keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Hienosäätöä lähestymisiin

Keskiviikon tunnilla oli tällä kertaa esteitä, ja ratsu oli siihen hommaan mieluinen eli Lore. Tulevien estekisojen vuoksi piti hevosia hieman säästellä muiden kuin kisoihin osallistuvien ratsastajien kohdalla, joten esteiden korkeus pidettiin tänään tasolla hyvin matala. Ehkä näin oli ihan hyvä myös sen puoleen että Lorella en ole pitkään aikaan hypännyt ja onhan se kovin erilainen ratsu kuin millaisilla olen tottunut hyppäämään. Miniesteisiin viriteltiin ekstraksi porttia ja lankkua, mutta se ei toki millään lailla vaikuttanut Loren menoon.

Lyhyiden ravi- ja laukkaverryttelyjen jälkeen hypeltiin ensin ihan yksittäisiä esteitä lävistäjällä ja pitkän sivun suuntaisesti. Esteiden olemattomasta koosta huolimatta jännitin vähän sitä osaisinko tuoda Loren sopiviin ponnistuspaikkoihin, mutta aika kivasti paikat löytyivät näillä yksittäisesteillä. Ohjeena oli istua lähestymisissä ylävartalo pystyssä ennakoimatta yhtään ja vain odottaa laittamatta hevoseen mitään ylimääräistä painetta. Lore liikkui hyvällä energialla mutta kuitenkin maltillisella mielellä, joten laukassa oli oikein hyvä säädeltävyys. Lävistäjäesteellä ei laukanvaihto onnistunut kertaakaan, sillä hypyissä johtaminen jäi aika onnettomaksi.

Otimme vielä muutamat tutustumishypyt päivän lopuille kahdelle esteelle. Meno oli oikein asiallista, mutta ope olisi toivonut Loren laukkaan vielä vähän letkeyttä ja "askeleessa viipymistä" sen sijaan että laukka tapahtui aavistuksen kiireisesti ja suorilla jaloilla. Seuraavaksi hyppäsimme neljän esteen pätkän, johon kuului kaksi lävistäjäestettä ja kaksi estettä pitkän sivun suuntaisesti. Ensimmäisellä lävistäjäesteellä tuli hassu laakahyppy, sillä laitoin Loreen liikaa painetta esteen edessä ja tuuppasin sen hyppäämään kaukaa. Tässä hypyssä tuli tunnin ainoa onnistunut laukanvaihto, mutta se taisi olla puhdas vahinko. Tehtävän loppua kohti Lore kävi hieman kiireisemmäksi esteiden edessä niin että hypyt ajautuivat vähän turhan lähelle estettä. Ope kommentoi että pidäte ei mennyt ihan kunnolla läpi esteen edessä. Hyppäsimme vielä toisen neljän esteen pätkän hieman eri järjestyksessä. Tämä oli mielestäni lähestymisten osalta parempi, eli malttia oli kuskilla ja hevosella hiukan enemmän. Näin pienet esteet joka tapauksessa ylittyivät sujuvasti paikasta kuin paikasta ja Lorella oli edelleen oikein sopiva energia.

Lopuksi otimme pari yksittäishyppyä porttiesteelle, jota oli nostettu jopa huimaan 60 senttiin (tämä oli tosiaan päivän korkein este). Tähän yksittäishyppyyn sai keskitttyä tekemään kaikessa rauhassa oikein hyvän lähestymisen, ja ensimmäinen lähestymisemme menikin aivan nappiin. Maltoin ja odotin tuuppaamatta Lorea vahingossakaan yhtään eteenpäin, ja katsoin hyppypaikan kaikessa rauhassa. Saimme tulla vielä uusiksi, mutta mallisuoritus ei nyt toistunut vaan paikan jäädessä vähän epäselväksi hätäännyin ja lähdin ennakoimaan hyppyä. Lore otti ennakoivan kuskin kanssa tietenkin vielä viime hetken miniaskeleen, vaikka fiksummalla ratsastuksella se olisi jopa voinut venyttääkin kauempaa. Tulimme sitten vielä kolmannen hypyn, joka onnistui taas hyvin.

Vaikka esteet olivat pieniä ja tehtävät niin yksinkertaisia kuin olla voi niin tähän tuntiin toi mielenkiintoa se että pääsi harjoittelemaan lähestymisiä vaihteeksi ihan erilaisella hevosella. Ope kommentoikin lopuksi että tekee hyvää hypätä välillä hevosella jolla on hyvä laukka ja jonka kanssa pääsee todella hienosäätämään, ja olin ehdottomasti samaa mieltä. Vielä olisi tarvittu ripaus lisää malttia ja rentoutta omaan ratsastukseen niin etten missään tilanteessa olisi kiirehtinyt estettä kohti, mutta sain kyllä tuntumaa myös onnistuneisiin lähestymisiin. Olin tyytyväinen siihen että tällä kertaa sain ratsastettua Lorea kohtalaisen rennolla kädellä enkä alkanut liikaa jarrutella ja rajoittaa sen laukkaa lyhyeksi niin kuin tämän hevosen kanssa usein tuppaa käymään. Ainakin tämä kerta virkisti muistiani sen suhteen että Lore on ehdottomasti tallin kivoimpia estehevosia, ja hyppäisihän sillä mielellään vaikka useamminkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti