keskiviikko 5. elokuuta 2015

Suoruudesta ja energiasta se lähtee

Kouluratakurssin toisella tunnilla jatkoimme Jussin kanssa A-merkin ohjelman tehtävien harjoittelua. Treenissä olivat volttikahdeksikko ravissa, laukannostot ja vastalaukkapätkät pitkällä sivulla, laukkavoltit sekä pohkeenväistöt ravissa. Parit keskiravitkin ehdittiin ottaa.

Pienen raviverryttelyn jälkeen hioimme ensin volttikahdeksikkoa harjoitusravissa. Jussi oli tänään alusta asti paremmin hereillä kuin eilen, mutta volteilla ravi meni ensin liian varovaiseksi hiippailuksi. Ravissa istuminen tuntui tavanomaisen hankalalta, ja kuvittelin etten pystyisi pyytämään Jussilta yhtään suurempaa liikettä ilman että istunta leviäisi aivan täysin. Tämä oli kuitenkin osittain harhaluulo, sillä kun rohkaistuin ratsastamaan voltit aktiivisemmassa ja lennokkaammassa ravissa muuttui Jussin liikkuminen jonkin verran joustavammaksi ja pehmeämmäksi. Eteen ratsastaminen johti siis tässä tapauksessa siihen että Jussi alkoi käyttää selkäänsä vähän paremmin ja ravin töksähtelevyys väheni. Voltti oikealle onnistui täsmällisesti, mutta voltilla vasemmalle Jussi pääsi liiraamaan ulospäin. Samalla ope käski varoa kaulan ylitaipumista vasemmalle.

Jatkoimme seuraavaksi laukkatehtävien parissa. Pitkän sivun alussa nostettiin käynnistä vastalaukka, jota jatkettiin pitkän sivun viimeiseen kirjaimeen saakka. Kulman läpi mentiin ravissa, ja lyhyellä sivulla tuli myötälaukannosto. Seuraavalle pitkälle sivulle tehtiin vielä 10 metrin voltti. Aloitimme vasemmassa kierroksessa, joka oli tämänkin tehtävän osalta selvästi hankalampi. Jussi oli molemmissa laukannostoissa hidas avuille, mikä johti siihen että aloin tuupata ja heilua istunnalla. Jälkeenpäin ajateltuna varsinkin myötälaukannostossa oli ongelmana vinous. Jussi oli koko ajan vaivihkaa karkaamassa oikealle, eli kaula oli vähän mutkalla vasemmalle ja oikea kylki ulos pullahtaneena. Ei ihme, jos nosto oli hidas kun hevonen liikkui banaanina. Vastalaukassa sinänsä ei ollut ongelmaa, mutta terävyyttä olisi kaivattu lisää. Myötälaukkakin oli vähän ponnettoman oloista, vaikka koetin ratsastaa siihen sitä paljon puhuttua muhkeutta.

Oikeassa kierroksessa sama laukkatehtävä sujui paljon paremmin. Jussi oli paljon paremmin hereillä ja kuulolla, ja vastalaukka nousi oikein napakasti. Raviinsiirtymisen jälkeen sain huolella keskittyä istumaan kiinni satulassa, sillä Jussi eteni kohti seuraavaa nostoa oikein hyvällä energialla. Oikea laukka nousi lyhyeltä sivulta täsmällisesti ja terävästi hyvässä muodossa, ja ero vasempaan kierrokseen oli tosiaan kuin yöllä ja päivällä. Luulen tämän johtuvan nimenomaan siitä, että nyt pääsimme nostoihin suorana eikä hevonen ollut karkaamassa ulkokyljelle. Oikea laukka rullasi myös volteilla näyttävämmin.

Lopuksi teimme ohjelman mukaisia raviväistöjä pituushalkaisijalta kohti pitkää sivua. Lisäksi toisella pitkällä sivulla venytettiin askelta keskiraviin. Jussi oli nyt karistanut kaikki unihiekat silmistään, ja liikkui eteenpäin melkein liiankin kovalla höyryllä. Tällaisesta tilanteesta sitä pääsi tietenkin paremmin kasaamaan ryhdikkääksi, ja muoto vaikutti oikein hyvältä. Keskiraviin Jussi lähti innokkaasti. Väistöissä oli ongelmaa pidätteen läpimenon kanssa, eli Jussi yritti jyrätä eteenpäin kunnolla väistämättä. Tarvittiin aika vahvaa pidätettä ulko-ohjalla ennen kuin väistö alkoi onnistua kunnolla, mutta tällä korjauksella poikitus parani heti. Tuntuma olisi saanut olla vähän kevyempi, mutta muutoin meno tuntui nyt aika mukavalta kun hevonen liikkui eteen ihan omalla moottorilla.

Tänään päällimmäiseksi mieleen jäi se, että Jussia pitäisi päästä suoristamaan paremmin. Oikeassa kierroksessa vinous ei niinkään ole ongelma, mutta vasemmassa kierroksessa hevonen pääsee sen verran kieroon ja katoamaan ulospäin että kaikkien tehtävien ratsastus vaikeutuu. Minun olisi pitänyt puuttua asiaan enemmän sen sijaan että vain totesin tilanteen ja annoin Jussin puksuttaa vinossa. Energia sentään parani alkutunnista loppua kohti huomattavasti, ja sen myötä koko hevosesta tuli ryhdikkäämpi. Tämäkin on asia, jota on muistettava Jussilta pyytää ja vaatia, eli pieneen hiippailuun ei saa tyytyä vaan liikkeseen pitää ratsastaa vähän lisää näyttävyyttä. Tasaisuus on ihan kiva, mutta pienellä ripauksella energiaa ja näyttävyyttä tulee kouluradallakin lisää pisteitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti