keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Ei hassumpi Elmo

Ilahduin, kun sain pitkästä aikaa tunnille Elmon. Jostain syystä sen kanssa on aina kiva lähteä koulutunnille, vaikka suurin osa yhteisistä tunneistamme meneekin kaikkea muuta kuin hienosti. Tänään luvassa oli avo- ja sulkutaivutuksia sekä laukannostoja.

Verryttelimme ensin kevyessä ravissa, ja ohjeistuksena oli hakea rentoutta sekä venytystä pidempään ja matalampaan muotoon. Tämän toteutus onnistui Elmon kanssa yllättävänkin hyvin. Annoin ohjan olla aika pitkä mutta kuitenkin tuntumalla, ja ratsastin pohkeella eteen sekä tarkkailin lapojen suoruutta. Elmo myötäsi niskasta helposti, ja hakeutui mielellään pitkään ja matalaan muotoon. Nenä nousi ylös ja selkä tipahti alas niinä hetkinä kun ulkolapa pääsi liirailemaan vinoon tai ravi pääsi sammumaan liikaa. Open ohjeistus oli, että pyöreyden kadotessa ei pidä liikaa näpertää kädellä vaan ratsastaa nimenomaan pohkeella eteen kohti tasaista tuntumaa. Tämä tuntui toimivan, ja suurimman osan alkuverryttelystä Elmo liikkui mukavan pyöreänä ja rentona. Ope toivoi kuitenkin liikkumiseen vielä lisää energiaa ja aktiivisuutta.

Seuraavaksi aloimme työskennellä avo- ja sulkutaivutusten parissa. Toinen pitkä sivu aloitettiin avotaivutuksella käynnissä, puoliväliin tehtiin voltti ja pitkän sivun loppu mentiin sulkutaivutusta. Avotaivutukset olivat oikeastaan sulkutaivutuksia hankalammat molempiin suuntiin, ja etuosaa olisi pitänyt saada johdettua vielä enemmän pois uralta. Sulkutaivutuksen ratsastus oli helpompi hahmottaa, ja etenkin oikeaan kierrokseen nämä onnistuivat ihan mukavasti kolmella uralla. Tässä minulla oli kuitenkin taipumusta kiertää ylävartaloa liiankin paljon liikkeen suuntaan, jolloin paino pääsi valahtamaan ulos vasemmalle. Ope kehotti kääntämään ylävartalon suuntaa hieman enemmän seinää kohti, jolloin pääsin istumaan paremmin keskellä hevosta. Vasemman kierroksen sulkutaivutuksissa oikea lapa jäi hieman ulos liikkeestä eikä ulkotakajalka astunut aivan kunnolla vartalon alle. Ohjeena oli kääntää asetus hetkellisesti liikkeestä poispäin ja muuttaa liike pohkeenväistöksi. Kun ulkotakajalka ja ulkolapa tulivat mukaan liikkeeseen niin asetus ja taivutus käännettiin taas vasemmalle sulkutaivutukseen. Kaikissa taivutusväistöissä ope kehotti pyrkimään ryhdikkäämpään ja kevyempään etuosaan sen sijaan että Elmo pääsi painumaan liian syvään muotoon. Jotta tämä olisi kunnolla onnistunut olisi käyntiin pitänyt saada lisää aktiivisuutta.

Avo- ja sulkutaivutustehtävän ohella mentiin toisella pitkällä sivulla laukkaa ja tehtiin voltit molempiin kulmiin. Laukannosto tapahtui lyhyen sivun keskeltä. Oikea laukka nousi pari kertaa ihan kohtuullisen napakasti, joskin liikaa istunnalla tuupaten. Vasemman laukan nostot puolestaan menivät höpöksi, sillä Elmo pääsi pukkaamaan oikeaa lapaa ulos ja näin ollen nosto vaikeutui ponin ollessa vino. Kun ei nosto oikein tuntunut lähtevän niin hermostuin ja aloin ennakoida istunnalla heiluen. Tämä tietysti vain mutkisti tilannetta, mutta jotenkin epämääräisesti sinne laukkaan aina päästiin. Suurin ongelma oli siis oma malttamattomuus nostoissa. Laukannostot ovat aina olleet Elmon kanssa niin hankalia että jo lähtökohtaisesti odotan niiden epäonnistuvan, ja niinpä nostot tulee aina tehtyä kovalla tuuppauksella ja epätoivolla sen sijaan että istuisin kaikessa rauhassa ja antaisin napakat ja selkeät avut.

Laukassa Elmo pysyi hyvin, mutta varmistelin ehkä turhaan ja ajoin laukkaa liian hätäiseksi ja pitkäksi. Enemmän olisi tarvittu tasapainotusta puolipidätteillä. Volteilla tuli joitakin parempia hetkiä kun laukka tuntui vähän lyhenevän ja jäävän enemmän takaosalle. Koin laukan hieman hankalaksi istua, enkä saanut ylävartaloa ja kättä riittävän rauhallisiksi. Vasemmassa laukassa etuosa oli volteilla aika voimakkaasti ulkona, ja korjailin tätä ulkopohkeella sekä -ohjalla. Samalla ope ohjeisti rentouttamaan sisäkättä ja antamaan sillä tilaa laukata.

Loppuraveissa Elmo oli vähän epätasainen. Välillä löytyi ihan mukava pyöreä muoto ja hyvä raami, mutta hetkittäin pyöreys katosi ja poni kääntyi väärinpäin. Pääasiallinen syy tähän tuntui olevan oikean lavan karkaaminen ulos vasemmassa kierroksessa, ja vasta-asetuksista oli tähän apua. Ope totesi lopuksi että Elmo oli näyttänyt tänään oikein kivalta ravissa, mutta tähän raamiin pitäisi vielä saada yhdistettyä lisää pontevuutta ja energiaa. Omasta puolestani olin tähän kertaan Elmolla ihan tyytyväinen, etenkin juuri ravityöskentelyyn. Paljon kehnomminkin on tämän ponin kanssa mennyt, kun taas tänään Elmo liikkui laukkaa lukuunottamatta enimmäkseen pyöreänä eikä pahemmin tahmaillut. Pieniä vinouden korjauksiakin sain ihan nokkelasti tehtyä. Tämän tunnin voi ehdottomasti laskea niihin onnistuneisiin Elmo-kertoihin, joiden jälkeen ei tarvitse ihmetellä että miksi tästä ponista tykkäsinkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti