tiistai 25. elokuuta 2015

Asiallisesti koulua ja vielä paremmin esteitä

Tiistain tunnilla mentiin tehokkaasti "vähän kaikkea", eli sileän treenit koulukisavalmistautumisena ja lopuksi muutamia hyppyjä estekisavalmistautumisena. Viikonloppunahan meillä on Vaken kanssa kotikentällä edessä ensin perjantaina K.N. Special ja sitten lauantaina 80 ja 90 sentin luokat.

Aloitimme ravissa ratsastaen loivia kiemuroita sekä niiden sisään voltteja. Tällä kuviolla taivuttelu tuntui toimivan ja Vake lähti liikkumaan mukavan pyöreänä ja rentona. Omasta puolestani sain vähän skarpata teiden ratsastusta niin että loiva kiemura alkoi tosiaankin kiemurana eikä suorana lävistäjän kaltaisena linjana. Volteille kääntyessä piti muistaa kunnolla ulkoavut, jotta Vake ei vähän liirannut käännöstä ja voltista tullut soikiota. Ravissa olisi saanut olla vielä enemmän aktiivisuutta etenkin volteilla, mutta muutoin meno oli oikein asiallista ja Vake oli ihan notkean ja letkeän oloinen.

Laukkakuviona menimme tuttua "kahdeksikkoa", eli toisessa päädyssä laukattiin ympyrä vasemmalle ja toisessa oikealle, ja suuntaa vaihdettiin lävistäjillä. Lävistäjän lopussa siirryttiin laukasta raviin, ja toki harjoitusmielessä oli oikein suotavaa ratsastaa myös pari askelta vastalaukkaa uraa pitkin. Vake oli ympyröillä hieman lapaliirrossa ja etenkin vasemmassa laukassa pyrki pienentämään ympyrää. Mukavaa kuitenkin huomata, että viime aikoina ei ole oikeastaan lainkaan tullut ympyrältä karkaamisen yrityksiä, eli ulkoapujen käytössä on ehkä tapahtunut jotain parannusta. Vasemmassa laukassa lävistäjä onnistui ilman ongelmia ja pääsin ratsastamaan kaikessa rauhassa pätkän vastalaukkaa uralle tullessa. Toki Vake oli vähän kaula kenollaan vasemmalle, mutta ainakin se tässä asennossa säilytti laukan helposti.

Oikeassa laukassa päätin tavoitella samaa kuin vasemmassa kierroksessa eli kääntää lävistäjällä nenää laukan suuntaan. Aluksi olin kuitenkin pasmat sekaisin ja en lävistäjällä edes muistanut kumpaan suuntaan poni piti asettaa ja taivuttaa! Onhan se vaikeaa kun kuski ei erota oikeaa ja vasenta toisistaan... Kun sain suunnat selväksi aloin ratsastaa vasen pohje takana ja oikealle asetusta hakien, mutta Vake pääsi liikaa jarruttamaan lävistäjän loppua kohti sekä pudottamaan raville. Näissä tilanteissa piti aina yrittää nostaa uudestaan oikea laukka uralla. Ehkä tämä auttoikin Vakea vähän hoksaamaan mitä haluttiin, sillä lopulta sain kuin sainkin lävistäjän ratsastettua loppuun asti oikeassa laukassa. Vieläkin Vake putosi raville ehkä askeleen liian aikaisin, mutta olisi tämä suoritus jo kelvannut kouluradalle.

Lopputunti kuluikin sitten esteratsastuksen maailmassa. Hyppelimme ensin yksittäisiä verryttelyesteitä eli pystyä ja okseria kisaverryttelyn tapaan hieman kaarevasti lähestyen. Pystyä tultiin oikeassa laukassa, ja Vake jäi puskemaan esteelle tullessa vähän liikaa oikealle niin ettei se ollut hypyssä aivan suora. Minusta tuntui että olin menossa hypyssä liikaa vasemmalle "hevosen ohi". Terävästä laukasta ponnistuspaikat kuitenkin löytyivät asiallisesti, ja este nousi vähitellen niin että lopuksi mentiin ysikympistä yli. Okseria puolestaan hypättiin vasemmassa laukassa, ja nyt koin suoristamisen kannalta paremmaksi pitää raippaa ulkona oikeassa kädessä. Okseri ylittyi hyvin sekä pienempänä että ysikympissä. Eka ysikympin hyppy meni pohjaan, mutta ei ongelmaa kun maltoin olla hyökkäämättä ponin edelle.

Verryttelyhyppyjen jälkeen hyppäsimme neljän esteen pätkän, joka koostui kahdesta kaarevasta linjasta. Esteet olivat kisakorkeudessa eli 90 sentissä. Vake lähti liikkeelle terävästi, ja sillä oli nyt hyvällä tavalla säpinää laukassa. Niinpä ei ysikympin esteitäkään tarvinnut jännittää. Ensimmäinen kaareva linja oli pystyltä okserille vasemmassa laukassa. Okserille päädyttiin taas lähelle, mutta en tässäkään tuupannut Vakea vaan annoin sen rauhassa mennä lähemmäs. Tämän esteen jälkeen kaarsimme päädyn kautta toiselle okserille, joka hypättiin lävistäjän suuntaisesti. Vakella oli menoa ja meininkiä, ja paikan jäädessä hieman kauas se imaisi esteelle ja hyppäsi muitta mutkitta kauempaa. Kaarevan linjan päässä olevalle pystylle näin paikan melkeinpä heti okserilta, joten sinne laukatessa oli hyvin selvät sävelet. Vake hyppäsi hyvällä imulla vielä tämän viimeisenkin esteen. Olipa kyllä kiva pätkä kun Vake liikkui näin innokkaasti! Siinä ei ysikymppi tuntunut oikein missään.

Tästä tunnista jäi tosi hyvä mieli kisoja ajatellen ja muutenkin. Ensin Vake meni kauniin pyöreästi koulua ja sitten se hyppäsi isoja esteitä hyvällä energialla, eli molemmissa lajeissa homma toimi hienosti. Aivan huippua!

2 kommenttia:

  1. Hei, sinulle löytyy haaste blogissani: http://anujavihru.blogspot.fi/2015/08/liebster-award.html

    VastaaPoista