maanantai 15. elokuuta 2016

Vaihteet hukassa

Maanantain tunnilla oli tällä kertaa puomeja, ja sain Aasian. Myös Aasia vaikutti syksyn lähestyessä muuttuneen entistäkin virkeämmäksi, ja sillä oli tänään jonkinmoinen tuijottelupäivä. Muun muassa kentän reunalla oleva rekvisiitta oli tuijottelun kohteena. Ratsastin tarkoituksella maapuomien yli jo käynnissä, mutta siitä huolimatta Aasia vähän katsoi ja jännitti jokaista puomia niiden tullessa ensimmäistä kertaa vastaan ravissa. Kun puomin yli oli kerran ravattu, oli se sen jälkeen tuttu ja turvallinen. Laukassa toistui taas sama juttu. Hassu poni.

Ravi- ja laukkaverryttelyn jälkeen menimme ensin puomitehtävää ympyrällä. Tehtävänä oli ratsastaa ison ympyrän kaarella kolmen laukan puomiväli suuremmassa laukassa, ja sen jälkeen lyhentää laukkaa pienelle voltille, jolla ylitettiin yksittäinen puomi. Aasialla oli viitosvaihde päällä, ja kolmen laukan väli meni suorastaan lentäen. Ongelmaksi muodostui tietenkin laukan lyhentäminen. Sain kyllä ponin kääntymään voltille, mutta se meni liian lujaa eikä voltti ollut millään lailla hallittu ja tasapainoinen. Pidäte ei siis mennyt alkuunkaan läpi, eikä tämä ollut ihmekään, sillä en saanut istuttua kiinni satulassa vaan ponin kiikuttaessa roikuin ohjissa ja puristin polvilla. Otin Aasian käyntiin, ja koetin muutaman kerran lähteä uudestaan laukkaan säilyttäen kontrollin ja tiiviin istunnan. Lopulta sain istuttua paremmin satulassa polvilla puristamatta, ja sain istunnalla laukkaa jarrutettua. Näin laukkavoltti onnistui jo huomattavasti rauhallisemmin ja kontrolloidummin. Kun vaihdoimme suuntaa vasempaan, kuunteli Aasia pikkuvoltilla jo paljon paremmin. Tässä suunnassa vaikeampi oli oikeastaan iso ympyrä, jolla Aasia lähti vauhtia kiihdyttäen kaatumaan sisälle päin. Tämän seurauksena askeleen sovittaminen kaarteesta lähestyttävälle puomille kävi hankalaksi.

Seuraavassakin tehtävässä tarvittiin säätövaraa laukkaan. Kuvioon kuului kolmen laukan suora linja sujuvassa laukassa, heti perään kuuden laukan kaareva linja hieman lyhentäen, ja vielä samaan putkeen ympyrän kaarella sujuva neljän laukan väli. Tätä mentiin ensin vasemmassa laukassa, ja sitten oikeassa laukassa toisesta päästä aloittaen. Aasialla oli laukassa hyvä imu eteenpäin, ja tehtävä alkoikin yleensä kivasti. Loppua kohti vauhti kuitenkin pääsi kiihtymään ja tasapaino heikkenemään, ja varsinkin kaarevat linjat vasemmalle menivät aivan liikaa sisään kaatuen. Hyvää oli se, että Aasia meni puomien yli reippaasti ja epäröimättä, suorastaan innokkaasti. Laukassa vaan ei ollut kovin montaa vaihdetta, joten lyhentäminen ja kiinniottaminen ei kyllä onnistunut enää siinä vaiheessa, kun edellinen puomiväli oli menty vauhdikkaammin. Puomikuvio onnistui mukavammin oikeasta laukasta, jolloin kaarevat linjat olivat vuorossa ensimmäisenä eli siinä vaiheessa kun laukka oli vielä hanskassa. Otinkin ensimmäisen kaarteen hillitymmin viidellä askeleella, mikä onnistui varsin kivasti. Tässä suunnassa poni ei lähtenyt kaatumaan niin pahasti sisäänpäin, joten kaarteet oli helpompi ratsastaa.

Kuten osasin odottaa, laukan säätely ei Aasialla onnistunut aivan viimeisen päälle näppärästi. Jonkinlainen rytmi puomien ylitykseen kuitenkin aina hetkittäin löytyi, vaikka ennen pitkää homma levisikin eteenpäin vyörymiseksi. Minun täytyy vain istua sitkeästi pystyssä ja napakasti satulassa, vaikka se niin vaikealta tuntuukin ponin käydessä kiireiseksi. Hyvä huomio oli, että puristan huomaamattani polvilla, ja tämä saa paitsi istunnan irtomaan myös ponin juoksemaan alta. Helpotti kummasti, kun sain polvet rentoutettua irti satulasta. Kiinni ei saisi tarrata myöskään vauhdin kiihtyessä ja ponin käydessä etupainoiseksi, vaikka juuri niinhän siinä tuppaa aina käymään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti