Artsi kävi taas valmentamassa Tallinmäellä, ja tällä kertaa valmennus onneksi sopi aikatauluihini niin että pääsimme Vaken kanssa mukaan. Valmennus sattuikin sopivasti juuri koulukisojen alle, mutta tällä tunnilla emme varsinaisesti harjoitelleet kouluohjelmaa vaan huomio oli perusratsastuksessa.
Sain edelliskerran tapaan raipat molempiin käsiin, jotta saatoin antaa merkkejä täsmällisesti aina oikealle puolelle. Aloitimme käynnissä muutamalla väistöpätkällä, ja verryttely jatkui kevyessä ravissa sekä hetken päästä laukkaympyröillä. Ympyröitä, raviväistöjä ja suunnanvaihtoja ratsastettiin aina tarpeen mukaan. Laukka oli selvästi se mikä sai Vaken irtonaisemmaksi, ja väistöpätkät auttoivat myös. Erityisesti haluttiin ponin ottavan ristiselkä kunnolla käyttöön ja alkavan liikuttaa myös selkäänsä, ei pelkästään jalkojaan. Pohkeella ja tarvittaessa raipalla piti siis aktivoida liikettä ja laittaa Vake töihin koko kropasta. Pyöreyttä alkoi vähitellen löytyä aika mukavasti, ja sen myötä saattoi pyytää taas vähän enemmän liikettä eteenpäin. Vasemmassa laukassa ratsastimme verryttelytehtävänä myös loivia kiemurauria, eli hevosia notkisteltiin myös vastalaukan avulla. Vake laukkasi ihan reippaasti eteen, ja vasen laukka säilyi vastalaukkana ilman ongelmia. Toiseen suuntaan olisi varmaan tullut enemmän vaikeuksia, mutta (onneksi) vastalaukkaa mentiin vain vasemmassa kierroksessa.
Treenasimme tänään siirtymisiä tehtävällä, jossa pitkälle sivulle ratsastettiin kolme volttia laukassa. Volttien välissä uralla siirryttiin aina ravin kautta käyntiin ja takaisin raviin ennen seuraavaa laukannostoa. Vaken kanssa tosin saimme alkaa ennen pitkää tehdä siirtymiset vain ravin ja laukan välillä ja jättää käynnin pois, sillä Vakella ei ollut mitään ongelmaa pidätteen läpimenon kanssa. Laukannostot olivat aluksi turhan hitaita, mutta täsmällisemmillä ja napakammilla pyynnöillä (ilman istunnalla tuuppausta!) nostot alkoivat tapahtua napakammin. Vasen laukka pyöri volteilla hetkittäin aika mukavasti, ja harjoituksen tavoitteena ollut painon siirtyminen voltin vaikutuksesta takajaloille toteutui ainakin jossain määrin. Ohjeena oli välttää ratsastamista liian vauhdilla eteen, ja pyrkiä sen sijaan saamaan laukkaa lyhyeksi ja ylöspäin.
Oikean laukan kanssa oli aluksi enemmän ongelmia. Vake lähti nostoissa heittämään takaosaa voimakkaasti ulos vasemmalle, ja tällöin se nosti väärän laukan. Väärä laukka tuli pari kertaa etenkin pitkän sivun ensimmäisessä nostossa. Myötälaukat alkoivat nousta, kun keskityin pitämään ponin paremmin suorana ja estämään takaosan ulosliirauksen voltille kääntyessä. Edelleen sain ohjeeksi välttää liikaa vauhtia ja eteenpäin lennättämistä. Terävyys oli se juttu, ei vauhti. Oikea laukka ei pyörinyt aivan yhtä hyvin kuin vasen, mutta ravipätkillä laukkavolttien välissä Vake liikkui oikein mukavassa muodossa.
Lopuksi työskenneltiin vielä hetki ravissa ja etsittiin liikkumiseen vähän isompaa vaihdetta. Lävistäjille otettiin pari keskiravipätkää, jotka Vake teki harvinaisen hyvin. Selvästikin tunnin työskentely oli saanut sen kropastaan irtonaisemmaksi, ja kun se nyt myös kantoi itseään hyvässä pyöreässä muodossa oli sen helpompi lähteä kasvattamaan ja venyttämään ravia. Isompaa ravia tavoiteltiin myös ympyröillä. Ihan ilmaiseksi ei Vake ravannut vaan sitä piti ahkerasti pyytää eteenpäin, mutta puskemisen puolelle ei menty ja kyllä ponista sitten vähän pidempää ja letkeämpää ravia löytyikin. Nyt Vake meni jo ihan eri vaihteella kuin ns. perusmoodissaan, ja olihan se mukava tunne kun poni todellakin liikkui hyvällä aktiivisuudella eteenpäin ja ravissa oli "jotain vähän enemmän". Artsi totesi että vaikka on aiemmin toppuutellut minua ratsastamasta liikaa eteen niin nyt on päästy siihen pisteeseen että voi jo alkaa pyytää ponia eteen ja isompaan liikkeeseen. Ei Vakelta ikinä voi kovin näyttävää liikettä ulos saada, mutta liikkuessaan tällä lailla kuin tänään se tuntuu jo niin paljon paremmalta. Kyllä Artsin valmennuksien myötä on tapahtunut selvää edistymistä, ja tältäkin tunnilta lähdin leveästi hymyillen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti