perjantai 4. maaliskuuta 2016

Tutustuminen poniin jatkuu

Päädyin Artsin valmennukseen taas Kingillä, tällä kertaa kolmen ratsukon ryhmään. Laitoin kannukset jalkaan kuten oli suositeltu, tosin eipä niitä tainnut tulla pahemmin käytettyä. Sain lisäksi raipat molempiin käsiin, sillä ratsastimme paljon suunnanvaihtoja ja näin sitten oli raippa aina sillä puolella missä tarvittiin.

Verryttelykuviona ratsastimme lävistäjäkahdeksikkoa ja menimme lyhyet sivut puoliympyräksi pyöristettynä. Ohjeena oli ratsastaa ravia reilusti eteen jopa vähän ylitempoiseksi, ja päätyjen puoliympyröillä asetettiin sisäänpäin sekä tehtiin myötäyksiä ulko-ohjalla. Lävistäjillä puolestaan haluttiin hevosen menevän aivan suoraan ja kahden ohjan tuntumalla. Aluksi olin kyllä hukassa ulko-ohjalla myötäämisen kanssa. Heitin ohjaa liiaksikin pois, ja niinpä Kingi taivutti kaulan mutkalle. Reipastempoisen ravin ratsastaminen irrotti ponia kuitenkin mukavasti, ja pikkuhiljaa aloin päästä jyvälle ulko-ohjan myötäyksistä, jolloin kaulakin alkoi pysyä suorassa. Kingi eteni mielestäni mukavan iloista ravia, ja päädyissä se alkoi vähitellen taipua ja myödätä pyöreäksi. Oikeassa kierroksessa tuli mukavan rentoja ja pyöreitä pätkiä, mutta vasemmalle Kingi oli jäykän oloinen. Lävistäjille tullessa pyöreyden säilyttäminen oli vielä hankalaa, eli en saanut siinä Kingiä pysymään kahden ohjan tuntumalla. Artsi muistutteli pitämään tuntuman napakasti molemmilla ohjilla ja kyynärpäät kylkien vieressä, sen sijaan että heitin tuntuman pois silloin kun poni halusi vetää itseään pitkäksi ja etupainoiseksi. Tuntuma edestä ja laiskan sisätakajalan aktivointi olivat toimenpideohjeet silloin kun poni meni pitkänä pötkylänä.

Tehtävää jalostettiin eteenpäin siten, että lävistäjillä alettiin lyhentää ravia harjoitusravissa istuen. Päädyissä ravattiin edelleen isommin. Lyhennetystä ravista tehtiin lävistäjillä myös laukannostoja, ja seuraavassa päädyssä jatkettiin laukkaympyrälle. Lyhentäminen ei Kingillä onnistunut ihan pehmeästi, vaan poni hieman vastusteli ja olisi mieluummin vain humputellut eteenpäin mäyräkoirana. Niinpä laukannostoihin tultiin nenä ylhäällä, mutta nostot kyllä onnistuivat täsmällisesti. Ohjeena oli kuitenkin heti noston jälkeen ratsastaa eteen, sillä laukka lähti etenemään turhan laiskasti ja hitaasti. Oikeassa laukassa tuli ympyrällä asiallisia hetkiä, jolloin poni taipui ja rentoutui tuntumalle hieman pyöreämmällä niskalla. Vasemmassa laukassa sen sijaan poni oli vino ja jäykkä, joten eihän se tietenkään tullut nätisti tuntumallekaan.

Seuraavaksi siirryimme ratsastamaan pohkeenväistöjä. Ravissa tultiin pituushalkaisijalle, ja tästä väistettiin uralle sekä tehtiin voltti seuraavan pitkän sivun alkuun. Kingin kanssa en ollut aikaisemmin väistöjä tehnytkään. Poni poikitti vasemmalle melko hyvin, mutta pientä pidätteen vastustelua kuitenkin esiintyi. Asetusta piti myös korjata oikealle, ettei nenä alkanut osoittaa liikaa menosuuntaan kun otin pidätteitä ulkoa. Ohjeena oli käyttää johtavaa ohjaa oikealle samalla kun vasemmalta tuli tarvittavat pidätteet. Väistön päättyessä sain jatkaa kulman läpi vielä avotaivutusta ajatellen eli etuosaa oikealle johtaen. Tämän jälkeen tulikin mukavia hetkiä seuraavan pitkän sivun voltilla, kun Kingi pyöristyi ja ravasi rennosti. Väistö oikealle oli odotetusti nihkeämpi, sillä nyt piti saada laiskasti toimiva vasen sisätakajalka astumaan ristiin. Kevyillä raipan kosketuksilla piti auttaa takaosaa tulemaan väistöön. Varmasti väistöistä oli jotain apua vasemman takajalan jumppamisessa, mutta mikään taikakeino tämä ei ollut vaan taipuminen vasemmalle oli volteilla edelleen jähmeää.

Lopuksi palasimme vielä lävistäjäkahdeksikolle. Nyt ratsastimme lävistäjille laukassa, ja vaihdoimme laukkaa ravin kautta lävistäjän keskellä. Lisäksi päätyihin tehtiin laukkaympyröitä. Oikean laukan nostot lävistäjällä onnistuivat edelleen tosi kivasti, ja niissä oli apujen ajoitus hyvin kohdallaan. Vasemman laukan nostoissa sen sijaan oli tavanomainen pieni ajoitusvirhe, minkä vuoksi nosto tuli aavistuksenomaisella viiveellä. Toistojen myötä löysin myös vasemman laukan nostoon oikean tahdin, mutta se ei tapahtunut läheskään yhtä automaattisesti kuin toiseen suuntaan. Loppuraveissa sain Kingin hieman taipumaan ja myötäämään pyöreäksi myös vasemmalle. Pieni saavutus sekin. Samalla tuli kuitenkin pientä tyhjyyden tunnetta ohjaan, ja ohjeena oli tällöin ratsastaa pohkeesta kunnolla eteen, jotta poni venyttäisi paremmin tuntumaa kohti.

Hassua kyllä, tunnista jäi oikein mukavat fiilikset, vaikka hyvät pätkät olivat tosiaankin vain pätkiä siellä täällä. Kingi on kyllä jonkinlainen hyvän mielen poni. Se liikkuu tasaisen iloisesti eteenpäin, ja välillä loksahtaa ihan pyöreäksikin, jolloin meno tuntuu varsin kivalta. Tykkään mennä tällä!  Yhteistyömme on kuitenkin vasta ihan alkutekijöissään, joten liikoja en vielä osaa odottaakaan vaan osaan olla iloinen ihan pienistäkin onnistumisista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti