tiistai 14. huhtikuuta 2015

Suoristamisen ideasta kiinni

Tiistain tunnilla mentiin tavalliseen tapaan koulua Vaken kanssa. Pidin mielessä Artsin opit viime torstailta ja keskityin aluksi ratsastamaan Vaken reippaaksi eteen. Ponilla vaikuttikin olevan tänään reipas päivä ja se marssi käynnissä eteen suhteellisen oma-aloitteisesti. Menimme alkutunnista pohkeenväistöjä uran sisäpuolelta pitkää sivua kohti. Vake väisti hyvin molempiin suuntiin, mutta ei vielä lähtenyt kunnolla pyöristymään.

Ravissa verryttelimme ympyröitä ratsastaen, ja keskityin suoristamaan Vakea Artsilta saamieni ohjeiden mukaisesti. Valmennuksessa hoksasin ponin vinoudesta ja sen korjaamisesta uusia asioita, ja näitä muutaman päivän mielessä sulateltuani pääsin suoristamisesta jyvälle aiempaa paremmin. Nyt pyrin oikeassa kierroksessa ratsastamaan etuosaa nimenomaan vasemmalta oikealle enkä päinvastoin, ja tarkkailin kaulan suoruutta huolellisemmin. Otin avuksi vasta-asetuksen ulos vasemmalle, ja sitä kautta alkoi kaula suoristua ja ulko-ohjaan löytyä parempi tuntuma. Ravissa oli hyviä pätkiä, ja jotain onnistuin tekemään suoristamisen suhteen oikein sillä kun hetken päästä jatkoimme työskentelyä käynnissä alkoi Vake liikkua kivasti pyöreällä niskalla ja edestä kevyempänä.

Suoruutta testattiinkin seuraavassa tehtävässämme, sillä ratsastimme neliökahdeksikkoa vaihtaen suuntaa suoraan kentän poikki kääntäen. Kentän poikki kääntyessä käytettiin apuna väistöaskelia kulman jälkeen käännöksen puolelle, mikä esti hevosen ulospäin puskemista. Lisäksi kentän päädyissä tehtiin kulmiin voltit. Käynnissä Vake liikkui nyt kivassa pyöreässä raamissa, ja asettui hyvin molempiin suuntiin. Toki olisin voinut vielä tehokkaammin pyytää siltä aktiivista liikkumista. Ravissa etenkin voltit tuntuivat syövän liikkeen energiaa aika paljon, ja jäin tuttuun tapaan puskemaan pohkeilla liikaa.

Jatkoimme kentän poikki kääntymisiä vielä laukassa, tosin ensin laukkasimme neliöitä ilman suunnanvaihtoja ja päätyvoltit jätettiin tässä vaiheessa pois. Vake rupesi ensin ketkuilemaan, ja vasemmassa laukassa se yritti karata neliön avoimelta sivulta ulos oikealle pariinkin kertaan. Vake saa tätä ulosliiraustemppua harrastaa lasten kanssa aika paljon, joten hyvin helposti se sitä aina yrittää. Sain ponin karkumatkan pysäytettyä aina nopeasti, ja ulkoavut sai ottaa todella napakasti käyttöön jotta pysyttiin haluamallani suoralla reitillä. Aluksi ratsastin tien kentän poikki kaarevasti kun en luottanut Vaken pysyvän ruodussa suoralla linjalla, mutta lopulta sain ratsastettua myös tehtävänannon mukaiset suorat tiet kentän poikki ilman että poni riistäytyi karkuun ulospäin.

Seuraavaksi tulimmekin varsinaista neliökahdeksikkoa laukassa vaihtaen kentän poikki ratsastaessa laukan lennosta. Päätyihin tuli taas voltit, jotka olivat Vaken kanssa vähän tuskaa laukan hyytyessä. Takapää oli tänään siinä määrin keveä että raipalla huomauttelu laukkavolteilla sai aikaan pieniä potkuja. Tämän seurauksena käy aina valitettavasti niin että ajaudun puskemaan pohkeella ja tuuppaamaan istunnalla sen sijaan että ottaisin raipan avuksi tarpeeksi usein. Voltilta uralle päästessä Vake lähti sujuvammassa laukassa eteen, ja vaihdot kentän keskellä se teki tunnollisesti joskin usein ennakoiden. Aluksi pyrin vaihtoa varmistellakseni kääntämään liian aikaisin uuteen menosuuntaan niin ettei pysytty linjalla suorassa, mutta kun aloin rohkeasti ratsastaa suoraan huomasin että poni vaihtaa kyllä vaikkei saa puskea tai luisua mihinkään suuntaan. Oli aika mainion tuntuista kun pystyi oikeasti ratsastamaan ponin suoraa linjaa pitkin kumpaankaan suuntaan liirailematta, ja vaihto tapahtui ponin ollessa rungosta ja kaulasta suhteellisen suora! Vielä kun vaan vaihdon saisi tapahtumaan täsmällisemmin annetusta merkistä eikä niin että Vake vaihtaa enemmän tai vähemmän oma-aloitteisesti ja ennakoidenkin.

Loppuraveissa sain vielä tehdä hommia ympyröillä etuosan ja kaulan suoristamiseksi, mutta kun tämä onnistui niin Vake pyöristyi hyvin ja olin lopulta varsin tyytyväinen siihen miten hyvin se lopuksi ravissakin liikkui. Vähään aikaan ei Vake ole kulkenut niin kivasti kuin se tänään välillä käynnissä ja ravissa meni, ja laitan tämän edistyksen Artsin valmennuksessa saamieni oivallusten piikkiin. Ulkoavut olivat nyt järkevämmin käytössä, ja olin jollain tasolla saanut paremman idean kaulan ja etuosan vinouksien luonteesta. Kyllähän tästä kasvaa motivaatio kun tajuaa jonkin jutun aiempaa paremmin ja sen seurauksena saa ponin kulkemaan heti edes vähän paremmin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti