perjantai 19. elokuuta 2016

Tuttuja koulukuvioita

Artsin valmennuksessa menin taas Vakella, ja samalla tämä tunti toimi kisanalusliikutuksena. Niinpä tänään ei puristettu ratsukosta viimeisiä mehuja irti, mutta treenattiin kuitenkin pari pätkää tutusta kouluohjelmasta eli FEI:n lasten esiohjelma B:stä.

Alkuverryttelyn ratsastimme käynnissä ja ravissa ympyräkahdeksikolla. Asetuksilla ja taivutuksilla Vake lähti myötäämään mukavasti niskasta jo käynnissä, mutta en kuitenkaan hoksannut ensin ratsastaa käyntiä riittävän aktiiviseksi eteenpäin. Artsi sitten huomauttikin, ettei käynti keinunut kunnolla selän läpi ja eikä ollut aivan nelitahtista. Sain tilanteen korjattua melko helposti aktivoimalla käyntiä ja antamalla kaulan venyä enemmän eteen ja alas kevyellä tuntumalla. Käynnin tahti tuli kuntoon, ja selkäkin alkoi toimia kivasti. Ravissa oli vähän sama juttu, eli olin ihan tyytyväinen Vaken liikkuessa nätisti kuolaimella, mutta raviin haluttiin kuitenkin vielä parempaa jalkojen koukistusta ja pyrkimystä eteenpäin. Taas kevyttä aktivointia, ja myös muoto ja tuntuma tulivat paremmiksi Vaken alkaessa ravata suuremmin eteen.

Harjoittelimme sitten tuttua S-kiemuraa, eli 10 metrin puolivoltteja ja niiden välistä suoristusta harjoitusravissa. Pienen käyntitauon jälkeen Vakea piti hieman herätellä takaisin hommiin, joten ensimmäinen kierros oli vielä hieman työläs. Ravin energia säilyi paremmin vasemmalle kaartuvilla puolivolteilla, kun taas oikealle kaartaessa piti ravia aktivoida jo ennakoiden, jottei askel alkanut hyytyä. Ravin hyytyessä Vake pääsi nimittäin myös kaatumaan helpommin sisäänpäin, jolloin ensimmäinen puolivoltti lipsahti helposti liian pieneksi eikä osuttu aivan täsmällisesti pituushalkaisijalle. Saimme esitettyä kelvolliset kuviot asiallisilla taivutuksilla, mutta ryhtiä ja energiaa ponissa olisi saanut olla vähän enemmänkin.

Siirryimmekin pian jo laukkakuvioiden pariin. Nostimme ensin pitkälle sivulle oikean laukan ja teimme ohjelman mukaisen keskiympyrän myödäten ohjaa ensimmäisellä puolikkaalla kolmen askeleen ajaksi. Tämän jälkeen matka jatkui vielä täyskaarrolla vastalaukkaan pitkää sivua pitkin. Ensimmäisellä kierroksella olin aivan liian huolimaton, mikä johti kasautuviin ongelmiin. Unohduin myötäämään tuntumaa pois liian monen askeleen ajan, jolloin koko poni vähän lässähti, ja sen seurauksena myös jälkimmäisestä ympyränpuolikkaasta tuli turhan oikaistu ja hutiloitu. Kun ympyrästä tuli vähän litteä soikio, en myöskään ehtinyt ratsastaa Vakea tuntumalle ja taipumaan. Täyskaarto laukassa hyytyi hieman uraa kohti, mutta sain kuin sainkin Vaken pitämään vastalaukan ilman vaihtoa. Laukan laatu vaan meni aika huonoksi, kun vauhti loppui uralle aivan täysin. Toinen tehtäväkierros sujui ainakin ympyrän osalta jo paljon paremmin. Tein lyhyemmän myötäyksen ja venytin ympyrää sivuille suuremmaksi, jolloin sain laukkaa ratsastettua kaikessa rauhassa tuntumaa kohti. Vastalaukkaan tullessa Vake jarrutteli taas, joten tahti kärsi vaikka laukka pysyi.

Menimme vielä yhden kierroksen laukkakuviota siten, että aloitimme oikeassa laukassa samasta täyskaarrosta ja vastalaukasta, ja raviin siirtymisen jälkeen nostimme vasemman laukan sekä teimme ohjelmaa mukaillen pienen pätkän askeleen pidennystä sekä lävistäjän ja vastalaukkaa uralle. Oikea vastalaukka onnistui nyt kolmannella yrityksellä parhaiten, ja siinä oli jo jonkinlainen tahti vaikkei toki pyöreänä mentykään. Vasemmassa vastalaukassa oli vähän sama juttu, eli pyöreyttä pitäisi olla enemmän, mutta nyt tehtävän idea kuitenkin toteutui laukan laadun kärsimättä. Ei tarvinnut edes pahemmin puskea vaan kuviot menivät melko eleettömästi, joten tämä oli Vakeksi sangen kelpo suoritus.

Loppuraveissa Vake venytteli oikein antaumuksella eteen ja alas. Muutoinkin se tuntui tänään hakeutuvan mielellään pyöreään mutta aika matalaan muotoon. Mukavaa, että se liikkuu tällä lailla rennosti, mutta lisäryhti ei olisi paikoin pahitteeksi. Siihen vaadittaisiinkin sitten parempaa aktiivisuutta, jota ei tänään ihan niin hyvin löytynyt. Rentous ja pehmeys ovat kuitenkin varsin hyvät lähtökohdat, joten ihan oikeilla jäljillä tässä ollaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti