tiistai 16. kesäkuuta 2015

Kääntämisen sietämätön vaikeus

Tiistain tunnilla mentiin Vaken kanssa tavalliseen tapaan koulua viiden ratsukon ryhmässä. Teemana oli tänään asetuksia sekä kääntämistä. Aloitimme ratsastaen pitkillä sivuilla myötä- ja vasta-asetuksia. Näiden avulla Vake alkoikin sopivasti myödätä niskasta. Vasta-asetus tuntui molempiin suuntiin helpommalta ratsastaa, kun taas sisäänpäin asettaessa tuntui vaikeammalta säilyttää etuosa kunnolla suorassa takaosan edessä. Olisin voinut myös olla nopeampi ja pitää asetuksen yhteen suuntaan pienemmissä pätkissä sen sijaan että unohduin ratsastamaan melkein koko pitkän sivun samassa asetuksessa.

Otimme uraa pitkin myös verryttelylaukkaa oikeassa kierroksessa. Ohjeistuksena oli käyttää edelleen myötä- ja vasta-asetuksia sen mukaan kumpi tuntui tarpeelliselta suoristamisen kannalta. Vaikka Vake ei ravissa ollut liikkunut mitenkään erityisen aktiivisesti lähti oikea laukka rullaamaan yllättävän sujuvasti. Nyt ei laahustettu, vaan takajalat tuntuivat olevan laukassa pontevasti mukana ja laukka pyöri suorastaan irtonaisen oloisesti. Tällaisessa laukassa on paljon helpompi istuakin kuin nihkeässä laahustuksessa, ja pääsin mielestäni aika hyvin istumaan jalat ponin ympärillä pohkeet hiljaa kyljissä. Koulujalustimilla tämä on ylipäänsä helpompaa kuin lyhyemmillä estejalustimilla. Kulmissa esiintyi pientä sisälapa edellä puskemista, mutta noin muuten olin aika tyytyväinen siihen miltä oikea laukka tänään tuntui ja miten onnistuin siinä istumaan.

Lopputunnin taivuttelimme ja käänsimme hevosia erikokoisille ympyröille. Aloitimme hieman pääty-ympyrää pienemmällä ympyrällä, jota pienennettiin 10 metrin voltiksi. Tehtävää mentiin ensin ravissa ja sitten laukassa. Ravissa Vake liikkui hyvinkin pyöreänä, mutta edelleen ravi olisi pitänyt saada aktiivisemmaksi ja sujuvammaksi eteen. Nyt ajatus oli liikaa edestä taakse, eli askartelin liian paljon ohjien parissa sen sijaan että johtavana ideana olisi ollut takaosan aktivointi. Ihan kiva että kaula pyöristyy ja poni liikkuu suunnilleen oikeinpäin, mutta tämä ei riitä vaan vielä pitäisi saada Vake kantamaan itsensä paremmin ja liikkumaan energisemmin.

Menimme ympyröillä ja volteilla vielä laukassa. Oikea kierros oli odotetusti helpompi, ja Vake kääntyi ja pysyi ympyröillä kohtuullisen helposti. Aluksi piti toki olla varuillaan ja muistuttaa ponille että nyt ei voi karata ympyrältä kuten lasten tunneilla, mutta kun tämä oli kertaalleen tehty selväksi niin Vake kääntyi hyvin. Vasemmassa kierroksessa olikin sitten huomattavasti hankalampaa. Tässä suunnassa Vake yritti ihan tosissaan lähteä ympyrän avoimelta sivulta livohkaan, ja tätä estääkseni käänsin liian voimakkaasti sisäohjalla. Ulkopohje ja -ohja olivat myös mukana, joten Vake ei päässyt karkaamaan, mutta sisäohjan ollessa liian vahva meni kaula kuitenkin mutkalle ja kääntyminen tapahtui aina hieman ulos liiraten. Ope ohjeisti päästämään sisäohjasta ja kääntämään asetuksen ulos tullessamme ympyrän kriittiseen kohtaan. Kun uskalsin päästää sisäohjasta väheni liiraus ja Vake kääntyi paremmin. Toisaalta Vake tunki nyt sisälapa edellä vasemmalle ja pyrki pienentämään ympyrää, eli kuvion isommalla ympyrällä oli vaikea pysyä. Niinpä siis aina oltiin liiraamassa lapa edellä joko sisään tai ulos, ja tilanteen korjaus johti vastakkaiseen suuntaan karkaamiseen eli en saanut etuosaa kunnolla kahden pohkeen väliin halutulle reitille. 10 metrin voltilla tämä sen sijaan onnistui jostain syystä paremmin, ja hetkellisesti tuntui että Vake sekä kääntyi että taipui ja laukkasi vähän takaosan päälläkin. Isommalle ympyrälle palatessa alkoi taas lapojen mutkittelu milloin mihinkin suuntaan.

Suoruuden hallinta laukassa tuntuu Vaken kanssa olevan yksi vaikeimmista asioista, mutta siksipä sitä on hyvä jatkuvasti harjoitella. Onhan se vähän tuskastuttavaa kun kääntymisessä ja ympyröiden ratsastuksessa tuppaa jatkuvasti olemaan samat ongelmat. Ravissa etuosa on usein oikein nätisti ulko- ja sisäpohkeen välissä ja kontrollissa, mutta kun siirrytään laukkaan alkaa liirailu ja mutkittelu. Lohduttavaa että sentään oikeassa laukassa käännökset ja voltit sujuvat jo aika luontevasti. Vasemmassa laukassa voisin varmasti kiinnittää enemmän huomiota myös istuntaani ja painon jakautumiseen, sillä tunnetusti ulkokyljelläni on vasemmassa kierroksessa taipumus löpsähtää ja kroppa kiertyy vinoon vasemmalle. Tällaiset tekijät varmasti provosoivat Vakea liiraamaan ja puskemaan entisestään. Vake jos kuka opettaa kyllä ulkokyljen jämäkkyyden sekä ulkoavuilla kääntämisen tärkeyden, joten ehkä jossain vaiheessa tämä hidasoppisempikin kuski alkaa asian älytä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti