keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Ei ihan tuttuja vielä

Keskiviikon tunnille sain uudestaan Taunon, mutta tällä kertaa mentiin koulua. Koulutunnillekin Tauno oli ihan mielenkiintoinen hevonen, kun en tosiaan ole sillä juurikaan ratsastanut. Menimme tunnilla kuviota, johon kuului voltit pitkän sivun alkuun ja loppuun, pitkällä sivulla pohkeenväistöä käynnissä sekä kolmikaarinen kiemuraura. Tehtävän sisällä tuli myös siirtymisiä eri askellajien välillä.

Käynti oli Taunon kanssa helpoin askellaji. Käynnissä onnistuin istumaan melko rennosti, ja kun muistin ratsastaa pohkeella liikettä eteenpäin myötäsi Tauno myös vähän niskasta. Käynnissä onnistuin ratsastamaan kivoja voltteja asiallisella asetuksella ja taivutuksella. Ulkopohje oli volteilla hyvin keskeisessä roolissa jottei etuosa haahuillut vaivihkaa omille teilleen. Kun jatkoimme ravissa sain huomata ulkoapujen merkityksen vieläkin selvemmin, sillä jos unohduin kääntämään sisäohjalla alkoi Tauno kovastikin puskea ja liirata voltilta ulos. Sisäohjassa roikkuminen ei siis ollut yhtään sen mieleen. Ravissa en osannut istua aivan tarpeeksi rentona mukana, en keventäen enkä harjoitusravissa. Tauno on niin kapea ettei nyt ollut ongelmaa polvilla puristamisen kanssa, mutta sitä vastoin pohkeet leijailivat helposti irti kyljistä. Lonkkia auki ja rentoutta olisi joka tapauksessa tarvittu lisää. Taisin hieman jännittää kropallani kyydissä, koska kevyen ja pitkäkoipisen Taunon tapa liikkua tuntui niin kovin vieraalta.

Väistöt oikeassa kierroksessa tuntuivat ensin hieman nihkeiltä ja pidätteen osalta homma meni vänkäämiseksi. Etuosa yritti helposti "kiivetä seinälle". Kun pidäte meni läpi ja etuosa lakkasi pyrkimästä karkuun tuli mukaan parempia väistöaskeleita ja vähän pyöreyttäkin. Tunnin jälkeen ope kertoi että väistöt ovat Taunolle maailman helpoin juttu, joten luultavasti tein tässä kohtaa asian liian vaikeaksi ihan itse. Väistöt kuitenkin paranivat toistojen myötä. Vasemmassa kierroksessa väistöt sujuivat luontevammin ja helpommin, ja Tauno väisti aika mukavasti apujen välissä. Tähän suuntaan onnistuinkin ratsastamaan väistöt sopivan rennolla ja huolettomalla otteella tekemättä niistä sen suurempaa numeroa. Tässä varmaan olikin se syy miksi väistöt nyt onnistuivat paljon helpommin.

Laukannostoja tehtiin käynnistä väistöpätkän päättyessä, sekä myöhemmin myös kiemurauran viimeiselle kaarelle kääntyessä. Laukannostoissa Tauno opetti minulle hieman huolellisuutta, sillä ei se ymmärtänyt nostaa jos en tehnyt nostoa valmisteltuna ja ajatuksen kanssa vaan aloin vain vähän heilua satulassa. Heti kun uhrasin ajatuksenkaan valmistelulle ja annoin sisäpohkella selkeän avun nosti Tauno laukat napakasti ja täsmällisesti. Laukassa sain jälleen haeskella rentoutta istuntaan, sillä Taunon pitkä laukka keinutti helposti irti satulasta. Tauno kuitenkin rentoutui laukassa hyvin, kun en alkanut sitä liikaa ahdistaa vaan koetin rentouttaa käsiä ja istuntaa. Pyöreäksi se ei tullut, mutta pärski rentona kun annoin sille tilaa laukata rauhassa.

Open kysyessä loppukommentteja totesin, että olihan tässä monenlaisia haasteita. Istunta, taivuttaminen, siirtymiset, näin muutaman mainitakseni. En saanut Taunoon mitenkään erityisen hyvää otetta, lukuunottamatta pätkiä käynnissä ja vasemman kierroksen väistöjä. Monella tapaa Tauno tuntui kovin vieraalta, mutta se kuitenkin mennä puskutti ihan kiltisti ja tasaisesti. Mukavasti se sietää ratsastajan virheitä eikä ole liian herkkis. Sympaattinen pieni hevonen, vaikkei ihan omimmalta ratsulta tunnukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti