keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Siirtymisiä ilman vetoa

Keskiviikon tunnilla oli jälleen koulua, ja ratsuksi tuli vanha tuttu Jussi. Tunnin aiheena olivat pysähdykset ja siirtymiset, mitkä ovat minulle olleet Jussin kanssa perinteisesti niitä hankalimpia tehtäviä. Siirtymisiin haluttiin kevyttä kättä ja vatsalihasten käyttöä, joten siinä tälle illalle haastetta.

Siirtymisiä ratsastettiin pituushalkaisijalla, ja lisäksi pitkille sivuille tehtiin 10 metrin voltteja. Aloitimme pysähdyksillä käynnistä ja sitten ravista pituushalkaisijan keskipisteessä. Aluksi turvauduin ohjiin aivan liikaa, eli kun Jussi tuntui hitaalta pysähtymään sorruin vetämään ohjista. Tämä ei nyt käynyt päinsä. Ilman ohjilla kiskomista jarrutusmatka oli ensin pidempi, mutta kun aloimme molemmat saada juonesta paremmin kiinni sujui pysähdys käynnistä pian oikein asiallisesti istunnalla pidättäen ja kevyellä ohjalla. Jussi liikkui kyllä käynnissä pitkänä puikulana ja huonosti selkäänsä käyttäen, mutta edistystä sekin ettei se pysähdyksissä vain vyörynyt vaan pääsin vaikuttamaan pienemmillä avuilla.

Ravista pysähtymisessä oli aluksi samat ongelmat, eli jarrutusmatka oli pitkä ja en keksinyt muuta keinoa kuin vetää ohjasta hevosen seis. Ope kuitenkin totesi, ettei pari käyntiaskelta väliin haittaa vaan ne ovat vain Jussin keino asetella jalkansa pysähdykseen tasan. Kun aloin olla jarrutuksessa kärsivällisempi ja pyrin vain istumaan vetämättä ohjasta Jussi paransi pysähdyksiä koko ajan. Pysähtyminen oli vähän etupainoisen oloista, mutta ohjastuntuma pysyi kuitenkin kohtuullisen kevyenä, eli kun en vetänyt hevosta ei sekään vetänyt takaisin. Muutoinkin koetin ratsastaa kevyellä kädellä ilman vetokilpaa. Jussi olisi saanut olla lyhyemmässä ja pyöreämmässä raamissa, mutta kun ei sinne ilman vahvaa ohjaa nyt päästy niin menin sitten ihan tyytyväisenä vähän pidemmällä hevosella enkä alkanut yrittää Jussin paketoimista edestä. Ravityöskentelyn lopulla liikkuminen alkoi tuntua jo mukavammalta ja selästä pyöreämmältä, niin että pääsin vähän paremmin istumaan harjoitusravissakin. Tällöin myös pysähdyksistä tuli pehmempiä ja täsmällisempiä.

Lopuksi mukaan tuli vielä laukka. Pituushalkaisijalla siirryttiin ensin ravista käyntiin, käynnistä laukannosto ja laukkavoltti pitkälle sivulle, pitkän sivun keskelle siirtyminen laukasta käyntiin ja uudestaan laukkaan. Myös pituushalkasijalle otettiin muutama siirtyminen laukasta käyntiin siinä vaiheessa kun homma alkoi olla paremmin hanskassa. Jussi nosti laukat hyvin, mutta siirtyminen käyntiin jäi ongelmalliseksi. Laukka ei ollut tarpeeksi takaosalla ja lyhyenä niin että siirtyminen olisi tullut pehmeästi ja luontevasti. Raviaskeleita tuppasi aina tulemaan mukaan enemmän tai vähemmän. Olisin myös halunnut laukan pyörimään vähän ilmavammalla askeleella. Oikea laukka rullasi paremmin, mutta vasemmassa laukassa ongelmana tuntui olevan vinous ja ulkokyljelle puskeminen. Molempiin suuntiin ope käski kääntää volteilla paremmin ulkopohkeella ja hellittää sisäohjasta. Oikeassa laukassa sain mielestäni tehtyä ihan asiallisia voltteja joilla muotokin jo vähän lyheni, mutta vasemmassa kierroksessa ulkolapa jäi auttamatta karkuteille.

Siirtymisten parissa tuli tänään pieniä onnistumisia, mutta muutoin tuntui etten saanut Jussiin tällä kertaa ihan kunnolla otetta. Enimmäkseen se jäi liikkumaan aika pitkänä puikulana, ja läpi tunnin vaivasi vinous jota en saanut korjattua. Paremminkin on Jussi kulkenut, mutta hyvää oli sentään se että maltoin ratsastaa tänään kevyellä kädellä myös siirtymiset enkä alkanut kiskoa ohjista. Vetoon ja vahvaan käteen on Jussin kanssa niin helppo sortua, kun se sellaista sietää ja saattaa vieläpä palkita vetämällä kaulaa kaarelle. Mennään mielummin vähän pitkänä kuin lähdetään vahvan käden tielle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti