tiistai 29. syyskuuta 2015

Estekoulua syysillassa

Seitsemältä alkavalla tiistain tunnilla hämärä vaihtui ennen pitkää pimeäksi, ja tämä oli tälle syksylle ensimmäinen "pimeän tunti" ulkokentällä. Vake ei tietysti ollut suuremmin moksiskaan, mutta kuski oli ehkä hieman unessa. Aloitimme tunnin pohkeenväistöjen, volttien ja siirtymisten parissa, ja jatkoimme lopputunnista kavalettiharjoituksilla.

Verryttelimme hetken itsenäisesti ravissa ja laukassa. Tässä vaiheessa en vielä saanut Vakea kunnolla hereille, mutta pieni laukkailu taisi kuitenkin avata paikkoja sopivasti. Aloitimme sitten varsinaiset tehtävät raviväistöillä uralta sisään ja takaisin. Samalla tehtiin voltteja sekä toiselle pitkälle sivulle siirtymiset käyntiin, myöhemmin vielä askeleen lyhennystä ja pidennystä ravin sisällä. Väistöt sujuivat tänään aika mukavasti ja rennosti yhteisymmärryksessä. Volteilla sorruin ison osan ajasta vanhaan tuttuun sisäohjassa roikkumiseen, ja vasta kun aloin oikeasti ajatella mikä mättää muistin huomioida ulkoavut paremmin. Etenkin vasemmassa kierroksessa oli tosi tärkeää että korjasin ulkokylkeni volteilla jämäkämmäksi ja samalla sain kunnon tuntuman ulko-ohjalle. Näillä korjauksilla Vake tuli heti paremmin apujen väliin sekä taipui rehellisemmin.

Käyntiinsiirtymisissä en saanut pyöreyttä säilymään vaan Vake tuli käyntiin liian töksähtäen. Siirtymiset ravin sisällä toimivat pienen alkukankeuden jälkeen paremmin, ja Vaken muotokin parani selvästi kun ratsastin ravia ensin vähän kootummaksi ja sitten aavistuksen eteen. Tällaisia ravin lyhentämisiä ja pidentämisiä kannattaisi varmaan harrastaa enemmänkin ja myös silloin kun ne eivät ole varsinaisena tehtävänä, sillä niillä on yleensä ollut hyvä vaikutus Vaken liikkumiseen ja muotoon.

Loppuaika mentiin tosiaan kavalettitehtäviä, ja aiheena oli edelleen askelpituuden säätely. Ensin ratsastimme suoraa kahden pikkuristikon linjaa, jonka metrimäärä jäi minulle hämärän peittoon. Muut hevoset menivät tätä kuudella ja seitsemällä laukalla, ja Vaken kanssa mentiin seitsemällä ja kahdeksalla jotta tuli sopivasti lyhennettävääkin. Aluksi otin laukkaa vähän liikaakin kiinni, mutta pienellä hienosäädöllä saatiin täsmällisesti kahdeksan askelta ja sen jälkeen helposti seitsemän kun annoin laukan sujua paremmin. Linjaa tultiin molemmista suunnista, ja tehtävä onnistui erityisen hyvin laitumen päädystä porttipäätyä kohti eli vetosuuntaan. Vakella oli tänä iltana pientä painetta laitumen päädystä poispäin, ja tämä toi laukkaan mainiota lisäenergiaa ja eteenpäinpyrkimystä jota oli kiva säädellä estelinjalla.

Illan toisessa kavalettitehtävässä ylitettiin ensin maapuomi ja käännettiin sen ympäri voltti, jatkettiin tästä maapuomin ja pikkupystyn suora linja lävistäjällä kolmella laukalla, sekä seuraavassa päädyssä tehtiin vielä voltti jolla oli yksittäinen kavaletti. Ensimmäinen voltti maapuomin ympäri tapahtui vasemmassa laukassa, ja tässä käänsin turhan voimakkaasti kaulaa mutkalle Vaken yrittäessä liirata hieman ulos voltilta. Kolmen laukan väli puomilta pystylle oli aika pitkä, joten se meni ensin lisäaskeleen kanssa ja toisella kierroksella melko vaivalloisesti kolmella venyttäen. Tähän olisi tarvittu enemmän laukkaa, mutta voltilta en saanut tuotua Vakea tehtävään tarpeeksi eteen sujuen. Yksittäinen kavaletti voltilla ylittyi helposti ja ohjaus toimi tässä hyvin. Olisin tähän tehtävään toivonut Vakelle parempaa ryhtiä ja vähän lyhyempää muotoa. Energia ei kuitenkaan ollut enää yhtä hyvä kuin laukansäätelytehtävässä, ja sitä myötä poni painui pitkäksi ja matalaksi.

Tässä tunnissa oli hyvät hetkensä, jolloin Vake tuntui sopivasti energiseltä ja ryhdikkäältä. Laukansäätelylinjalla oli kyllä oikein mainio meininki, kun Vake sai aavistuksen lisävirtaa pimeästä päädystä. Vastapainoksi kuitenkin oli aivan liikaa köröttelyä pitkänä puikulana. Ehkä ratsastin vähän puolihuolimattomasti enkä tehnyt tarpeeksi töitä sen eteen että olisin saanut Vaken liikkumaan etenkin laukassa koko ajan terävänä ja ryhdikkäänä. Paremmin ja tarkemminkin voisin ratsastaa. Pimeä ilta ei tarkoita sitä että olisi syytä heittäytyä puoliteholle ja humputella vähän sinne päin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti