perjantai 11. maaliskuuta 2016

Tuntuma hukassa

Artsin valmennuksessa menin taas Kingillä. Samalla tunnilla oli kaksi muutakin ponia, ja harjoitukset sisälsivät jälleen väistöjä sekä lävistäjiä.

Alkuverryttelyjen jälkeen aloimme ratsastaa pituushalkaisijalta raviväistöjä uraa kohti. Väistöä ei kuitenkaan jatkettu uralle asti, vaan suoristus tapahtui noin viisi metriä uran sisäpuolella. Tässä oli tarkoitus saada hevonen selkeästi ulko-ohjalle, ja suoristuksen jälkeen nostettiin laukka. Laukassa tehtiin seuraavalle pitkälle sivulle voltti, jolla tavoiteltiin edelleen ulkotukea. Ohjeena oli ratsastaa voltti hieman levennettynä siten, että kahden voltinpuolikkaan välillä pituushalkaisijaa sivutessa suoristettiin parin askeleen verran ja tarvittaessa asetettiin vähän ulos. Väistöt onnistuivat mielestäni viime kertaa paremmin. Varsinkin vasemmalle Kingi poikitti oikein hyvin, tosin tässä suunnassa sai myös olla ulkoavut erityisen napakasti mukana, ettei poni lähtenyt suorastaan vyörymään sivulle. Suoristaessa ohjeena oli asettaa ulos vasemmalle, jotta sain vasemman pohkeen kunnolla läpi. Oikealle väistö sen sijaan eteni hitaammin, mutta nyt Kingi meni asiallisesti sivulle myös näin päin. Pyöreys vaan jäi väistöistä puuttumaan kokonaan, ja muuallakin Kingi liikkui enimmäkseen nenä pitkällä. Jotenkin en nyt päässyt edes oikeassa kierroksessa ulkopuoleen "käsiksi", ja niinpä ei poni löytynyt kunnolla tuntumalle eikä suoraksi.

Laukannostot onnistuivat hyvin täsmällisesti, mutta laukkavoltit olivat kamalia kun ei poni taipunut ollenkaan. Laukkapätkien jälkeen Kingi esitti kuitenkin parhaita paloja ravissa, eli laukan jälkeen askel sujui hyvin eteen ja poni rentoutui edes hetkellisesti pyöreämmäksi. Lopuksi otimme myös muutamat laukkalävistäjät. Kingin kanssa nämä olivat taas mukavan simppeleitä ratsastaa. Laukka pysyi hyvin loppuun asti, mutta piti varoa, ettei laukka alkanut yhtään kiihtyä lävistäjillä. Raviin siirtymisistä tuli kehuja, ja asiallisen siirtymisen jälkeen ei tarvinnut muuta kuin antaa ponin ravata rennosti eteenpäin lyhyen sivun läpi. Oikean laukan lävistäjällä kannatti hieman kikkailla tien kanssa, eli kääntyä lävistäjälle pari metriä kirjaimen jälkeen ja tähdätä linja uralle hieman ennen kirjainta. Näin lävistäjälle sai pientä vasemmalleluisumisvaraa.

Kingi ei tosiaan koko tunnin aikana pyöristynyt kunnolla pidemmiksi pätkiksi, ja loppuravin aikana haettiin edelleen pyöreämpää muotoa. Ohjeena oli pitää ohjasta rohkeasti vastaan, kun poni yritti sitkeästi vetää itseään pitkäksi, sekä aktivoida takajalkoja työskentelemään paremmin. Ongelmana on, että heitän tuntuman liian helposti pois, ja tuntuma on näin ollen jopa epävakaa. Kyynärkulman tulisi säilyä paremmin ja kyynärpäiden pysyä kylkien vieressä, jotta tuntumasta tulisi tasainen ja jämäkkä mutta samalla sopivan joustava. Käsien suoristaminen eteen on hyvän tuntuman tuho. Tuskailin lisäksi sitä, että tänään en tosiaan saanut napakkaa otetta Kingin ulkokylkeen edes helpommassa oikeassa kierroksessa. Aiemmin hyvä ulkotuki on tuntunut olevan kaikki mitä vaaditaan, jotta Kingi alkaa liikkua nätisti pyöreänä. Pohdin myös, että jonkinlaisia puolipidätteitä voisi harrastaa enemmän. Usein on nimittäin tunne, että Kingi vain juoksee menemään eikä todellakaan ole oikein kuulolla, eikä sitä tässä tilanteessa pääse ratsastamaan pohkeella niin kuin pitäisi. Tämä oli nyt tällainen nihkeämpi kerta etenkin pyöreyden osalta. Ensi kerralle täytyy tosissaan miettiä tätä tuntuma-asiaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti