torstai 20. lokakuuta 2016

Mutkatonta hyppäämistä Aasialla

Torstaina vuorossa olivat estetreenit Aasian kanssa. Tarkoituksena oli harjoitella viikonlopun kotikisoja varten sekä ennen kaikkea tarkistaa, että hyppääminen sujuisi maneesissa yhtä hyvin kuin se on Aasialla sujunut viime aikoina ulkokentällä. Ihanneaikaratsastustakin tällä tunnilla ehdittiin kokeilla.

Alkuverryttelyssä ratsastimme hieman temponvaihteluita ravissa ja laukassa. Aasia vaikutti tänään mukavan ryhdikkäältä verrattuna edelliskertoihin. Satulan sopivuutta olikin nyt hieman korjattu, joten etupainoisuuden vähenemisellä saattoi olla jotain tekemistä sen kanssa, ettei satula valunut niin pahasti lavoille. Ravissa poni oli oikein mukava ratsastaa, ja jonkinmoiset temponvaihtelutkin onnistuivat. Laukassa puolestaan ei ollut kuin yksi vaihde. Päädyimme vain saman tien raville, jos yritin yhtään lyhentää tai hidastaa laukkaa. Lujempaa eteenpäin kyllä päästiin, mutta sen jälkeen poni ei tullut tasapainossa kiinni vaan putosi taas raville. Niinpä tyydyin suurimmaksi osaksi laukkailemaan vain tasaisella tempolla ja kevyessä istunnassa hyvää rytmiä hakien.

Verryttelytehtävänä ratsastimme 21 metrin suoraa linjaa molemmista suunnista kuudella laukalla. Olin oikein positiivisesti yllättynyt, kun Aasian ilmekään ei värähtänyt edes päivän ensimmäisen esteen kohdalla, vaan se hyppäsi oikein rutinoituneen oloisesti. Kepoisasti ja helposti se venyi hyppyihin vähän kauempaakin. Kuusi laukkaa oli 21 metrin etäisyyteen oikein sopiva askelmäärä.

Saman tien hyppäsimmekin jo ensimmäisen ratakierroksen ajanoton kanssa. Tunnin aikana olimme vielä siinä käsityksessä, että tulevissa kisoissa 60 sentin luokan tempovaatimus olisi 275 m/min. Tällaiseen tempoon sitten saimme Aasian kanssa tähdätä. Rata sinänsä meni oikein sujuvasti, mutta ei puhettakaan, että olisin voinut laukkaa juuri hidastaa tai lyhentää. Kaikki tällaiset yritykset johtivat heti raville putoamiseen. Saadessaan edetä reippaalla imulla Aasia kyllä meni ja hyppäsi 60 sentin esteet oikein sujuvasti. Avonaista ovea kohti hypättävälle siniselle lankkuesteelle poni ei aivan uskaltanut venyä kauas jäävästä paikasta, vaan otti miniaskeleen. Muille esteille hypyt lähtivät tosi sujuvasti. Aikamme radalla oli sitten tietysti aivan liian nopea, eli yli kymmenen sekuntia alle minuutin tavoiteajan. Hyppäsimme saman radan vielä toistamiseen, ja nyt yritin alussa hieman ponnekkaammin hidastaa laukkaa. Ensimmäiselle esteelle tultiinkin aika vaisussa laukassa, jolloin seurauksena oli puomin pudotus. Radan edetessä vauhti lähti pian kasvamaan ja poni hieman vyörymään eteen. Reippaammasta laukasta hyppääminen kyllä olikin sujuvampaa. Aikaa saatiin kulumaan vain hieman enemmän tällä ratakierroksella, eli suoritusaika oli edelleen 50 sekunnin tuntumassa.

Asetettu tavoitetempo oli meille utopiaa, ellei sitten rataa olisi menty osin ravissa. Toisin sanoen ponin laukasta puuttuu säädeltävyys. Tämä oli kuitenkin sivuseikka, ja olin oikein iloinen siitä, miten rennosti ja hyvin Aasia hyppäsi. Tässä asiassa on tapahtunut huimaa edistystä, ja nyt Aasialla on todellakin hyvin helppo hypätä, kun se imee tasaisesti estettä kohti ja menee yli lainkaan epäröimättä. Ulkokentällä löydetty hyppyvarmuus tuli onneksi mukana myös maneesiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti