näkyi entistä pahempana poikittamisena. Lopuksi ehdin saada opelta vähän ohjeita suoristamiseen, eli laukkaympyrällä mentiin vasta-asetuksessa samalla sisäkädellä tilaa antaen ja ulkoavuilla koetin tuoda etuosaa oikealta vasemmalle. Tämän tunnin puitteissa en ehtinyt Lorea aivan kunnolla suoraksi saada, mutta vasemmassa laukassa oli edes pientä parannusta havaittavissa joten suunta oli oikea. Olisin tietysti voinut hoksata tehdä yhtä määrätietoista suoristamistyötä omatoimisestikin enkä vasta siinä vaiheessa kun opelta tuli ohjeet. Kuten ope totesi, Lore antoi nyt kuitenkin ratsastaa aika paljon, eli se ei jännittynyt tai alkanut narskutella hampaitaan vaikka suoristamistyötä tehtiin ihan tosissaan.

Laukkahommat olivat mitä olivat, mutta käynnissä ja ravissa Lore meni tänään sen verran mukavasti että olin ihan tyytyväinen. Lore on kyllä ollut jo hyvän aikaa nousemassa yhdeksi tämän tallin suosikkiratsuistani, eikä syyttä. Suoristaminen tuntuu Lorenkin kanssa olevan se avainjuttu, eli täysin sama tilanne kuin viime aikoina melkeinpä minkä tahansa muun hevosen kanssa. Milloinkahan tulee vihdoin vastaan se hevosyksilö joka ei olisi tällä samalla tavalla vino vaan jolla etuosaa pitäisikin suoristaa päinvastoin vasemmalta oikealle?

1 kommentti:

  1. Minä omalla istunnallani aiheutan myös niille toiseen suuntaan vinoille hevosille takaosaa vasemmalle :P Joten korjaukset on aina samaan suuntaan. Helpottaisi toki kun saisi sen syyn kiinni ja korjattua sieltä asti.

    VastaaPoista