lauantai 25. huhtikuuta 2015

Hyppelyä uudella suokkitammalla

Kisa-aamun jälkeen pääsimme palaamaan Tallinmäelle varsin hyvissä ajoin, mutta ei päivä suinkaan ollut vielä ohi. Ope houkutteli mukaan kolmanneksi ratsastajaksi estetunnille kun nyt siinä satuin paikalla olemaan. Halusin varman ja luotettavan esteratsun ihan jo siitäkin syystä ettei turvaliivi ollut matkassa, ja niinpä sain mennä suomenhevostamma Tähti-Gabriellalla eli Ellulla. Ellu on Tallinmäellä vielä varsin uusi tulokas, ja siltä löytyy aiempaa kokemusta myös esteillä kisaamisesta. Oikein mielelläni lähdin tällaista suokkia kokeilemaan.

Verryttelyssä totesin että Ellulla oli jonkin verran taipumusta kaatua sisäpohjetta vastaan ja painaa kädelle. Jos ohjasta yritti ruveta kiskomaan pidätettä niin tamma kyllä kiskoi takaisin eikä takuulla jarruttanut. Aika perinteinen suomenhevonen siis tässä suhteessa että vetokilpailuun ei kannattanut alkaa vaan käyttää hallintaan hienovaraisempia otteita. Ravissa menimme maapuomeja, joille ratsastaessa Ellu malttoi kuunnella pidätettä ihan mukavasti. Laukassa meno tuntui ensin kovin hankalalta, sillä sisälapa edellä kaatuminen paheni ja kaarteissa Ellu sai minut kiskottua naurettavan helposti etunojaan. Niinpä laukan tasapaino kärsi kulmissa ja kaarteissa eikä laukka sitten aina pysynyt yllä. Sisäpohje olisi jollain konstilla pitänyt saada läpi ja ennen kaikkea olisi pitänyt pystyä istumaan napakasti satulassa ja ylävartalo pystyssä. Ellu vaan tuntui olevan liian vahva enkä saanut siihen tällaista otetta vaan keikuin mukana kuin heppoinen nukke.

Pidemmittä puheitta aloitimme sitten hypyt. Ensin menimme kavaletin ja pienen okserin suoraa linjaa molemmista suunnista. Ellu eteni reipasta laukkaa, ja estelinjalla imi eteenpäin. Esteiden väli oli 16 metriä, mikä passasi Ellulle hyvin neljällä askeleella kun annoin sen laukata luontevasti. Tuntui että Ellu venytti hyppyihin välillä hurjan kaukaa, mutta se taisi johtua lähinnä siitä että oma etäisyyssilmä oli viritetty Vake-säädöille. Huomattavasti pidempilaukkaisella Ellulla etäisyydet olivat tietenkin aivan erilaiset, ja silloin kun Vaken laukalla olisi esteen eteen otettu vielä kaksi askelta meni Ellun laukalla kepoisasti vain yksi.

Hyppelimme vielä kaarevaa linjaa kavaletilta okserille sekä lävistäjällä suoraa linjaa. Esteet pysyivät pieninä eli noin 60 sentissä ja kavaletteina. Ellu mennä puksutti oikein reippaasti kaikesta yli. Edelleen minulla oli vähän sellainen olo että hevonen vie ja minä vikisen voimatta täysin vaikuttaa vauhtiin, mutta ei Ellu mitenkään liian kovaa oikeasti mennyt. Kaarteissa tulin edelleen kiskotuksi etukumaraan ja irti satulasta.

Lopuksi menimme radan noin 60 sentin esteillä ja kavaleteilla. Radan alussa paketti pysyi kohtalaisen hyvin kasassa, mutta mitä pidemmälle etenimme sitä enemmän alkoi tuntua siltä että Ellu vain mennä posotti vähät välittämättä pidätteistäni. Viitosesteen jälkeen oli vaikeuksia saada laukkaa tasapainotettua tiukempaan käännökseen kuutosesteelle, ja tämä tietysti johtui siitä että leijailin taas jossain hevosen kaulalla. Hieman Ellun jalat siinä käännöksessä sutivat, mutta päästiin kuin päästiinkin kuutosesteelle. Viimeiselle kavaletille tullessa Ellu mutkitteli ja oli hetken aikeissa kiilata vasemmalle ohi ilmeisesti jonkinlaisesta ohjauskatkoksesta johtuen, mutta sain reitin tästä korjattua kohti kavalettia ja sen yli. Saimme vielä uusia radasta kolme viimeistä estettä. Nyt kaarros uralta kuutosestelle onnistui hieman hallitummin ja vähemmällä sutimisella, mutta menihän sen edelleen siellä hevosen kaulalla könöttäen.

Ihan ei kaikki hallintalaitteet olleet kunnossa, mutta Ellu kuitenkin mennä puksutti innokkaasti ja tasaisen varmasti kaikesta yli ja vaikutti luottopollelta. Oli hauskaa hypellä välillä täysin erilaisella hevosella kuin Vake, ja open mielestä ei menomme näyttänyt ollenkaan niin höpöltä kuin se minusta itsestäni välillä tuntui. Eipä siinä muuta kuin että satulassa pitäisi pystyä kaarteissa istumaan jotta voi istunnalla pidättää ja tasapainottaa. Vatsalihaksia, vatsalihaksia! Ellu oli niin hauska tyyppi että hetken mielijohteesta kysyin voisinko mennä sillä huomisissa kotikisoissa 60 cm luokan. Lupa tuli ilman muuta, joten näin löytyi kisoihin yllättäen kakkosratsu. Kivaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti