tiistai 21. huhtikuuta 2015

Reipasta ja rentoa

Tiistain tunnille olin valmistautunut Vaken kanssa koulutreeniin, mutta tunnilla olikin yllättäen esteitä. Niinpä olin ilman turvaliiviä, mutta hyppelimme enimmäkseen vain ihan pieniä esteitä. Vake vaikutti jo tallissa aivan erityisen hyväntuuliselta ja leppoisalta, ja se olikin myös ratsastaessa pienen alkutahmailun juuri sellainen millaisena pidän siitä kaikkein eniten. Alkuraveissa Vake oli tosiaan liiankin leppoisalla asenteella liikkeellä eikä reagoinut eteen. Hiki päässä puskemiseksihan se ratsastus sitten meni. Laukassa poni onneksi heräsi ja alkoi liikkua ihan topakasti eteen, mutta ensin vaadittiin pientä hoputtelua kannuksilla ja raipalla. Kun herättely oli tehty oli laukassa jo ihan mukavaa terävyyttä.

Menimme ensin tuttua tehtävää ympyräkavaletilla. Ensin kavaletin yli laukattiin pari kierrosta ympyrällä, ja sitten käännyttiin kavaletilta ulos ympyrältä laukkaa vaihtaen. Tästä jatkettiin kaari kentän poikki toiselle kavaletille jolla laukka vaihtui taas. Laukanvaihdot onnistuivat oikein näppärästi kuten Vakella yleensä aina. Ympyrälle kääntyessä puolestaan piti ensin tehostaa ulkoapuja jotta hyppy kavaletin yli ei pullahtanut hieman ulos kaarelta. Laukan energia alkoi tässä vaiheessa olla jo varsin sopiva.

Seuraavaksi hyppäsimme suoraa noin 20 metrin linjaa, aluksi ristikolta toiselle. Tavoiteaskelmäärä oli kuusi laukkaa, mihin päästäksemme Vaken tuli liikkua sujuvasti eteen. Tarkistin ensin uralla laukan kuntoon pienellä eteenratsastuksella, ja pääsimme linjalle sisään tosi sujuvasti. Kuusi askelta meni topakalla laukalla oikein helposti. Sitten saimmekin hypätä linjan samantien selvästi isompana, eli ensimmäinen este kasvoi noin 80 sentin okseriksi ja toisena esteenä oli noin 80 sentin aurinkoportti. Tähän uuteen aurinkoporttiinhan me Vaken kanssa tutustuimme jo pari viikkoa sitten, mutta otimme kuitenkin sille ensin yhden tutustumishypyn yksittäin ennen kuin hurautimme koko linjan. Vake ei portista piitannut tuon taivaallista, ja venytti hyppyyn hieman kauempaa. Laukkaa oli nyt niin hyvin alla että hypyt tosiaan lähtivät "positiivisesta askeleesta" eikä otettu turhia miniaskeleita esteen eteen. Samalla vauhdilla jatkoimme sitten koko okseri-portti-linjan. Okserille Vake lähti taas hienosti eteen venyttäen vaikka itse jäin sekunnin murto-osaksi empimään lisäaskeleen mahdollisuutta. Taas nähtiin että kun Vake vaan laukkaa kunnolla niin hyppääminen käy heti tosi sujuvaksi eikä tämän kokoiset esteet tunnu missään.

Lopuksi menimme kaarevia linjoja molempiin suuntiin, nyt ristikkokorkeudella. Kaarevat linjat alkoivat lävistäjäristikoilla, joilla piti saada laukka vaihtumaan. Näissä vaihdoissa tuli vähän takeltelua. Keskityin ehkä liiaksi laukan sujuvuuden säilyttämiseen ja ponnistuspaikkaan niin että menosuuntaan johtaminen jäi paitsioon ja luotin vaihdot liikaa tuurin ja Vaken tarkkaavaisuuden varaan. Väärässä laukassa ei kaarre tietenkään onnistunut niin tasapainoisesti kuin olisi suotavaa. Tuli sinne väliin joku onnistunutkin vaihto, mutta olisin kyllä saanut ratsastaa tämän tehtävän vielä huolellisemmin.

Viimeisenä saimme hypätä kertaalleen uuden laatikkoesteen, jossa siis oli pystyn alla valkoinen laatikko. Vastaavia on nähty ennenkin, joten eipä tässä ollut mitään outoa Vakelle. Sitten hypyt jo riittivät, vaikka omasta puolestani olisin hinkunut mennä enemmänkin ja etenkin niitä isompia. Niistä muutamasta kasikympin esteestä jotka tänään hypättiin jäi tosi mainio fiilis. Vake oli niissä erityisen hyvä, ja ylipäänsä sillä oli tänään hyvä imu esteille. Kyllä vaan poni liikkuu ulkokentällä niin paljon paremmin kuin maneesissa! Viikonloppuna mennään vielä yhdet kisat maneesissa, eikä auta muu kuin yrittää saada siellä samanlainen meininki päälle.

2 kommenttia: