keskiviikko 24. elokuuta 2016

Yllättävän sujuvaa hyppelyä

Tämän viikon estetunnilla menin Hilimalla. Tämä oli vasta toinen hyppykertani Hilimalla, mutta edelliskerta sujui oikein näppärästi, joten lähdin positiivisella mielellä uudestaan esteille Hiliman kanssa. Alkuverryttelyssä meinasin kyllä hetken jo epäillä tunnin sujumista, kun Hilima otti pientä painetta muiden laukkaamisesta ja kävi vähän kiireiseksi ja sählääväksi.

Ensimmäinen hyppytehtävämme oli kavaletin ylitys ja saman tien jatko lävistäjälle, jolla oli yhden askeleen sarja. Esteet olivat ihan pikkuisia ja sarjavälissä vielä maapuomi apuna. Hilima eteni reippaasti, ja hurautti sarjan yli oikein sujuvasti. Laukankin se vaihtoi nokkelana hevosena aina oikein. Harjoittelimme laukanvaihtoa vielä toiseen suuntaan ratsastamalla lävistäjällä kavaletin ja pystyn sarjan. Pystyllä olikin jo 80 senttiä korkeutta, mutta sujuvasti mentiin edelleen ja Hilima osasi huolehtia vaihdosta myös tähän suuntaan.

Näiltä pohjilta saimmekin sitten hypätä saman tien radan, ja korkeuskin oli heti alkajaisiksi 80 senttiä. Vaikka jouduinkin melko kylmiltään hyppäämään ihan esteen kokoisia esteitä suhteellisen vieraalla hevosella, niin luotin Hilimaan. Etukäteen kävin näyttämässä sille kolmosesteen, jolla oli vastavaloon hypättävä umpinainen portti. Rata alkoi aika sopivalla energialla, mutta keilasimme heti ensimmäisen esteen alas, kun paikka meni hieman lähelle. Alkuradasta tuli useammalla esteellä töpöaskel, kun Hilima ei aivan rohjennut venyttää hyppyihin kauempaa. Tämä on sille hyvin tyypillistä. Kaikesta kuitenkin mentiin varmasti yli, myös vastavaloportista. 21 metrin linja kolmoselta neloselle meni viidellä ja puolella laukalla, eli tässäkään ei ihan venytty tarpeeksi. Sarjalla tuli sitten toinenkin pudotus. Radan loppupuolella löytyi parempi rytmi, ja kolmelle viimeiselle esteelle tuli jo oikein sujuvat hypyt. Korjattavaa radassa oli erityisesti suhteutettu linja, johon piti siis saada selkeämmin joko viisi tai kuusi laukkaa. Ensisijainen suunnitelma seuraavalle kierrokselle oli kuusi askelta.

Toinen ratakierros alkoi sujuvasti. Kakkosesteelle tuli töpöaskel, mutta se jäikin sitten radan ainoaksi. Olin ratsastamassa suhteutetulla linjalla kuuteen askeleeseen, joten en tuupannut yhtään eteen, ja saadessaan laukata rauhassa Hilima ponkaisikin isompaan hyppyyn jo viidennen askeleen jälkeen. Nyt se siis todellakin uskalsi hypätä kauempaa! Sarjaväli oli tällä kierroksella pidempi eli hevosmittainen, ja se oli Hilimalle hieman hankala. Urheasti se kuitenkin lähti b-osalle ilman lisäaskelta, vaikka hypystä tulikin vähän jännä. Kolme viimeistä estettä sujuivat taas oikein kauniisti, ja tällä radalla ei otettu yhden yhtä puomia alas. Töpöaskeleet saatiin karsittua varsin onnistuneesti pois ja rytmi oli sujuva, joten oikein onnistunut suoritus kokonaisuudessaan.

Olin oikein tyytyväinen yhteistyöhön Hilima kanssa. Hilima ei ole kaikkein kokenein konkari esteillä, mutta se on hyvin rehti ja yritteliäs. Vaikka kyseessä onkin aivan erilainen hevonen kuin millaisilla olen tottunut hyppäämään, niin Hiliman kanssa säädöt löytyivät melko helposti ja 80 sentin rata meni sujuvammin kuin olisin osannut odottaakaan. Vaihtelu todellakin virkistää, ja Hilimalla oli ennen kaikkea tosi kivaa hypätä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti